Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Po zásluhe. Belgičania dosiahli historický úspech, získali bronz

Futbalisti Belgicka získali bronzové medaily na MS 2018 v Rusku. V sobotňajšom zápase o tretie miesto v Petrohrade zvíťazili nad Anglickom 2:0.

14.07.2018 17:59 , aktualizované: 18:09
futbal Belgicko Foto: ,
Tím Belgicka s bronzovými medailami.
debata (3)

O prvý presný zásah sa postaral Thomas Meunier už v 4. minúte, poistku pridal v 82. minúte Eden Hazard.

Pre Belgicko je tretie miesto historický úspech na svetových šampionátoch. V súboji o bronz sa predstavilo aj na MS v roku 1986 v Mexiku, vtedy podľahlo 2:4 Francúzsku.

MS v Rusku – o 3. miesto

Belgicko – Anglicko 2:0 (1:0)

  • Góly: 4. Meunier, 82. E. Hazard. Rozhodcovia: Faghani – Sochandan, Mansúrí (všetci Irán), ŽK: 52. Stones, 78. Maguire (Ang.)
  • Belgicko: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, Tielemans (78. Dembele), Witsel, Chadli (39. Vermaelen) – E. Hazard, De Bruyne, Lukaku (60. Mertens).
  • Anglicko: Pickford – Jones, Stones, Maguire – Trippier, Loftus-Cheek (84. Alli), Dier, Delph, Rose (46. Lingard) – Sterling (46. Rashford), Ka­ne.

Roberto Martínez, tréner Belgicka: „Ďakujem svojim hráčom, tento úspech si zaslúžili. Náš tím bol nesmierne silný a talentovaný. Náš sen bol, aby bolo celé Belgicko pyšné. To sa nám, myslím, podarilo.“

Harry Kane, kapitán Anglicka: „Tento zápas ukázal, že sa ešte môžeme zlepšovať. Ešte nie sme hotové mužstvo, máme na čom pracovať. Nechceme čakať ďalších 20 rokov, kým sa dostaneme do semifinále, ale musíme pracovať a potom to príde. Urobili sme veľký krok vpred.“

Tréner Angličanov Gareth Southgate plánoval pred zápasom zmeny v zostave, oproti tomu uplynulému ich urobil päť. Štyri sa týkali stredu poľa, v bránke opäť nastúpil Jordan Pickford.

Od začiatku sa hral svieži futbal, obe mužstvá sa púšťali do útoku, a Belgičanom vyšla ich prvá vážnejšia akcia. Rýchlu kombináciu po ľavej strane začal Lukaku, ktorý posunul loptu Chadlimu a jeho center zakončil spred bránky nedôsledne pokrytý Meunier.

V 12. minúte už Pickford dobre zasiahol po strele De Bruyneho, na opačnej strane vystrašil belgickú obranu Loftus-Cheek. Jeho hlavičku však Courtois zneškodnil. Gólman Belgicka potom o dvanásť minút neskôr iba očami odprevadil loptu, ktorá letela vedľa pravej žrdi. Spoza šestnástky strieľal Kane, lopta mu však nesadla.

Do konca polčasu ešte zaujala hlavička Alderweirelda, ktorá po rohovom kope letela tesne nad bránku, ale aj zranenie Chadliho. Toho nahradil v 39. minúte Vermaelen.

Belgická bronzová radosť Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Belgická radosť po zisku bronzu.

Do druhého dejstva poslal anglický kormidelník čerstvých hráčov Lingarda a Rashforda, a práve Lingard poslal v 53. minúte strieľanú prihrávku pred bránku na Kanea. Kanonier Albiónu však loptu tesne minul.

Onedlho poslal De Bruyne skvelou kolmou prihrávkou do šance Lukakua, ale ten si sám pred Pickfordom zle spracoval loptu. Naďalej sa hral otvorený futbal, obe mužstvá sa snažili o jednoduché rýchle kombinácie, po jednej takej mal obrovskú šancu na vyrovnanie Dier. Loptu poslal ponad padajúceho Courtoisa, ale tesne pred bránkovou čiarou ju do bezpečia sklzom Alderweireld.

Gólovú poistku potom mohol dať strelec prvého gólu Meunier, ktorý po krásnej kombinácii a strele z voleja nechal vyniknúť Pickforda, napokon sa to podarilo o dve minúty neskôr Edenovi Hazardovi. Ten poslal loptu do siete strelou z ľavej strany k bližšej žrdi po prihrávke De Bruyneho.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #belgickí futbalisti