Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kocian: Nemci neopakujú chyby. Teraz to neplatilo

Ján Kocian (60) si zahral na majstrovstvách sveta, na ktorých sa posledný raz predstavilo Československo. Spoľahlivý pilier obrany bol oporou Venglošovho mužstva v Taliansku 1990. Jeho kariéra bola úzko spojená s nemeckým futbalom. Najprv ako hráč pôsobil v FC St. Pauli a neskôr ako tréner vo viacerých kluboch, aj ako asistent trénera v tímoch 1.FC Köln a Eintracht Frankfurt.

03.07.2018 22:23
Ján Kocian Foto: ,
Ján Kocian.
debata

Viedol dva roky slovenskú reprezentáciu (2006 – 2008) a cennou skúsenosťou bola práca s rakúskym národným výberom – na poste asistenta Karla Brücknera. Popredný futbalový analytik pozorne sleduje šampionát a špeciálne si všímal nemeckých reprezentantov.

Nemci obhajovali titul a zažili historický neúspech. Kde vidíte príčiny?

Nemyslím si, že mali staré mužstvo. Boli v ňom síce aj ôsmi majstri sveta spred štyroch rokov, ale doplnili ich mladými futbalistami. Ich problém bol v tom, že z hráčov, väčšinou kvalitných, nespravili tentoraz aj dobrý tím.

Čo vám v ňom najviac chýbalo?

Najmä typický nemecký hlad po víťazstvách, všetko bolo príliš vlažné, ani prvá prehra s Mexikom nevytiahla Nemcov z klamu, že sú dobrí. Sú známi tým, že neopakujú chyby. Ak prehrajú, všetko si dôkladne zanalyzujú a poučia sa. Bol som prekvapený, že teraz sa to nestalo. Nevidel som to ani v zápase so Švédskom a ani s Kóreou, opäť mohli inkasovať veľa gólov po kontrách, aj ich napokon dostali. Možno ich trochu uchlácholil Kroosov gól v poslednej minúte so Švédmi. Stále si mysleli, že to nejako zvládnu. To bol omyl.

Máte aj spätnú reakciu z Nemecka? Komunikujete s niekým?

Hovoril som s viacerými známymi, potvrdzujú mi, že kritika je obrovská, odborná verejnosť i fanúšikovia sú veľmi nespokojní. Nik nečakal, že v skupine padne mužstvo až na dno. Hľadajú sa príčiny a hlavnou témou je teraz kolektív – nebol dobrý. Ukazuje sa, že veľa problémov v ňom bolo už pred šampionátom.

Aké konkrétne?

Niektoré veci už boli publikované. Do poslednej chvíle čakali na brankára Neuera, či sa uzdraví a ak áno, či bude mať prednosť, nenominovanie rýchleho Saného z Manchestru City alebo stredného útočníka Wagnera z Bayernu. Aj veci, ktoré neboli problémom, teraz už sú. Hľadajú sa vinníci. Tak to býva po každom neúspechu. Kritika sa sype aj na trénera Löwa. Özil i Khedira mali zlú formu, on im do poslednej chvíle veril. Proti Švédsku nehrali a tím zvíťazil. S Kórejčanmi ich už zasa postavil, ale zhoreli.

Ján Kocian na archívnej snímke počas pôsobenia... Foto: SITA/AP, Joerg Sarbach
Ján Kocian Ján Kocian na archívnej snímke počas pôsobenia na slovenskej lavičke.

Nemci sa trápili už pred šampionátom. To nebola dostatočná výstraha?

To je ďalší problém. Spomínajú sa posledné prípravné zápasy. Nemci podľahli v Rakúsku a namále mali doma so Saudskou Arábiou. Vyhrali 2:1, ale v závere súper nepremenil jedenástku a ani veľkú šancu. Tieto varovné signály nik nerešpektoval. Veď na MS to bude iné, vravelo sa. Bolo veľa problémov a málokto chcel o nich nahlas hovoriť.

Poznali ste sa aj s trénerom Löwom. Myslíte si, že zostane ako tréner reprezentácie?

Párkrát sme sa kedysi stretli, ale nie sme v nijakom osobnom kontakte. Má teraz zmluvu do roku 2022 a zväz ho podľa mňa určite nevyhodí. Už sa aj vyjadril, že zmluvu dodrží. Teraz je všetko na trénerovi. On musí posúdiť, či ešte má čo mužstvu dať, či už nie je, ako sa vraví, vyhorený.

Na lavičke sedí ako hlavný tréner už dvanásť rokov. Nie je to pridlho?

Samozrejme, je to dlhý čas, ale treba si uvedomiť, že všetky tieto roky boli úspešné. Teraz prišiel prvý a jediný neúspech. Zväz mu nechá priestor, aby spravil analýzu a rozhodnutie bude na ňom. Je to aj pre neho dosť zložitá situácia. Je to možnosť na zmenu.

Kto by po ňom mohol prevziať mužstvo?

Hovorí sa o jedinom kandidátovi, ktorý by ho mohol nahradiť. Je ním Matthias Sammer. Teraz je voľný, má v nemeckom futbale autoritu a rešpekt u hráčov. Dobrý typ. Či tréner zostane, alebo ho niekto nahradí, Nemci sa určite vrátia silní. Ich dvadsaťjednotka sa stala majstrom Európy. Majú z čoho vyberať, no musia budovať najmä silný tím.

Sklamaný Joachim Low počas zápasu s Kóreou. Foto: SITA/AP, MICHAEL DALDER
Joachim Low Sklamaný Joachim Low počas zápasu s Kóreou.

Podobne ako Nemci dopadli aj niektorí ďalší favoriti. Čím si vysvetľujete ich problémy?

Všetci najlepší hráči v národných dresoch hrajú aj v popredných kluboch. Majú za sebou náročnú sezónu, zažili v nej viac vrcholov. Toto je ďalší a vždy je otázkou, koľko im zostalo síl a ako sa opäť dokážu zmobilizovať. Vládne veľká vyrovnanosť. Papierovo slabší sa vedia dobre pripraviť na favoritov, hrajú defenzívne, uplatňujú pred šestnástkou zónové bránenie. Hlavnou úlohou je sťažiť favoritovi úlohu. Myslím si, že vo vyraďovacej časti bude viac otvorenejších zápasov.

Kto vás príjemne prekvapil?

Myslím si, že je to dobrý turnaj, viacero zápasov bolo kvalitných, videl som veľa výborných individuálnych výkonov. Ak by som mal niekoho vybrať, zaujal ma Uruguaj. Akiste aj preto, že to je tím, ktorý na rozdiel od mnohých iných nevidíme až tak často.

Dvojgólový hrdina Uruguaja Edinson Cavani a... Foto: Reuters, JORGE SILVA
Ronaldo Cavani Dvojgólový hrdina Uruguaja Edinson Cavani a portugalská hviezda Cristiano Ronaldo po osemfinálovom zápase.

V pondelok takmer vypadli Belgičania s Japonskom. Vy ste pôsobili aj v Číne i Hongkongu, poznáte ázijský futbal…

Na rozdiel od Afričanov, z ktorých ani jeden nepostúpil zo skupiny a takmer všetci sklamali, sú ázijské mužstvá už ďalej. Sú totiž disciplinovanejšie a taktickejšie, hoci Japonci záver zápasu s Belgickom nezvládli. Afričania sú stále dosť živelní, futbalovo jednoduchí, preto im chýba výraznejší úspech.

Kto je váš favorit na finále a titul?

Myslím si, že po osemfinále potvrdili Brazílčania, že sú vážnymi kandidátmi na titul. Z druhej polovice pavúka by mohli byť ich súpermi Chorváti alebo Angličania, ak zvládnu utorkový večerný zápas s Kolumbiou. V prípade Rusov sa ukazuje, aké divy môže urobiť domáce prostredie. Pomohla im prvá výhra nad Saudskou Arábiou 5:0. Nik im neveril, teraz sú vo štvrťfinále. Postúpili cez Španielsko, ale keby s ním hrali desať zápasov, vyhrajú z nich možno dva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kocian #nemeckí futbalisti #uruguajskí futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO