Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohľadnica z Ruska: V Siedmom nebi sa cítili lepšie Angličania

Anglickí fanúšikovia obsadili Nižnij Novgorod. Bolo ich cítiť na každom kroku a na štadióne aj stále počuť.

25.06.2018 14:15
Anglicko, fanúšikovia Foto: ,
Pred štadiónom Siedme nebo v Nižnom Novgorode. Fanúšikovia Anglicka oslavujú triumf nad Panamou.
debata

Akiste najmenej za posledných dvadsať rokov, od MS 1998 vo Francúzsku. Skupiny divákov z ostrovov bývali vždy najpočetnejšie. A často aj najrizikovejšie.

Na Gorkého nezabúdajú

Mladá žena s úsmevom vysvetľuje, že sa narodila v Gorkom a žije už viac ako štvrťstoročie v Nižnom Novgorode. Stále hovorí o rovnakom meste, ktoré leží štyristo kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Je známe aj ako mesto dvoch riek. Práve tu majestátna matka Volga berie pod svoje krídla Oku.

„Nie som futbalová fanúšička, ale teším sa, že sa tu hrajú zápasy. Páči sa mi atmosféra, ktorá mesto na niekoľko dní zmenila,“ vraví Natalia Kirilová.

Na začiatku deväťdesiatych rokov sa mesto vrátilo k pôvodnému názvu. Ale na spisovateľa Maxima Gorkého, ktorý sa tu narodil, nezabudlo. Jeho obrovská socha stojí v rozľahlom parku v centre. Po ňom pomenovali ulicu, zastávku metra i námestie.

V piatom najväčšom meste Ruska, v ktorom žije asi milión a pol obyvateľov, sa uskutoční dovedna šesť zápasov MS, vrátane jedného štvrťfinálového.

Panamčanov prišlo štyritisíc

Štadión v Nižnom Novgorode má priliehavé meno – Siedme nebo. Je to vskutku skvost medzi štadiónmi. Hľadisko so 45-tisíc miestami sa na zápas Anglicko – Panama takmer zaplnilo, hoci sa stretli súperi, ktorí nemajú na turnaji až také početné divácke zázemie. Angličania sa cítili lepšie – vyhrali 6:1.

Zábava anglických fanúšikov na tribúnach... Foto: Reuters, MATTHEW CHILDS
Fanúšikovia, Anglicko Zábava anglických fanúšikov na tribúnach štadióna v Nižnom Novgorode.

Paradoxne, Panamčanov bolo v hľadisku možno aj viac. Podľa slov jedného z novinárov z tejto krajiny medzi Južnou a Severnou Amerikou ich pricestovalo asi štyritisíc. „Taký je odhad. Je to naozaj úctyhodné číslo. Pre našich ľudí je účasť na tomto turnaji drahý špás. Ale zároveň aj výnimočná historická udalosť. Nikdy doteraz sme na MS nehrali,“ vysvetľuje.

Niekoľko hodín po triumfe Angličanov nad futbalovým outsiderom vládne v uliciach relatívny pokoj. Všade počuť skandovanie a popevky fanúšikov, reštaurácie a krčmy sú plné, ale nijaké väčšie incidenty nehlásia. Akiste aj preto, že anglické úrady zakázali vycestovať do Ruska 1200 najdivokejším futbalovým chuligánom.

Čo odradilo Angličanov?

Angličania už druhý deň okupujú ulicu, ktorá sa ťahá od stanice metra Gorkovskaja dole mestom ku Kremľu a Volge. Domorodci volajú túto časť nižnonovgorod­ský Arbat.

Fanúšikovia Anglicka v uliciach Nižného Novgorodu. Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Anglicko, fanúšikovia, Nižnij Novgorod Fanúšikovia Anglicka v uliciach Nižného Novgorodu.

„V Nižnom Novgorode sme sa cítili dobre,“ vraví jeden z anglických fanúšikov Eric a avizuje, že v stredu sa ich skupina už bude presúvať do Kaliningradu, ktorý uvidí šláger Anglicko – Belgicko.

Tvrdí, že do Ruska dorazilo asi tritisíc priaznivcov ich mužstva. Prečo ich nie je viac? Pokrčí ramenami: „Niektorí mali asi obavy, že tu nenájdu dobré podmienky, že je to možno nebezpečné. Ale nemáme zatiaľ negatívne skúsenosti. Telefonujem si s priateľmi a teraz ľutujú, že necestovali s nami. Najmä keď sa nám darí.“

Často sa opakujú argumenty, že Angličanov odradili výroky politikov, ktorí vyzývali aj na bojkot turnaja. A vyťahuje sa tiež ešte stále živý prípad z európskeho šampionátu vo Francúzsku 2016, kde sa v „slovenskej“ skupine stretli Anglicko a Rusko a súboj sprevádzali strety horkokrvných fanatikov oboch táborov v Marseille.

Southgate obavy nemá

Aj anglický tréner Gareth Southgate sa prikláňa k tomu, že jeho krajanov odradili obavy o bezpečnosť.

„Z nášho pohľadu sme viackrát zdôrazňovali, že nie sú opodstatnené. Bezpečnosť je na turnaji zabepečená na vysokej úrovni. Ďakujeme všetkým, ktorí nás prišli podporiť. Aj osobne som sa tu stretol s množstvom fanúšikov. Mnohí takto s nami cestujú už dlho,“ pripomenul.

Angličania odohrali prvý zápas s Tuniskom vo Volgograde, ktorý má v histórii krajiny špeciálny význam a Southgate si sympatie domácich získal aj tým, že o ňom vedel.

„Viem, aký bol význam stalingradskej bitky v druhej svetovej vojne. Zahynulo v nej množstvo ľudí. Práve toto je uzol, ktorý zväzuje históriu mojej krajiny s Ruskom. Uvedomujem si, že vo svete sú oveľa vážnejšie veci ako futbal,“ vyjadril sa.

Doterajší priebeh turnaja oceňuje. „Podmienky, ktoré máme a tiež úroveň organizácie sú výborné. Zažil som to už vlani na Pohári konfederácií. Bolo to bezchybné a teraz to nebude inak. Nám nezostáva nič iné, len odohrať kvalitné zápasy,“ citoval trénera denník Sport-Ekspress.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #anglickí futbalisti #Z Ruska píše Michal Zeman
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO