Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zbavili sa zlozvykov. Čaká ich diabolská generálka

Dva zápasy s outsidermi. Prvý bol trápením, druhý veľkolepou streleckou šou. A po nich prišlo sebavedomé pasovanie do pozície jedného z favoritov na zisk titulu majstra sveta.

28.06.2018 07:52
Anglicko, fanúšikovia Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Hoci to znie ako suchý britský fór, nie je to tak. Angličania nabudili svojich krajanov, ktorí dúfajú, že ukončia dlhé čakanie na trofej pre svetového šampióna.

Či sa im to podarí, zatiaľ nevedno. Veľa však môže napovedať ich dnešný šláger o prvé miesto v G-skupine proti Belgicku v Kaliningrade.

Majú šťavu

Víťazstvom nad Tuniskom 2:1 (gólom z nadstaveného času druhého polčasu) a deklasovaním Panamy 6:1 ukázali Tri levy tímového ducha i ofenzívnu kvalitu. Hoci sa hovorieva, že na majstrovstvách sveta nie je ľahký zápas, rozradostených Angličanov čakajú už len náročnejšie.

„Môžeme vyhrať majstrovstvá sveta. Náš národný tím ukázal, že ho nemôže nikto odpisovať. Máme v kádri množstvo talentovaných hráčov, ktorí sa držia dobrého systému. Naše mužstvo má reálnu šancu dostať sa ďaleko. V minulosti sme trpeli neduhmi, ktoré momentálne už nevidieť. Za to si tréner Gareth Southgate zaslúži uznanie. Zmenil anglickú filozofiu a jeho mužstvo má potrebnú šťavu,“ tvrdí bývalý hráč Chelsea Frank Lampard.

Imponuje mu najmä hra dopredu. Angličania robili súperom problémy najmä rýchlosťou a ofenzívnou variabilitou. Hoci v tíme nemajú s výnimkou kapitána Harryho Kana žiadnu jagavú superhviezdu, o to viac sa môžu Angličania držať svojej typickej charakterovej črty – bojovnosti.

„Chcel by som vidieť, ako si hráči osvojili mentalitu z prvých dvoch zápasov. Budú ju potrebovať – teraz i vo vyraďovacej fáze, kde niet ľahkého protivníka. Už mnohokrát sme videli vyčkávací vzorec, ktorý skončil sklamaním v predĺžení alebo po pokutových kopoch. Na rozdiel od našich klubov v Lige majstrov nebola reprezentácia schopná prevrátiť prognózy proti silnejším súperom naruby. Teraz je ten správny čas,“ zamýšľa sa Jamie Carragher.

Žiadne taktizovanie

Pri všetkej úcte k Panamčanom a Tunisanom – Anglicko čaká súper úplne iného rangu. Kým predtým vstupovalo na trávnik v pozícii favorita, teraz prenechá túto rolu Belgičanom Obe mužstvá majú rovnaký počet bodov (6), strelených (8) i inkasovaných (2) gólov. Dopracovali sa k nim vďaka ofenzívnemu poňatiu hry. A v tomto trende chcú pokračovať aj v súboji o prvenstvo v skupine.

„Je to perfektná generálka. Nemyslím si, že sa bude kalkulovať, komu sa môžeme vyhnúť vo vyraďovacej fáze. Už sme to raz robili, ale spomeňte si, ako to dopadlo pred dvomi rokmi na majstrovstvách Európy proti Islandu (Angličania prehrali v osemfinále 1:2, pozn.). Musíme sa pokúsiť Belgičanov zdolať a nie robiť taktické manévre. Viete, aká by to bola mentálna vzpruha, keby sme zdolali silných Belgičanov?“ pokladá rečnícku otázku Carragher.

Odpoveď je jasná, ale dopracovať sa k nej cez Červených diablov nebude jednoduché. "Nové“ Anglicko bude čeliť výnimočnej belgickej generácii, ktorá má predpoklady na to, aby zdolala kohokoľvek.

Vysmiaty Soul i Štokholm, uplakaný Berlín Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Takto prežívali zápas Nemecko - Kórejská...

„Majú dobrý tím. Ak však mám byť úprimný, nezaujímajú ma. Kvalifikovali sme sa a sme pokojnejší. Brazília (MS 2014, pozn.) a Francúzsko (ME 2016) boli pre nás nové skúsenosti. Už ich máme omnoho viac a vieme, že na začiatku nemusíte byť perfektní. Dôležitejšie je, aby sme postupne rástli ako tím,“ konštatuje stredopoliar Manchestru City Kevin de Bruyne.

„Nezáleží na tom, či skončíte prvý alebo druhý. Podstatný je pocit z víťazstva. Je to pre mňa otázka cti. Nechcem sa v júli vrátiť do Londýna ako ten, ktorý prehral,“ pridáva sa Thibaut Courtois.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #anglickí futbalisti #belgickí futbalisti