Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusko po MS hľadá využitie pre prázdne štadióny. V Soči zasiahol Putinov priateľ

Diváci na futbalovom štadióne v ruskom letovisku Soči sa tento rok stali svedkami špičkových zápasov majstrovstiev sveta: dramatickej remízy 3:3 medzi Španielskom a Portugalskom, víťazstva Nemcov nad Švédmi alebo štvrťfinálovej penaltovej prehry domácich Rusov s Chorvátmi.

17.07.2018 07:34
Peru, Austrália, Soči Foto: ,
Štadión v Soči počas zápasu medzi Peru a Austráliou.
debata (7)

Aby sa však na ihrisku po skončení šampionátu ešte hral futbal, museli tamojší činitelia presvedčiť priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, aby svoj futbalový tím presťahoval do Soči, napísal denník Financial Times.

Ruskí činitelia riešia pálčivý problém – ako využiť štadióny po skončení majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v 11 mestách Ruska. Silné futbalové základne majú totiž v krajine len metropoly Moskva a Petrohrad a na údržbu športovísk vo vzdialených mestách chýbajú úradom peniaze.

Najlepšie sa s problém zatiaľ vyrovnalo čiernomorské Soči. Mesto na futbalový šampionát využilo štadión postavený pre zimné olympijské hry v roku 2014.

Vlastný futbalový klub však Soči nemá a v snahe ihrisko zachrániť preto tamojšie úrady presvedčili Putinovho priateľa z detstva Borisa Rotenberga, aby sa stal ich investorom. Podnikateľ kúpil petrohradský futbalový klub Dynamo, z ktorého sa teraz stane FK Soči.

Štadión Fišt v Soči. Foto: SITA/AP, Rebecca Blackwell
Soči, štadión Štadión Fišt v Soči.

Podľa zástupcu tamojšieho starostu Sergeja Jurčenka je Rotenbergova investícia triumfom privatizácie ruského futbalu. V súkromnom vlastníctve je totiž teraz iba päť ruských tímov, ktoré hrajú futbal na vysokej úrovni. Ostatné patria štátu alebo štátnym firmám a tie čelia pri ich financovaní veľkým ťažkostiam.

Podľa FT ale ani Rotenbergove investície nie sú čisto súkromné. Jeho starší brat Arkadij bol Putinovým dlhodobým tréningovým partnerom v džude. Po tom, ako bol Putina zvolili za prezidenta, sa z neho vďaka výhodným zmluvám pre štátnu plynárenskú spoločnosť Gazprom stal miliardár.

Obaja bratia sú na sankčnom zozname Spojených štátov amerických v súvislosti s rolou Ruska v bojoch na východe Ukrajiny.

Olympijský štadión v Soči. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Soči, štadión Olympijský štadión v Soči.

Ostatné ruská mestá, ktoré patróna ako Soči nemajú, hľadajú kreatívnejšie riešenia pre nevyužité športoviská, píše denník FT. Napríklad Nižnij Novgorod chce prilákať zahraničných investorov, ktorí by financovali udržiavanie ihriska pre tím, ktorý mesto novo založilo.

Mesto Saransk, zhruba 600 kilometrov východne od Moskvy, prebuduje štadión na zápasnícke centrum.

Štadión v Nižnom Novgorode pred zápasom... Foto: Reuters, CARLOS BARRIA
Nižnij Novgorod Štadión v Nižnom Novgorode pred zápasom Uruguaja s Francúzskom.

Hlavným problémom je financovanie údržby štadiónov. Podľa samarského gubernátora to bude stáť mesto okolo 500 miliónov rubľov (asi 6,9 milióna eur) ročne. Volgograd podľa tamojšieho starostu zaplatí ročne za udržiavanie futbalového športoviska pre miestny tím 350 miliónov rubľov (asi 4,8 milióna eur).

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči #Vladimir Putin #Boris Rotenberg