Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdna vojna v Rusku. Chorvátov i Francúzov čaká najťažší zápas

Premiérová účasť Chorvátov. Deviaty európsky súboj na svetovom pódiu. A francúzsky návrat po dvanástich rokoch. To je zápas zápasov.

15.07.2018 05:00
Moskva, štadión Foto: ,
Moskovský štadión, kde sa odohrá finále.
debata (2)

Francúzi odmietajú rolu favorita

Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že futbalový svet ho môže vidieť len raz za štyri roky. V nedeľu sa v moskovských Lužnikách od 17.00 stretne favorizované Francúzsko so senzáciou turnaja Chorvátskom. Jeden z nich bude vládnuť svetovému futbalu až do roku 2022.

„Toto je vojna. A ja som v nej generál,“ vyhlásil už v priebehu turnaja chorvátsky tréner Zlatko Dalič.

Chorváti nielenže nikdy neboli majstrami sveta, ale ani sa neprebojovali do finále. Ich túžba získať svetové zlato je obrovská. Ale favoritom finále sú Francúzi, ktorí však túto nálepku odmietajú.

Deväť hráčov z francúzskeho kádra a ich tréner zažili pred dvoma rokmi finále európskeho šampionátu. Na domácej pôde podľahli Portugalsku. „Máme obrovskú šanca hrať po dvoch rokoch opäť vo finále. To predchádzajúce veľmi bolelo. Už to nechcem druhý raz zažiť. Je čas na víťazstvo,“ burcuje francúzsky kouč Didier Deschamps.

Reprezentanti Galského kohúta zažili neúspešné finále aj pred dvanástimi rokmi na majstrovstvách sveta. V Nemecku 2006 v ňom podľahli Talianom v penaltovom rozstrele.

Finalisti ešte v Rusku neprehrali

Ani jeden z finalistov v turnaji ešte neprehral. Francúzsky tím má výhodu, ktorá sa môže prejaviť. Svoj semifinálový zápas odohral o deň skôr a získal tým o 24 hodín viac na regeneráciu a prípravu. Všetky zápasy vo vyraďovacej časti (Argentína, Uruguaj, Belgicko) zvládol v riadnom čase. A z posledných piatich stretnutí v štyroch neinkasoval.

Chorváti všetky tri postupy (Dánsko, Rusko, Anglicko) oslavovali až po predĺženiach. Na ihrisku boli o 90 minút viac ako ich súper. Majú teda už teraz na konte o zápas viac. Francúzi to nepokladajú za výhodu. „Únava? Neprichádza do úvahy. Tú prekonáte, keď hráte vo finále majstrovstiev sveta,“ tvrdí francúzsky stredopoliar Paul Pogba.

Paul Pogba. Foto: Reuters, ANDREW COULDRIDGE
pogba ms futbal Paul Pogba.

Na oboch stranách stoja nielen silné tímy, ale aj viaceré hráčske osobnosti. Hugo Lloris, Raphael Varane, Paul Pogba, Kylian Mbappé, Antoine Griezmann respektíve Danijel Subašič, Dejan Lovren, Ivan Rakitič, Ivan Perišič, Mario Mandžukič, Luka Modrič. V médiách sa špekuluje o tom, že z týchto hráčov vyhlásia aj najlepšieho futbalistu turnaja, ktorý dostane Zlatú loptu. Zo zákulia prenikajú informácie, že hlavnými kandidátmi na túto trofej sú Modrič a Mbappé.

„Vo finále sa stretli najlepšie mužstvá na tomto turnaji. A toto bude pre ich najťažší zápas,“ domnieva sa Dalič.

Oboch súperov spája zaujímavá paralela. Na MS 1998, kde vybojoval jeden i druhý tím svoj historický úspech, sa Francúzi vyšplhali cez semifinálovú chorvátsku prekážku do finále.

Všetci nájdu silu v hlave i nohách

Oba góly dal Lilian Thuram, otočil nimi zápas, Francúzi prehrávali v úvode druhého polčasu po Šukerovom góle. Hoci prešlo už dvadsať rokov a súčasné generácie hráčov vtedy zväčša len začínali s futbalom, rivalitu medzi nimi cítiť.

„V Chorvátsku si na to mnohí spomínajú. Možno sme teraz dostali šancu, aby sme skóre vyrovnali. Budeme však k tomu potrebovať náš najlepší výkon v zápase,“ tvrdí Dalič. Opory tímov zo šampionátu v roku 1998, ktoré stáli proti sebe aj v semifinálom súboji, neprekvapilo, že sa Chorvátsko dostalo až do finále.

Luka Modrič a Ante Rebič. Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Luka Modrič, Ante Rebič Luka Modrič a Ante Rebič.

„Chorváti majú veľmi silné a skúsené mužstvo. O pohodu sa v ňom starajú hviezdy Barcelony, Realu a ďalších špičkových tímov. Sú to hráči najvyššej úrovne, tí sa nikoho neboja,“ približuje francúzsky šampión a víťaz Ligy majstrov z Realu Christian Karembeu, bývalý manžel slovenskej topmodelky Adriany Sklenaříkovej.

Podobný názor má aj chorvátska legenda Dario Šimič. „Pozrite sa, ako Chorváti zvládli zápasy s Ruskom či Anglickom. To dokážu len skúsení a mimoriadne kvalitní futbalisti,“ vyjadril sa v rozhovore pre Sovetskij sport.

Podľa neho nijaké okolnosti, ani skutočnosť, že Chorváti hrali trikrát predĺženie, nemá praktický význam. „Toto sú majstrovstvá sveta a finále. Najdôležitejší zápas kariéry. Každý nájde dosť sily v nohách i hlave,“ doplnil Šimič.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #chorvátski futbalisti #francúzski futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO