Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Christov: Slabému rozhodcovi nepomôže nijaká technika

Na MS 1982 v Španielsku skončili československí futbalisti už v skupine, ale Vojtech Christov (73), v tom čase špičkový svetový rozhodca, sa na šampionáte zdržal až do konca.

10.07.2018 09:00
christov Foto:
Spomienka na finále MS 1982. Vľavo Vojtech Christov.
debata

Rodák z Vranova nad Topľou viedol v úlohe asistenta (vtedy postranného) finálový zápas Taliansko – NSR (3:1). V stredu od neho uplynie presne 36 rokov.

Na čo si z finále najčastejšie spomeniete?

Na mnohé veci si stále živo spomínam, hoci už odvtedy uplynulo veľa času. A nielen z finále ale aj z celého turnaja. Bolo to najkrajšie obdobie mojej rozhodcovskej kariéry. Ako hlavný som viedol aj otvárací zápas turnaja Argentína – Belgicko. To všetko bolo nádherné. Nepoznám teraz štatistiku, neviem presne, koľko bolo rozhodcov, ktorí viedli prvý i posledný zápas na jedných MS, ale je ich len zopár.

Koľko dní pred finále ste sa dozvedeli vašu nomináciu?

Finále bolo v nedeľu, oznámili mi to vo štvrtok. Dostali sme možnosť vybrať si pred rozhodujúcim zápasom nejaké podujatie, aby nám lepšie ubiehal čas, ja som sa vybral na koridu. Ale veľa som z nej nemal, už som myslel len na finále.

Vyskytli sa v ňom nejaké problémy? Bol to pre rozhodcu ťažký zápas?

Bolo to džentlmenské stretnutie, nijaké konflikty, prehnané emócie. Hlavným rozhodcom bol Brazílčan Coelho. Dôležitý bol fakt, že sme sa dobre pripravili, naše verdikty boli jasné a presné, nedali sme nijakú príčinu mužstvám na protesty. Po zápase hodnotili aj odborníci náš výkon ako bezchybný.

Ako ste sa na finále pripravovali?

Rozhodovať finále majstrovstiev sveta je futbalové nebo, nad tým už nič iné nie je. Je to veľká zodpovednosť pred celým futbalovým svetom. Dôležité je dobre sa na zápas pripraviť psychicky. Vedieť nájsť správnu hranicu, byť maximálne sústredený, odolný, ale nenechať sa vyviesť z miery, ako sa vraví, nič neprepísknuť. Čas pred finále sa neuveriteľne vlečie, noc pred ním som dobre nespal. Mal som, našťastie, dosť skúseností, aby som toto všetko zvládol.

Vojtech Christov. Foto: Ivan Majerský, Pravda
christov Vojtech Christov.

Hralo sa v Madride na Santiagu Bernabeo a vy ste tento štadión dobre poznali…

Viedol som tam ako hlavný predtým tri zápasy súčasnej Ligy majstrov, 16. marca 1982 aj veľký šláger Real Madrid – Inter Miláno. To bol pre mňa jeden z vážnych testov.

Rozhodovanie sa od vašich čias v mnohom zmenilo, ale dokonalá príprava rozhodcu je asi stále prvou podmienkou…

Samozrejme, pokiaľ píska zápasy človek, musí sa jeho výkon odvíjať od dobrej psychiky. Kto sa dostane na MS, musí byť dobrý a mať niečo za sebou. A potom je dôležité, ako sa dokáže sústrediť a pripraviť na zápas. Stáva sa, že podľahne prostrediu, tlaku, nezostane vždy na rovnakej úrovni koncentrácie. Poznám prípady vynikajúcich rozhodcov, ktorí dostali obrovskú šancu, ale s prepáčením, pokakali sa. Rôznych vplyvov je veľa, tak to fungovalo vždy, hráči i tréneri vás neustále skúšajú, komentujú vaše rozhodnutia, gestikulujú, vyvolávajú pocit, že ste sa pomýlili a nepriamo na vás tlačia, aby ste v ďalšom rozhodnutí niečo kompenzovali. Rozhodca sa nemôže nechať rozhádzať.

Pomáhala vám v tom čase nejaká, aspoň jednoduchá technika?

Absolútne nijaká. Museli sme sa spoľahnúť len na naše sily. Neboli ani rôzne sústredenia už rok pred turnajom, neexistovala zložitá príprava. Stretli sme sa týždeň pred šampionátom. Každé ráno sme mali kondičný tréning, potom sme si zahrali vždy futbal Európa – zvyšok sveta. Mali sme aj nejaké prednášky, ale boli zamerané len na zjednotenie niektorých vecí, existovali malé odchýlky vo výklade pravidiel, ale najmä sme sa sústredili na signalizáciu. Gestami či pohybmi sme kolegu upozorňovali na niektoré veci, často išlo o interné dohody rozhodcovskej trojice. Nijaké vysielačky, slúchadlá a podobne.

Ako vnímate zavádzanie techniky do rozhodovania?

Všetko sa to deje v snahe zvýšiť dôveryhodnosť a odstrániť nespravodlivosť. Aj v minulosti sme boli svedkami rôznych veľkých omylov, chýb aj na veľkých podujatiach. Uvedomujem si nevyhnutnosť kráčať s dobou, aj v iných športoch nasadzujú techniku. Niekde sú dobré výsledky, inde menej.

Arbiter Mark Geiger využíva technológiu VAR... Foto: Reuters, John Sibley
VAR futbal Arbiter Mark Geiger využíva technológiu VAR počas zápasu Nemecko - Južná Kórea.

Cítite jej prínos vo futbale?

Sú situácie, keď je priam nevyhnutnosťou. Napríklad pri posudzovaní gólu. Niekedy nie je v kapacite človeka, aby presne posúdil, či už lopta bola centimer alebo dva za bránkovou čiarou. Rozhodcovi však pípnú hodinky a všetko je jasné. Ešte sa vyskytujú aj niektoré nedostatky a nedorozumenia, čo podľa mňa súvisí s tým, že sa nový systém len uvádza do života a nebol doteraz dostatočne vyskúšaný. Treba ešte vychytať muchy a v budúcnosti to bude lepšie.

Aké hlavné problémy ste postrehli v Rusku po zavedení systému videorozhodcov?

Veľa vecí sa musí dopracovať. Stávalo sa, že rozhodca sa raz išiel pozrieť na video, inokedy nie, hoci išlo o veľmi podobné, identické situácie. Pre mňa bolo nepochopiteľné, že na niektoré momenty videoanalytici rozhodcu neupozornili. Treba zlepšiť spôsob komunikácie a určiť jasnejšie pravidlá v konkrétnych situáciách. Mal som zavše pocit, že aj rozhodcovia tápali, nemali úplne jasno: mám sa ísť pozerať na video, nemám? Existuje ešte dosť úskalí, ako všetko domyslieť. Ale úplne najpodstatnejšia vec: vtedy i teraz bola rozhodujúca úroveň, kvalita rozhodcu. Lebo ak chýba, tak potom nepomôže nijaká technika. Na tom sa nič nezmení ani v budúcnosti.

Nehrozí rozhodcom moderná forma alibizmu? Zbavia sa zodpovednosti a budú čakať, čo ukáže technika?

Toto riziko hrozí. Niektorí si môžu povedať, nech rozhodne niekto iný a ja to len vykonám. Ale hrozí aj opačný problém – ješitnosť rozhodcov alebo ich prehnané sebavedomie. Mal som aj taký pocit v uplynulých dňoch z niektorých situácií. Schválne sa nešiel pozrieť na video, veril si a možno by prospelo, keby si problémový moment overil. Preto hovorím o osobnosti a kvalite. A dôležitý je aj výber rozhodcov na vrcholné podujatia.

V čom vás najviac upútali rozhodcovia na MS?

Sú výborne fyzicky pripravení. Dobre sa pohybujú, sú zvyčajne blízko situácií, hoci rezervy vidím vo výbere optimálneho miesta v konkrétnom momente. Mohol by som hovoriť o množstve situácií, kedy rozhodcovia mohli postupovať inak, ale nechcem sa púšťať do detailov. Celkovo si myslím, že úroveň rozhodovania nie je zlá. Nemá v nijakom prípade negatívny vplyv na športovú úroveň turnaja. Na šampionáte je aj dosť príkladov, ktoré by sme si mohli všimnúť aj my na Slovensku a podľa toho sa správať. Mám na mysli najmä krásne športové prostredie a prístup všetkých aktérov.

Poukazujete najmä na fanúšikov?

Nielen na nich. Fanúšikovia sú naozaj skvelí a starajú sa o vynikajúcu atmosféru. Vidieť vzájomnú úctu, rešpektovanie jeden druhého. Nepostrehol som ani raz nejaké dymovnice, delobuchy, svetlice, to už nie je moderné a na štadióny to nepatrí. Emócie v hľadisku, radosť, smútok, to všetko je úžasné, až dojemné. Ale aj vystupovanie väčšiny hráčov, mužstiev. V zápase do seba niekedy skáču ako kohúti, čo je celkom pochopiteľné, to je veľké zanietenie, zápal v hre. Ale po zápase na hracej ploche si blahoželajú, tí, ktorí vyhrali, idú za súpermi a utešujú ich, je to vždy len šport.

V hre zostali už iba štyri mužstvá. Kto z nich bude majster sveta?

Stále sa na to ťažko odpovedá, pretože ktorékoľvek mužstvo z tejto štvorice môže turnaj vyhrať. Francúzi i Belgičania majú veľmi silné mužstvá, menej sa mi zatiaľ herne páčili Angličania, ich výkony boli trochu upracované. Ak by som mal tipovať, asi poviem Chorvátsko. Žičím mu úspech. Vysoko hodnotím ich kapitána Luku Modriča, je to veľká hviezda, ktorá dáva všetky sily v prospech kolektívu, je neskutočne skromný a nevidím u neho nijakú povýšenosť. Pri jeho fyzických predpokladoch obdivujem jeho futbalovosť. To, čo na ihrisku dokáže, je niečo úžasné.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #Vojtech Christov
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO