Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazília, teš sa! Diabli vystúpili z pekla

Neuveriteľný návrat Diablov. Najepickejší comeback v histórii futbalu. Heroický boj Dávida s Goliášom.

03.07.2018 17:01
Nacer Chadli Foto: ,
Nacer Chadli oslavuje víťazný gól Belgičanov do japonskej siete.
debata

Takýmito a podobnými pomenovaniami opísala belgická tlač osemfinálový triumf svojej futbalovej reprezentácie na MS v Rusku. Zverenci Roberta Martíneza zahrali svojim priaznivcom poriadne na nervy, keď proti Japonsku dokázali otočiť z 0:2 na 3:2. Odmena? Postup a prestížny štvrťfinálový súboj proti Brazílii.

Zápis do histórie

Spomenú si na to len skutoční pamätníci. Poslední, ktorí na svetových šampionátoch predviedli niečo podobné ako v pondelok Belgicko, boli Portugalčania.

Mužstvo vedené legendárnym Eusébiom vo štvrťfinále MS 1966 dokonca prehrávalo s KĽDR o tri góly. Následne však predviedlo ofenzívny uragán, päťkrát skórovalo a vybojovalo postup medzi najlepšiu štvoricu.

Pravda, postup si vydrelo aj Západné Nemecko, ktoré na MS 1970 prehrávalo s Anglickom 0:. Nemci však na to potrebovali aj predĺženie.

Navyše, Belgičania to ako prví v histórii dokázali vďaka presným zásahom od dvoch striedajúcich hráčov.

Moment geniality

Po bezgólovom prvom polčase sa v Rostove na Done začali diať veci hneď po zmene strán. Nedôrazné bránenie Jana Vertonghena ako prvý potrestal Genki Haraguči, keď šikovne obstrelil Thibauta Courtoisa. O štyri minúty neskôr boli belgickí fanúšikovia zrelí na infarkt – Courtoisa prekonal aj Takaši Inui.

„Začali sme sa obávať toho najhoršieho. Avšak tak, ako to v športe i v živote býva, pomohlo nám šťastie. V živote som taký gól nestrelil a zrejme už ani nestrelím,“ usmieval sa po zápase Vertonghen, ktorý odčinil zaváhanie pri prvom góle súpera. Skóroval hlavičkou z nemožného uhla a dokonale zaskočil japonského brankára.

Kurióznemu gólu predchádzal moment geniality zo strany Martíneza. Belgický kouč vedel, že musí oživiť hru svojho mužstva a rozhodol sa pre radikálny ťah – dvojité striedanie.

Na ihrisko poslal Nacera Chadliho s Marouane Fellainim. Martínez očakával, že ich výška by mohla proti nevysokým Japoncom platiť. A predpokladal správne.

„Bolo to skutočne výborné striedanie. Ukázal cit pre hru a taktické myslenie. Síce zariskoval, ale oplatilo sa. Ako tréner musel byť so svojou prácou po zápase veľmi spokojný. Tím s takouto víťaznou mentalitou to môže dotiahnuť skutočne ďaleko,“ pochválila Martíneza anglická legenda Alan Shearer.

Rozhodli supernáhradníci

Keď Fellaini vstúpil na ihrisko, sociálne siete začali zapĺňať posmešky na jeho adresu. Činili sa najmä fanúšikovia Manchestru United, ktorí stále nevedia rozdýchať fakt, že vedenie kubu predĺžilo zmluvu s vysokým stredopoliarom aj napriek jeho nevýrazným výkonom z minulej sezóny.

Fellaini však rýchlo zavrel všetkým neprajníkom ústa. Nabehol si na center Edena Hazarda, zavesil sa do vzduchu a po desiatich minútach pobytu na ihrisku zabezpečil Belgičanom vyrovnanie.

Zápas Belgicko - Japonsko v obrazoch Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Kevin De Bruyne sa teší z gólu Jana Vertonghena...

„Mal som určité pocity déjà-vu. Hlavné je, že ten gól nám dodal vieru. Vieru, že ako tím máme na to, aby sme postúpili,“ vravel Fellaini, ktorý podobným spôsobom skóroval na MS 2014 proti Alžírsku. Aj vtedy to bol vyrovnávajúci gól a nasmeroval Belgičanov k výhre.

Keď sa už zdalo, že duel pôjde do predĺženia, červení diabli vystúpili z pekla a predviedli protiútok ako z veľkej knihy. Na konci super rýchlej akcie bol pohotový Chadli.

Podľa belgických médií prešprintoval 82,5 m za 9,63 sekundy a vyvinul pri tom maximálnu rýchlosť 31,5 km/h.

Na šampionáte Chadli ani nemal byť. Takmer celú uplynulú sezónu ho trápili zranenie a do nominácie sa dostal až na poslednú chvíľu. Novinári jeho výber kritizovali, ale Martínez ho obhajoval a Chadli sa mu odvďačil.

„Je to nádherný pocit. Počas celej sezóny som sa trápil, fyzicky i mentálne. Ale týmto gólom som si všetko vynahradil. Prebehlo mi mysľou veľa vecí – moja kariéra, rodina, spoluhráči. Na sekundu som myslel na všetkých, na ktorých mi záleží,“ tešil sa.

Hrdý tréner

Výkon Belgicka, samozrejme, nebol bez chýb. Tamojšia tlač ho dokonca označila za najhorší na turnaji. Štatistici nezabudli pripomenúť, že Belgičania si ešte ani raz vo vyraďovacích bojoch neudržali čisté konto – v 12 zápasoch inkasovali 28 gólov.

Martínez sa však na negatíva nepozeral.

„Toto víťazstvo je pre všetkých ľudí v Belgicku. Viem, že sme neboli bezchybní. Ale cieľom bol postup a to sme dokázali. Išlo len o to. Som veľmi hrdý na hráčov. Verili sami sebe, verili jeden druhému. Ukázali charakter a mentalitu, ktorú majú víťazi,“ rozplýval sa španielsky kouč.

Za najlepšieho hráča zápasu vyhlásili belgického kapitána Edena Hazarda. "Náš tím nie je o žiadnych hviezdach. Mohli ste vidieť, že ktokoľvek vstúpi na ihrisko – je jedno či nastúpi od začiatku alebo strieda – potiahne mužstvo. Teraz si oddýchneme a pripravíme sa na štvrťfinále. Odkaz pre súpera? Brazília, teš sa! vravel Hazard.

Súboj Belgicka s päťnásobnými svetovými šampiónmi bude skutočne lahôdkou. Stretnú sa mužstvá číslo dva a tri zo svetového rebríčka FIFA.

„Nastúpime proti najlepšiemu tímu na sveta. Proti hráčom ako Neymar či Coutinho. Každý z nás – hráč či tréner – mal ako dieťa sen, že si zahrá na svetovom šampionáte proti Brazílii. A nám sa tento sen splní. Verím, že so šťastnou koncovkou pre nás,“ dodal Martínez.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #belgickí futbalisti #japonskí futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO