Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uspokojenie, tetovania i Čína. Čo môže za najväčšie fiasko Nemcov za 80 rokov?

Za zlyhaním nemeckých futbalistov na majstrovstvách sveta je podľa komentára agentúry Reuters uspokojenie po výsledkoch z predchádzajúcich rokov.

28.06.2018 12:00
Mario Gómez, Thomas Müller Foto: ,
Thomas Müller (vpravo) a Mario Gómez po prehre s Južnou Kóreou.
debata (6)

Nemci boli majstrami sveta 2014, vybojovali tretie miesto na európskom šampionáte 2016, vlani vyhrali Pohár FIFA, lenže zaspali na vavrínoch s pocitom, že výhry prídu samy. A to platí nielen v národnom tíme, ale aj v kluboch na čele s Bayernom Mníchov.

Po prehrách s Mexikom a Kóreou vypadli Nemci už v základnej skupine a pripísali si najhorší výsledok na MS za 80 rokov. Agentúra Reuters upozorňuje, že treba vidieť celú situáciu nemeckého futbalu.

Vysmiaty Soul i Štokholm, uplakaný Berlín Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Takto prežívali zápas Nemecko - Kórejská...

Kým pred triumfom na MS 2014 boli hneď štyri bundesligové kluby vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov a rok predtým sa dostali Bayern s Dortmundom až do finále, tento rok zo skupiny LM postúpil len Bayern. Vlani bolo pre nemeckých kluby konečným štvrťfinále.

Navyše Bayern jednoznačne dominuje Bundeslige, v ktorej od roku 2012 zbiera tituly a žiadny z klubov ho neohrozuje. A to predovšetkým kvôli veľkému rozdielu vo financiách. Za Bayern hrajú najlepší nemeckí reprezentanti, ktorým chýba konkurenčné prostredie, pretože vedia, že aj tak vždy získajú titul.

Podľa agentúry sú pre nemecký zväz dôležitejšie obchody s Čínou, než zaistenie vyrovnanejšej súťaže pre kluby ako Freiburg či Hannover. A aj Bayern sa už tak nesústreďuje na výchovu vlastných hráčov a radšej kupuje najlepších futbalistov od konkurencie. Skutočným odchovancom v zostave už je len veterán Thomas Müller.

Uspokojeniu podľahol aj reprezentačný tréner Joachim Löw, ktorý už takmer desať rokov staví na rovnakú kostru tímu od brankára Manuela Neuera cez Jeromea Boatenga, Samiho Khediru, Mesuta Özila k Müllerovi. Tí pritom patrili k najväčším sklamaním nemeckého výberu v Rusku. „Prečo by som im mal prestať veriť po jednom zápase,“ povedal Löw po prehre s Mexikom.

Lenže Reuters upozorňuje, že hráči teraz vynikajú skôr pri predvádzaní módneho oblečenia, áut, domov, tetovaní, topánok než pri zbieraní športových úspechov. Spoločne mali poslednú dobrú sezónu práve pri triumfe na MS 2014 a odvtedy stagnujú.

Nemecký tréner, či už to bude Löw, či niekto iný, musí začať stavať tím od začiatku a dať priestor novej generácii. Veď omladený tím bez väčšiny hráčov z MS 2014 dokázal vlani vyhrať Pohár FIFA a Nemci sú aj majstrami Európy do 21 rokov.

Neúspech by mal byť budíčkom aj pre nemecký zväz, ktorý by si mal vziať k srdcu heslo zo svojej kampane pred šampionátom „Best Never Rest“ (Najlepší nikdy neodpočívajú).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Joachim Löw #Thomas Müller #nemeckí futbalisti