Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messi je v kóme a Argentína s ním. Preberú sa?

Pred dvoma týždňami, keď sa pompézny futbalový sviatok len chystal na svoj veľkolepý štart, sa v Argentíne skloňovalo najmä slovo titul. Po nevýraznom výkone s Islandom (1:1) a katastrofálnom proti Chorvátsku (0:3) je jeden z favoritov aj so svojou najväčšou hviezdou Lionelom Messim na pokraji vyradenia.

26.06.2018 06:00
debata (3)
Lionel Messi na tréningu Argentíny. Foto: Reuters, ALBERT GEA
Lionel Messi Lionel Messi na tréningu Argentíny.

Pred dnešným súbojom D-skupiny proti Nigérii sa rétorika v juhoamerickej krajine zmenila. Najčastejšie rezonuje slovo hanba. Nie div. Ak Argentínčania nezvíťazia, poletia z majstrovstiev sveta v Rusku priamo domov. Tam, kde ich čakajú milióny rozhnevaných fanúšikov.

Ako Rusi v hokeji

Každý tím potrebuje lídra. Niektorý sa môže chváliť tým, že ich má hneď niekoľko. Ďalší sa zasa opiera o takého, ktorý vo futbalovom svete neurobil až takú dieru. Oni majú jedného z najlepších. Hoci len nedávno oslávil 31 rokov a pred sebou má ešte niekoľko rokov aktívnej kariéry, už teraz je legendou. Barcelony i Argentíny, ktorej dres mu je priťažký. Opäť.

Svet sa nechápavo pozeral na Messiho trápenie proti severskému trpaslíkovi a výnimočnej generácii nevyspytateľných Balkáncov. Priniesol mnoho reakcií i rôznych odpovedí na zásadnú otázku – prečo sa Argentína a Messi tak trápia?

„Nikto to nepovie nahlas, ale problémom je Messi. Kvôli nemu nehrá v základnej jedenástke Dybala či Higuaín, ale skôr Messiho kamaráti, s ktorými si rozumie mimo ihriska. Zdá sa, že práve preto sa blíži západ slnka jeho kariéry v reprezentačnom drese. Argentínčania sú ako Rusko v hokeji – jagavá minulosť, veľké talenty, géniovia v každej z generácií. Ale čo z toho, keď na veľkých turnajoch neprekročia svoj tieň? Veľké očakávania a nakoniec iba zlyhanie,“ napísal ruský Sport-Ekspress po argentínskom debakli s Chorvátskom.

Messi nepripomína futbalového virtuóza, ktorý si zo zápasu rád urobí parádnu šou jedného muža. Proti Islandu sa mohol naštartovať penaltou. Nedal a odvtedy to s ním ide dole z kopca. Proti zverencom Zlatka Daliča pripomínal iba tieň päťnásobného držiteľa Zlatej lopty.

„Nie je pravým lídrom. Je jedným z najlepších na svete, ale musí to dokázať. Už niekoľkokrát sme videli, že ak sa Barcelone darí, zažiari. Ak jej to však nejde, doslova sa vytratí. Nebehá, iba sa prechádza po ihrisku. Nezaujíma ho lopta. Momentálne to vyzerá, že je v kóme a s ním celá Argentína. Musia sa prebrať,“ nechal sa počuť bývalý francúzsky futbalista Emmanuel Petit.

Bez plánu B

Po ihrisku sa prechádzal Messi aj na tréningu po prehre s Chorvátskom. Nálada na ňom bola veľmi pochmúrna. Podľa viacerých argentínskych médií sa hráči naň dostavili po pozápasovej hádke s trénerom Jorgem Sampaolim. Žiadali od neho i argentínskej federácie, aby okamžite odstúpil.

„Ja pripravujem taktiku. Náš plán nebol dobrý. Tím nespolupracoval tak, ako by som si predstavoval. Je to moja chyba,“ sypal si popol na hlavu kormidelník Argentíny. „Nech si hovorí čo chce,“ sucho reagoval na tieto slová po stretnutí s Chorvátmi Sergio Agüero.

Podľa informácií britského Mirroru na revoltu doplatí najviac práve Agüero. Sampaoli vzburu údajne potlačil a útočníka Manchestru City posadí v dnešnom dueli proti Nigérii na lavičku. Jeho miesto by mal zaujať Higuaín. Pôvodne sa dokonca špekulovalo o tom, že základnú zostavu vyberie samotný Messi. Tieto správy však dementoval jeden z najskúsenejších hráčov Argentíny Javier Mascherano.

„Všetci bojujeme s frustráciou. Leo je sklamaný a veľmi chce niečo so situáciou urobiť. To, čo sa o dianí v kabíne po zápase napísalo, sú obyčajné mýty. Jeden povie to, ďalší ono a vznikne snehová guľa plná lží, ktorú už nemožno zastaviť. Jasné, že kouč diskutuje o zostave s Messim. Je normálne, že tréneri hovoria so svojimi najlepšími hráčmi o tom, čo by nám mohlo pomôcť. Chyby pramenia z výkonu celého tímu, nie jednotlivca,“ skonštatoval Mascherano.

Argentínsky tréner Jorge Sampaoli. Foto: Reuters, IVAN ALVARADO
Jorge Sampaoli Argentínsky tréner Jorge Sampaoli.

Nevedno, kto z Argentínčanov pôsobí viac bezradne. Či je to tréner Sampaoli pri postrannej čiare alebo jeho zverenci, ktorí si aj počas duelu vymieňajú nechápave pohľady. Hoci sa kouč vo veľkom sťažuje u rozhodcov, jeho taktické manévre sa míňajú účinku. Jeho kroky nechápe ani majster sveta z roku 1978 Ossie Ardiles.

„Káder z hráčov, ktorým v reprezentácii už dávno malo odzvoniť. Sampaoliho plán A: dajte loptu Messimu a čakajte na zázrak. Ak nebude fungovať plán A, príde na rad plán B. Žiadny však neexistuje. Máme šťastie, že sa v našej krajine narodil taký génius, ale nie sme schopní mu pomôcť,“ napísal na jednu zo sociálnych sietí.

Veľa mien, žiaden tím

Nechce sa veriť, že jeden hráč môže celé mužstvo odsúdiť na neúspech, alebo ho doviesť k výšinám. Cristiano Ronaldo však Portugalsko, ktoré nedisponuje takou individuálnou kvalitou ako Argentína, doviedol štyrmi gólmi k štyrom bodom. Juhoameričania sa tiež spoliehajú na Messiho, ale ten očakávania nezvláda.

Nespokojný argentínsky kapitán Lionel Messi v... Foto: Reuters, MURAD SEZER
futbal ms 5 Nespokojný argentínsky kapitán Lionel Messi v zápase s Chorvátskom.

„Prečo je to tak? Vysvetlenie je jednoduché. Hoci Portugalsko nemá také mená, hrá výborne ako tím. V argentínskom mužstve je to presne naopak – veľa individualít, ale žiadna tímová práca. Preto Ronaldo žiari a Messi je nevýrazný,“ myslí si Ashley Cole.

Nádherný petrohradský štadión môže byť krátko po svojom otvorení svedkom rozlúčky futbalového virtuóza s reprezentačným dresom. Alebo Messi znova zavrie ústa kritikom a posunie utrápenú Argentínu medzi najlepšiu šestnástku?

„Messi, tvoja krajina ťa potrebuje,“ myslí si Rio Ferdinand. „Neviem, čo mu je. To tuší asi iba on sám. Verím však, že sa spamätá a potiahne tím ďalej,“ nádejá sa Juan Sebastián Verón. „Je to jeho posledná šanca niečo s Argentínou dokázať. Nikdy v živote som však nevidel naše národné mužstvo hrať tak zle,“ pridáva sa Pablo Zabaleta. „Musíme nájsť starého Messiho, lebo naše mužstvo nemá tímového ducha, o ktorého by sa mohlo oprieť,“ dodáva Jorge Valdano.

Vypočuje Messi ich slová?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Jorge Sampaoli #argentínski futbalisti #nigérijskí futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO