Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Griga: Francúzi? Takto sa vyhrávajú majstrovstvá sveta

Stanislav Griga (56) si vychutnal veľký futbal ako hráč, zahral si aj na MS 1990 v Taliansku. A zažil ho aj ako tréner najmä v čase, keď sedel spolu s Michalom Hippom na lavičke slovenskej reprezentácie.

11.07.2018 16:01
Francúzsko, Belgicko Foto: ,
Francúzska radosť po postupe do finále.
debata (1)

Prvým finalistom v Rusku sa stalo Francúzsko. Ako sa vám pozdával jeho súboj s Belgickom?

Mňa uspokojil. Hoci to bolo o prvom góle a ani jedno mužstvo ho nechcelo inkasovať. Stretnutie bolo trošku – najmä v úvode – opatrné, čo ovplyvnilo aj zloženie a rozostavenie tímov. Napríklad, keď nastúpil Mertens, už boli Belgičania útočnejší a zmenil sa obraz hry. Gól ovplyvnil zápas, v dobrom, potom to bol futbal, ktorý sme čakali od začiatku.

Stali sa Francúzi zaslúžene finalistami?

Prejavila sa ich veľká kvalita. Čakal som, že pôjdu ďalej. Postupujú cieľavedomo od zápasu k zápasu, presne takto sa vyhrávajú majstrovstvá sveta. Často ani najlepší nezačnú najlepšie, ale v priebehu mesiaca idú formou hore.

Myslíte si, že bez ohľadu na súpera vo finále, získajú Francúzi titul?

V podobnej situácii sú aj Angličania. Posledné desaťročia sa nevedeli dobre na šampionát pripraviť, hovorilo sa o nich, že nie sú silné turnajové mužstvo. A ani teraz sa od nich veľa nečakalo, ani ich fanúšikov neprišlo na šampionát v takých počtoch ako obvykle. Mužstvo sa však tentoraz dalo dohromady a prial by som si finále Francúzsko – Anglicko. To bude už zápas, kto z koho. Ale aj Chorváti majú výborné mužstvo a šampionát si očividne užívajú. Modrič a jeho generácia si uvedomujú, že je to asi ich posledná šanca zapísať sa do histórie.

Slovensko sa stretlo s Belgickom, keď ste viedli národný tím a podľahlo mu 1:2. Viacerí z belgických hráčov z tohto súboja sa objavujú v zostave aj na svetovom šampionáte. Zaregistrovali ste to?

Áno, uvedomil som si to, je to už viac ako päť rokov a viacerí belgickí futbalisti vtedy v podstate začínali.

Stanislav Griga na archívnej snímke. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Stanislav Griga Stanislav Griga na archívnej snímke.

Ale odvtedy urobili výrazný pokrok…

Už vtedy sa hovorilo o tom, že Belgičania výborne pracujú s mládežou, majú množstvo hráčov v rôznych špičkových kluboch Európy. A aj prognózy vraveli, že budú veľmi silní. Teraz zbierajú plody dlhodobo kvalitnej práce. Stále majú výborných mladých hráčov a som presvedčený, že tento šampionát neznamená ich koniec, ale skôr začiatok. S Belgickom treba dlhodobo počítať. Na ďalších šampionátoch bude patriť vždy k spolufavoritom. Ako Holandsko pred pätnástimi-dvadsiatimi rokmi, keď malo veľmi silnú generáciu. Teraz nastupuje belgická.

Páčia sa vám majstrovstvá sveta?

Sledujem ich, páčia sa mi, bodaj by boli každý rok ako v hokeji… Myslím si, že organizačne sú na vysokej úrovni, páči sa mi, že štadióny sú plné. Dokonca vítam aj technické novinky, ktoré využívajú rozhodcovia, hoci sa priznám, že som nepatril k ich veľkým zástancom. Vidím, že futbalu pomáhajú. Už nie je toľko situácií ako na predchádzajúcich šampionátoch, keď rozhodcovia pokazili veľa zápasov. Rozhodcovia sú teraz dôstojným partnerom majstrovstiev sve­ta.

Semifinále Francúzsko - Belgicko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Francúzski fanúšikovia vo fan zóne v Moskve.

Ako vnímate európsku dominanciu v turnaji?

Je to realita a odraz rozloženia síl v súčasnom futbale. Afrika v Rusku úplne zlyhala. Brazílčania mali stúpajúcu výkonnosť a druhý počas s Belgičanmi bol vôbec najlepší v ich podaní na šampionáte, ale nakoniec to nezvládli. Prevaha Európy je veľká a zaslúžená.

Sú súčasné MS lepšie ako pred štyrmi rokmi v Brazílii?

Ťažko povedať. Neuvažoval som takto, neviem to úplne objektívne porovnať. Ale užívam si ich asi viac. V nedávnej minulosti sa mi nepáčil futbal Španielov s dlhým držaním lopty, tento trend alebo mánia nemá veľkú budúcnosť a Španieli budú musieť niečo na svojom futbale zmeniť. Presadili sa tie mužstvá, ktoré sú vyvážené, to sa týka napríklad Francúzska, ktoré má výbornú obranu, ale aj hráčov, ktorí vedia rozhodnúť zápas. Ako napríklad geniálny Mbappé, pobozkaný od Boha. Francúzi majú viacerých úžasných futbalistov.

Francúz Kylian Mbappé na MS v Rusku. Foto: SITA/AP, David Vincent
Kylian Mbappé Francúz Kylian Mbappé na MS v Rusku.

Hovorí sa, že MS vždy prinášajú nové futbalové trendy. Platí to aj teraz?

Niektoré nové veci sa akiste objavia. V Rusku sa veľmi výrazne prejavuje nevyhnutnosť vyváženosti mužstva. Ak na turnaj prichádzajú tímy s nejakou slabinou, majú problémy. Môžu mať kvalitnú defenzívu, ale nie sú nebezpečné smerom dopredu. Alebo aj naopak. Takýto turnaj tieto nedostatky odhalí a každého vyzlečie úplne donaha. Uruguaj začal dobre, ale keď mu vypadol jeden alebo dvaja hráči, skončil. Nik nemôže odohrať takýto dlhý a náročný turnaj len s trinástimi futbalistami. Potom sa určite nemôžete dostať ďaleko.

Čo všetko môže ovplyvňovať výkonnosť mužstiev?

Takých vecí je viac. Prídu karty, zranenia, pokles formy nejakých hráčov a je zle. Podľa mňa na pokles formy doplatili aj Nemci. Keby prešli skupinou, možno by hrali nakoniec aj na tomto podujatí o titul majstra sveta. Poznáme také prípady aj z minulosti, zo skupín sa ledva preplazili do vyraďovacej časti a potom oslavovali. Turnaj trvá mesiac a nik si neudrží celý čas špičkovú formu. Ani najkvalitnejšie mužstvá. Ani Francúzsko a Anglicko nehrali všetky zápasy v úvode podľa predstáv. Ale postupne si formu i pohodu budovali, teraz sú na vrchole a hrajú o medaily na šampionáte. Aj preto je širší kvalitný káder nevyhnutnosťou.

Zahrali ste si na MS v Taliansku a odvtedy sa futbal asi dosť zmenil…

Samozrejme, zmenil sa dokonca veľmi, ale práve to, o čom hovorím, je stále dôležité. Aj pred tridsiatimi rokmi platilo, že mužstvo, ktoré túži po úspechu, musí byť kvalitné na všetkých postoch. A musí mať kvalitu aj na lavičke a tí, ktorí sú na nej, musia byť pripravení v každom okamihu plnohodnotne nahradiť tých, ktorí sú od začiatku na ihrisku.

Čo si ako tréner najviac zoberiete z tohto šampionátu?

Vrátil by som sa k pôvodnej myšlienke. Mužstvo tvorí jedenásť hráčov a musia byť rovnocenní. A ešte jedna vec. Tím musí byť vnútorne pevný, nemôže byť rozhádaný. Nemci mali nejaké problémy vo vnútri mužstva a išli domov. Francúzi sa tiež vždy v minulosti rozhádali, mali problémy s trénerom, Angličania zasa s hviezdami. Ale dokázali si ich vyriešiť a komplikácie nenastali. Keď takéto tímy držia spolu, dokážu ísť ďaleko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzski futbalisti #belgickí futbalisti #Z Ruska píše Michal Zeman
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO