Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Taká penalta vás zabije, smútil Modrič. Lovren: Francúzi nehrali futbal

Aj kapitán chorvátskych futbalistov Luka Modrič cítil po prehre 2:4 vo finále majstrovstiev sveta v Rusku s Francúzskom krivdu.

16.07.2018 13:00
Dejan Lovren, Marcelo Brožovič, Antoine Griezmann Foto: ,
Chorváti Dejan Lovren and Marcelo Brožovič s Francúzom Antoinom Griezmannom.
debata (25)

Tridsaťdvaročný stredopoliar krútil hlavou nad súperovým úvodným gólom a nezdala sa mu ani penalta, ktorú rozhodca Néstor Pitana odpískali proti jeho tímu v 37. minúte za stavu 1:1 za ruku Ivana Perišiča v šestnástke.

„Boli sme prekvapení, keď (rozhodca) nariadil penaltu. Zvlášť preto, že faul, ktorý odpískal pred prvým gólom, podľa nášho názoru vôbec nebol faulom,“ povedal po zápase Modrič.

„Z úvodného inkasovaného gólu sme sa dostali, vyrovnali sme a hrali sme dobre. Hrali sme v tej chvíli náš najlepší futbal a on im dá penaltu. To vás zabije. Bol to zlomový bod celého finále, nie je ľahké sa po tom všetkom vracať do zápasu,“ doplnil.

Chorvátsko aj druhý polčas začalo tlakom a držalo loptu, góly však dávali Francúzi. „Snažili sme sa, bojovali sme ako levy až do konca. Musíme byť pyšní na to, ako sme hrali. Bohužiaľ na konci to na výhru nestačilo,“ povedal Modrič.

„Myslím si, že sme mali smolu. Každý z nás má rovnaký pocit, že sme hrali dobre. Myslím, že sme boli vo finále lepším tímom, ale niekedy jednoducho lepší tím nevyhrá. Také divné góly nasmerovali k výhre Francúzsku,“ dodal Modrič.

Príliš veľkou útechou pre neho v tej chvíli nebol ani fakt, že sa stal držiteľom Zlatej lopty pre najlepšieho hráča šampionátu. „Som pyšný, že som získal toto ocenenie, ale ja som chcel vyhrať víťaznú trofej s Chorvátskom. V tejto chvíli oslavujú Francúzi, ale až opadnú emócie, budeme schopní lepšie zanalyzovať, čo sme tu dosiahli,“ dodal Modrič.

Lovren: Hrali sme oveľa lepšie ako oni

Chorvátsky obranca Dejan Lovren sa po prehre vo finále MS s Francúzskom hneval, že súper nehral futbal. Dvadsaťdeväťročného stopéra Liverpoolu zároveň nahnevala penalta, ktorú rozhodca Néstor Pitana po porade s videorozhodcom odpískal za ruku Ivana Perišiča.

„Som sklamaný, pretože sme prehrali zápas, hoci sme hrali oveľa, oveľa lepší futbal ako oni. Znovu sme hrali nádherný futbal. Myslím, že sme boli lepší. Oni sa rozhodli pre inú cestu. Nehrali futbal, len čakali na šance a dávali góly,“ povedal po zápase Lovren.

Dejan Lovren a Blaise Matuidi v hlavičkovom... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
futbal ms Dejan Lovren a Blaise Matuidi v hlavičkovom súboji.

„Mali vlastnú taktiku a to treba rešpektovať. Každý zápas na turnaji hrali rovnako ako dnes. Boli jedným z favoritov na zlato a dokázali to. Ale keď sa pozriete na všetky krajiny, ktoré sú za nami, tak môžeme byť pyšní,“ doplnil chorvátsky stopér.

Rovnako ako spoluhráči nesúhlasil s penaltou v závere prvého polčasu za stavu 1:1.

„Bol som si istý, že penaltu nenariadi. Z môjho pohľadu Perišič nemohol reagovať, pretože to bolo veľmi blízko,“ uviedol Lovren.

„Bol to kritický moment. Dotiahli sme sa na 1:1 a potom prišla táto penalta, potom dali na 3:1 a 4:1. My sme aj tak neprestali hrať, stále sme verili a dali do toho všetko. A preto sú na nás ľudia v Chorvátsku pyšní,“ dodal Lovren.

Chorváti sú majstri sŕdc

Chorvátske médiá oslavujú úspech svojich futbalistov na majstrovstvách sveta v Rusku takmer ako víťazstvo, hoci Vatreni (ohniví), ako znie prezývka národného mužstva, vo finále podľahli Francúzsku 2:4.

Denníky pozorne zaznamenali emotívne pozápasové reakcie hráčov od povzdychov nad „nespravodlivým“ prvým gólom a penaltou až po slzy sklamaného obranca Domagoja Vidu, ale aj sympatické blahoželanie prezidentky Kolindy Grabarovej Kitarovičovej obom finalistom.

Finále MS: Francúzsko - Chorvátsko Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Hugo Lloris inkasuje gól z kopačky Ivana Perišiča.

Médiá tiež vyzývajú chorvátskych fanúšikov, aby sa dnes zišli v centre hlavného mesta Záhreb na námestí Bána Jelačiča a oslávili úspech futbalistov v Rusku. Hrdinovia národa tam majú doraziť hneď po prílete z Moskvy, ktorý sa očakáva okolo 14:00.

Vláda vyzvala zamestnávateľov, aby dali na dnes ľuďom voľno a záhrebské úrady sľúbili hromadnú dopravu zadarmo. Predpokladá sa, že sa na oslavy v metropole zídu desaťtisíce ľudí.

„Svet sa sklonil pred chorvátskym tímom: Chorváti sú majstrami našich sŕdc,“ charakterizoval dojem z finálového zápasu na štadióne Lužniki spravodajský server 24.sata.

„Áno, prehrali finálový zápas, áno, Francúzi sú majstrami sveta, ale chorvátski futbalisti svojím vystúpením nadchli svetové médiá, ktorá ospevujú veľkolepú hru výberu trénera Zlatka Daliča,“ doplnil.

„Toto bol náš zápas! A potom niekto rozhodol inak…“ vyjadril Jutarnji list v celej krajine zdieľaný pocit krivdy nad niektorými kľúčovými rozhodnutiami hlavného rozhodcu.

„Zovreli sme Francúzov, ktorí nemohli dýchať, všetko sme kontrolovali, všetci boli presvedčení, že toto nemôžeme prehrať. A potom niekto rozhodol, že to bude inak. Faul, ktorý nebol, ofsajd, ktorý nikto nepískal, a vlastný gól človeka, ktorý by sa na ihrisku rozkrájal. A to všetko naraz.“

Nespravodlivá bola podľa chorvátskych médií aj penalta za ruku Ivan Perišiča v pokutovom území. Svoje presvedčenie pritom opierajú o názory viacerých futbalových osobností, ako sú bývalí anglickí útočníci Gary Lineker a Alan Shearer alebo ich nemecký kolega Jürgen Klinsmann.

Shearer napríklad označil verdikt rozhodcu za smiešny a Klinsmann priamo za chybu, pretože keď si podľa neho arbiter nie je svojím rozhodnutím istý, potom by penaltu nemal odpískať.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Luka Modrič #chorvátski futbalisti #francúzski futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO