Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgicko dotiahlo ťažký plán k dokonalosti. V šatni Brazílie to vyzeralo ako po úmrtí

Tréner belgických futbalistov Roberto Martínez sa po postupe cez Brazíliu do semifinále majstrovstiev sveta v Rusku označil za najšťastnejšieho muža na planéte.

07.07.2018 09:46 , aktualizované: 11:45
Belgicko, radosť Foto: ,
Postupová radosť belgického tímu po víťazstve nad Brazíliou vo štvrťfinále MS.
debata

Španielsky kouč bol nadšený z toho, že jeho zverenci dotiahli k dokonalosti nový taktický plán, ktorý im naordinoval pred zápasom s najväčším favoritom na zlato.

„Keď hráte s Brazíliou, potrebujete získať taktickú výhodu. V zápasoch s nimi hrá úlohu psychologická bariéra, ich žlté dresy, päť titulov majstrov sveta, všetko, čo s tým súvisí. Takže musíte byť takticky odvážni. Proti Brazílii ako proti jedinému tímu sveta nestačí len hrať dobre, musíte veriť, že ich zdoláte,“ povedal Martínez na tlačovej konferencii po výhre 2:1.

„Som najšťastnejší muž na svete, pretože som dal hráčom naozaj veľmi zložité taktické pokyny. A to, ako im do poslednej sekundy verili, bolo neuveriteľné. Náš taktický plán sme dotiahli k dokonalosti,“ doplnil štyridsaťštyri­ročný kouč.

Belgicko si zaistilo výhru dvoma gólmi v úvodných 31 minútach a striedajúci Renato Augusto v 76. minúte už len znížil. „To bol jediný moment, keď sme nebránili dobre. Dôležitá bola reakcia na inkasovaný gól, ukázali sme chladnú hlavu a skúsenosť. Celkovo ideme ďalej zaslúžene,“ uviedol Martínez.

Jeho zverenci tentokrát ustúpili od dominantnej hry a stavili na obranu a zahustený stred poľa. „Sme tím, ktorý má rád loptu, snaží sa súpera zlomiť. Ale s Brazíliou bolo jasné, že musíme byť kompaktní a hrať dobre aj bez lopty. Je to bez debát najlepší tím na turnaji a najväčšie nebezpečenstvo hrozí, keď proti nim otvoríte hru,“ uviedol Martínez.

Belgičania sú v najlepšej štvorke MS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Brazílski futbalisti s kapitánom Neymarom pred...

„Bol to veľký hazard, meniť počas majstrovstiev sveta taktické veci znamená, aby tomu hráči úplne verili. Mali sme na to dva dni. V predchádzajúcich zápasoch sme boli favoritom, dnes outsiderom. Hráči museli uveriť tomu, že musíme zariskovať. Nikdy som neprehral zápas z taktického hľadiska, ale hlavné je, ako taktiku splnia hráči,“ povedal španielsky rodák.

Belgicko zlomilo štvrťfinálové prekliatie z predchádzajúcich dvoch veľkých podujatí a o medaily si na MS zahrá prvýkrát od roku 1986. V semifinále narazí na Francúzsko.

„Verím, že každý v Belgicku už zistil, že táto generácia je výnimočná. Títo chlapci si zaslúžia byť v Belgicku za hrdinov, toto víťazstvo by sa malo odovzdávať ďalším generáciám. Ale teraz hlavne potrebujeme energiu na ďalší zápas, aby sme boli rovnako dobrí aj v semifinále. Keď zdoláte na MS Brazíliu, musíte si veriť,“ dodal Martínez.

Mal Courtois šťastie? Nie, bol výborný, uznal Tite

Žrď Thiaga Silvu za stavu 0:0, vlastný gól Fernandinha a predčasný knokaut zo smrtiaceho protiútoku. Na druhej strane celkovo 26 streleckých pokusov, miestami enormný tlak a aj tak to Brazílii nestačilo na postup do semifinále MS.

Brazílsky tréner Tite sa mohol po tesnej prehre 1:2 v Kazani sťažovať na nedostatok šťastia, ale neurobil to.

"Táto prehra neuveriteľne bolí, trpíme, ale nebudem spomínať nedostatok šťastia na našej strane. Keď sa hovorí o šťastí na strane víťaza, je to len zdvorilý spôsob, ako zhodnotiť súperovu prehru. Mal Courtois šťastie? Nie, bol výborný. Keď sa lopta odrazí od žrde, nie je to predsa gól.

Brankár Belgicka Thibaut Courtois a hviezdny... Foto: SITA/AP, Thanassis Stavrakis
Thibaut Courtois, Neymar Brankár Belgicka Thibaut Courtois a hviezdny Brazílčan Neymar.

Belgicko zvíťazilo, lebo malo dva atribúty vo svojej hre – kompetentnosť a efektivitu. Samozrejme, niektoré naše šance boli veľké. Dnes sa udiali aj niektoré náhodné situácie a nehody, ale to sa vo futbale stáva. Belgicko má veľký tím, aj ked krátko po zápase vyradenie berieme len veľmi ťažko," skonštatoval Tite na pozápasovej tlačovej konferencii.

Brazília nezačala dobre juhoamerickú kvalifikáciu o postup na MS 2018. Pod Carlosom Dungom dosiahla z úvodných šiestich zápasov len dve víťazstvá, a tak predstavitelia CBF na tretí pokus predsa len dali šancu Titemu. Ten v polovici roka 2016 pokropil vädnúcich „kanárikov“ živou vodou a v 12 zápasoch prepustil súperom len 4 body po dvoch remízach, aj to až vtedy, keď bolo dávno rozhodnuté o brazílskom postupe na MS.

Prehru v súťažnom zápase Brazílčania pod Titem nezažili až do piatkového večera v Kazani. Rovnako po prvý raz sa stalo, že inkasovali v zápase dva góly. Celkovo v 25 dueloch im predtým súperi strelili iba 6 gólov. Tomu sa hovorí mizerné načasovanie prehry.

„Dve tretiny zápasu, ktorý mal vysokú kvalitu, sme hrali dobre. Belgicko svoje šance premenilo na góly, my nie. Ešte raz to zopakujem, že to bol výborný zápas s technicky vyspelými súpermi na oboch stranách. Fanúšikovia videli skvelý futbal,“ pokračoval Tite. Svoj smutný dialóg s novinármi uzavrel vyhýbavou odpoveďou o svojej budúcnosti:

„Ešte je priskoro. Nie je to vhodné, keďže mysľou som stále vo štvrťfinálovom zápase. Po dvoch týždňoch usadne prach a vychladnú hlavy, potom sa môžeme baviť o tom, čo bude so mnou.“

Brazílske médiá prirovnali atmosféru v šatni svojho tímu po prehre s Belgickom k úmrtiu blízkej osoby. Dobré dve hodiny trvalo, kým sa hráči začali trúsiť z miesta, ktoré médiá nazvali „pohrebiskom favoritov“, k autobusu. Hviezdny Neymar sa pri médiách ani nezastavil, strelec jediného gólu Renato Augusto áno.

Smútok brazílskeho fanúšika po záverečnom hvizde. Foto: Reuters, SERGIO PEREZ
Brazília, fanúšik, smútok Smútok brazílskeho fanúšika po záverečnom hvizde.

„Trpíme dvojnásobne – z profesionálneho hľadiska ako hráči, ktorí chcú víťaziť, a aj z národnostného, lebo sme hrdí Brazílčania. Je to pre nás veľmi ťažké, trpíme po tejto prehre,“ cituje Renata Augusta web denníka Folha de Sao Paulo.

Jedným z najsmutnejších bol 29-ročný stredopoliar Paulinho, ktorý sa so slzami v očiach zmohol iba na vetu. „Je mi veľmi smutno, ktovie, či ešte dostanem šancu zahrať si na majstrovstvách sveta.“

Neúspech Brazílie znamená, že medzi najlepšími štyrmi mužstvami tohtoročného svetového šampionátu nebude krajina z Južnej Ameriky, čo sa predtým naposledy stalo na MS 2006 v Nemecku. Vtedy bolo semifinálové zloženie rovnako čisto európske, prebojovali sa doň Nemci, Taliani, Portugalčania a Francúzi.

Paulinho: Je to ťažšie ako debakel s Nemeckom

Pre brazílskeho futbalistu Paulinha je vyradenie s Belgickom ťažšou ranou, než bola semifinálový debakel 1:7 s Nemeckom na minulom šampionáte v domácom prostredí.

Brazílčana Paulinha zastavuje Belgičan Toby... Foto: Reuters, JOHN SIBLEY
Paulinho, Toby Alderweireld Brazílčana Paulinha zastavuje Belgičan Toby Alderweireld.

„Obe prehry boli ťažké, ale táto je pre mňa ešte ťažšia,“ povedal Paulinho, ktorý proti Belgicku odohral 73 minút, zatiaľ čo pred štyrmi rokmi proti Nemecku nastúpil na druhý polčas. „Je ťažké vypadnúť, keď do posledných sekúnd bojujete o vyrovnanie a ste lepší ako súper,“ dodal.

Veľké sklamanie prežíval aj ľavý obranca Marcelo, ktorý považuje vyradenie Brazílie za nespravodlivé. „Bolí to. Je to naozaj hrozný večer a ťažko sa to vysvetľuje. Futbal je občas nespravodlivý. Občas ide v tvoj prospech a občas nie,“ vyhlásil bek Realu Madrid.

Brazília síce Belgicko prestrieľala 26:8 a v druhej polovici bola jasne lepšia ako súper, ale dokázala dať jediný gól.

Brazílčan Marcelo po prehre s Belgickom. Foto: Reuters, SERGIO PEREZ
Marcelo Brazílčan Marcelo po prehre s Belgickom.

„Oni možno boli lepší prvých 15 minút, ale potom už sme mali šance len my. Už polčas sa mal skončiť inak. V druhej polovici sme kontrolovali hru, mali sme veľa šancí, ale buď sme triafali obranca, alebo to pochytal brankár. Vo futbale jednoducho rozhoduje, kto dá viac gólov,“ pripustil Marcelo.

debata chyba
Viac na túto tému: #brazílski futbalisti #belgickí futbalisti #Roberto Martínez
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO