Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyleteli do kozmu. Ruská tlač ospevuje futbalistov, hnevá sa na rozhodcu a Vidu

Ruská tlač ľutuje prehru "zbornej" vo štvrťfinále majstrovstiev sveta, o to viac však chváli futbalistov za výkon proti Chorvátsku, ktoré postúpilo až po penaltovom rozstrele.

08.07.2018 11:36
Rusko, futbal Foto: ,
Ruskí futbalisti počas štvrťfinálového rozstrelu, v ktorom napokon podľahli Chorvátom.
debata (2)

„Vďaka, chlapi! Naši chlapci prehrali s Chorvátmi na penalty, ale bili sa ako levy,“ zdôrazňuje Sovietskij sport. Sport-Express označuje „zbornú“ za „šampiónov našich sŕdc“.

„Akoby celá krajina vzlietla do kozmu! To nebol sen. Mamma mia! Surrealizmus sa deje. Fantázia nefunguje. Oči neveria, čo vidia,“ opisoval Sovietskij sport zážitok z úvodného gólu Denisa Čeryševa v 31. minúte.

„Celá krajina sa zbláznila do futbalu a do toho dal Čeryšev gól. Vyleteli sme do kozmu!“ Pre Rusko, ktoré v rebríčku FIFA figuruje na 70. priečke, išlo o „neskutočný, jedinečný zázrak, aký sa v dejinách ešte nikomu neprihodil“, myslí si komentátor.

Chorváti vo štvrťfinále rozosmutnili Rusov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Fanúšička Ruska pred štvrťfinálovým zápasom s...

Zároveň pripúšťa, že vyrovnávajúci gól Andreja Kramariča po Mandžukičovom centri predstavoval návrat z kozmu na zem. Rusko sa však držalo až do predĺženia, kde síce po rohu inkasovala z Vidovej hlavičky, ale „chlapci sa bili ako levy“ a „náš ruský Brazílčan Mário Fernandes“ vyrovnal, tiež hlavou, čím zápas dotiahol do penaltového rozstrelu.

V ňom zaváhal Smolov, Akinfejev síce vychytal Kovačiča, ale Fernandes netrafil, zatiaľ čo všetci ďalší Chorváti uspeli, čiže: „Mário dal, Mário vzal“. Celý štadión Fišt v Soči ale vyprevádzal zbornú ováciami:

„Chlapi, vďaka za túto rozprávku, za zázrak, ktorý sa prihodil, za toto leto, keď sme sledovali futbal s naširoko otvorenými očami,“ uzatvára Sovietskij sport.

Ten istý denník sa však v inom komentári hnevá na brazílskeho rozhodcu, že nevylúčil Domagoja Vidu a „táto vážna chyba možno stála Rusko postup do semifinále! A potom Vida ešte skóroval v rozstrele.“

Ruská fanúšička v Moskve počas zápasu s... Foto: Reuters, TATYANA MAKEYEVA
Fanúšička, Rusko Ruská fanúšička v Moskve počas zápasu s Chorvátskom.

„Rusko vie hrať futbal. Zborná, sme na teba pyšní,“ zdôrazňuje Sport-Express na adresu tímu, ktorému sa fanúšikovia pred turnajom posmievali. „Kedy ešte bude mať Rusko reálnu šancu hrať v semifinále majstrovstiev sveta?“ pýta sa a dodáva, že najpravdepodob­nejšie na ďalšom „domácom“ šampionáte, ktorého sa ale pravdepodobne nikto z nás nedožije.

Súčasnému výberu patrí obrovská vďaka prinajmenšom za dva okamihy: Čeryševov gól, ktorý bol „naozajstnou bombou“, a ktorý dokázal všetkých Rusov určite presvedčiť, že ich futbalisti hrať vedia a dokážu svojich priaznivcov doviesť až k „ozajstnému orgazmu z takého futbalu a takých gólov“.

A za koncovku predĺženia s ideálnym centrom Dzagojeva na Fernandesovu hlavu. A tento vyrovnávací gól sa podľa komentátora jednoducho nedá opísať slovami, bol to jeden z najlepších momentov v dejinách „zbornej“, chvíle, keď predviedla naozajstný ruský charakter. „Je možné nadávať na taký tím? Veď sa doňho zamilovala celá krajina.“

„Zborná bola veľmi blízko k tomu, aby svoje aj tak veľkolepé vystúpenie na majstrovstvách sveta premenila na veľké bez všetkých ďalších prívlastkov. Dokonca dokázala zvrátiť zápas v predĺžení, nezvládla až penaltový rozstrel,“ píše Kommersant o „dlhom lúčení“ s domácim tímom, ktorý sa stal zrejme najväčším prekvapením celého šampionátu.

„Tento príbeh nebol o futbale, ale aj tom, ako 23 chlapcov, tréneri a ďalší personál vytvorili jeden tím a zbavili sa nálepky smoliarov,“ píše Komsomolskaja pravda. Podľa populárneho denníka nastal čas ďakovať zbornej za tri úžasné týždne, zachrípnuté hlasivky, za napätie milión voltov a pochopenie, že nikdy sa človek nesmie vzdať – aj keď si v rebríčku najhorší a nikto ti neverí.

„S Chorvátskom sme prehrali, ale až na penalty. Držali sme šťastie za chvost, odovzdali ho súperovi a vzali si ho späť. Na tribúnach sme verili a modlili sa a na trávniku sa snažili, aby to nebolo márne. Majstrovstvá ďalej pokračuje bez nás (…), ale bolo to super a za to ďakujeme,“ dodal.

Vida provokuje Rusov aj po zápase

Obranca Domagoj Vida, ktorý sa v sobotňajšom zápase majstrovstiev sveta s domácim tímom výrazne zaslúžil o postup Chorvátov do semifinále, dráždil Rusov aj po zápase. Na sociálne siete totiž bývalý futbalista Dynama Kyjev umiestnil video, na ktorom venuje víťazstvo Ukrajine.

„Sláva Ukrajine! Toto víťazstvo je pre Ukrajinu a Dynamo Kyjev! Chorvátsko, do toho!“ kričí autor gólu na 2:1 po rusky spolu s bývalým spoluhráčom z Dynama a súčasným manažérom reprezentácie Ognenom Vukojevičom. Vida neskôr vyhlásil, že išlo len o vtip a odkaz nemal žiadny politický podtext.

Dvadsaťdeväťročný stopér Besiktasu sa v predĺžení presadil po rohu, keď lopta z jeho hlavy doskákala za chrbát brankára Igora Akinfejeva. Rusi síce stihli vyrovnať, ale po následnom rozstrele sa aj vďaka Vidovmu úspešnému pokusu radovali Chorváti.

Ruské médiá navyše tvrdia, že Vidu mal vidieť v predĺžení červenú kartu. Argumentujú tým, že po žltej karte za vyzlečený dres po oslave góle ho rozhodca o chvíľu neskôr rovnako napomenul aj za faul, avšak červenú kartu nevytiahol. Podľa oficiálneho zápisu však Vida dostal žltú spätne len za vyzlečený dres.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ohlasy médií #ruskí futbalisti #chorvátski futbalisti