Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák sa v Soči stará o Brazílčanov. Neymar nemá hviezdne maniere

V ruskom prímorskom letovisku Soči sa naplno rozbehla sezóna. V jednom z najluxusnejších komplexov na pobreží Čierneho mora, päťhviezdičkovom Swissôtel Resort Sochi Kamelia majú už dva týždne päťhiezdičkových hostí.

22.06.2018 05:00
neymarko 1 Foto:
Neymar a Marcelo v hoteli Swissôtel Resort Sochi Kamelia.
debata (8)

Momentálne však môžu na oddych a rekreáciu zabudnúť. Svoj stan si tu rozložila výprava najúspešnejšej krajiny v histórii majstrovstiev sveta vo futbale.

O prominentný tím Brazílčanov na ruskom šampionáte sa stará Slovák Tomáš Gregor (45). Absolvent Ekonomickej Univerzity v Bratislave pôsobí v hoteli ako riaditeľ obchodu a marketingu.

Nemáte s tímom nabitom hviezdami problémy? Ako sa s nimi spolupracuje?

Je to veľmi príjemná skupina ľudí. Svetoví hráči, ktorí vôbec nie sú namyslení. Sú komunikatívni a usmievaví. Nemajú hviezdne maniere. Ani Neymar. Príjemne sa nám spolupracuje.

Nestratili náladu ani po prvom zápase, v ktorom len remizovali so Švajčiarskom?

Aj my sme boli prekvapení, že neboli napálení. Nezmizol ich typický úsmev. Hovoria, že je to len prvý zápas a bojujú ďalej. A vôbec si nepripúšťajú, že by nemali postúpiť zo skupiny, alebo že by nebojovali o najvyššie priečky.

Aj vy ste ich fanúšik?

Držím im palce, najmä po osobných skúsenostiach, ktoré teraz s nimi mám. Bol som sa na ich úvodný zápas v Rostove na Done aj pozrieť.

Stálo to za to?

Určite, bol to zážitok. Získal som pocit, že na šampionáte nie je nijaký zápas jednoduchý. Pre nikoho, ani pre Brazíliu. Bol to súboj tímov s rozdielnym prístupom, iným štýlom hry. Švajčiari hrali podľa mňa tvrdo. Brazílčania mali obavy, aby sa nik nezranil a všetci mohli pokračovať v turnaji.

Informácie z brazílskeho tábora hovorili, že aj Neymar mal zdravotné problémy. Už naplno trénoval?

Toto neviem potvrdiť. Brazílčania mali tréningy uzavreté, nik sa na ne nedostane. A už aj odleteli na svoj ďalší zápas do Petrohradu.

Váš otec sa venoval hádzanej, najprv ako hráč, potom i funkcionár. Zdedili ste po ňom lásku k hádzanej?

Pre mňa je teraz športom číslo jeden futbal. Sledujem zápasy na šampionáte, naposledy som videl Rusov s Egyptom. Spolu s kolegami som sa tešil z ich výhry. Viem, že najskôr tímu príliš neverili, ani po prvom víťazstve, ale zápas s Egyptom ich presvedčil, že majú šance. Pre nás je zaujímavá aj skutočnosť, že Rusi teraz môžu vyhrať skupinu a potom by podľa všetkého prišli na ďalší zápas do Soči. To by sa mi páčilo.

Tomáš Gregor. Foto: archív TG
Tomáš Gregor Tomáš Gregor.

Brazílčania mali veľa možností, kde sa v Rusku usadiť v čase turnaja. Prečo si vybrali práve vás?

Rokovali sme spolu už dva roky, už sme sa celkom dobre poznali. Bol sa tu pozrieť tréner, niekoľkokrát predstavitelia zväzu i tímu. Mám pocit, že rozhodla naša poloha. Komplex sa rozkladá na veľkom teritóriu, leží priamo na pobreží mora, máme vlastnú pláž. Brazílčania sa tu cítia ako doma. A, samozrejme, sme päťhviezdičkový hotel s vysokou úrovňou servisu. Cez ulicu prejdú na tréningové ihrisko, nemusia sa nikam presúvať autobusom, majú to všetko poruke. Oceňujú, že u nás našli pokoj, nik ich neobťažuje.

Máte aj iných hostí?

Brazílčania si prenajali len polovicu hotela, to je deväťdesiat izieb, ale nie všetky sú obsadené. Výprava má 75 ľudí. Vo svojom krídle hotela si udržiavajú súkromie. Ale pokojne idú aj von, na pláž, k bazénu. Sú úplne v pohode. Ich hlavná podmienka bola, aby tu našli domov.

Aké podmienky im v hoteli ponúkate?

Ak nechcú, nemusia z komplexu vôbec vychádzať, lebo u nás nájdu všetko. Ale majú pomerne voľný režim a chodia aj von. V hoteli majú miestnosť s PlayStation a Xboxom. Z ďalšej si urobili filmovú izbu. Konferenčnú sálu prerobili na posilňovňu, z veľkého apartmánu s terasou si vybudovali fyzioterapeutickú miestnosť.

Keď vyrazili na zápas so Švajčiarskom, museli v Rostove aj prespať…

Áno, už môžu aj porovnávať. Keď sa vrátili, hovorili, že sú radi, že už sú doma, že tu sa cítia najlepšie. Ale nemôžem povedať, že by sa na podmienky v Rostove sťažovali.

Pripravili ste výprave nejaké špeciálne privítanie?

Majú svoj samostatný vstup do hotela, ale požiadali sme ich, aby prvý raz prišli hlavným vchodom. Vyzdobili sme ho, utvorili špalier, každého privítali a všetci si našli na izbe aj malý darček. Trénerovi a hlavnému manažérovi sme do izieb pripravili zarámované rodinné fotografie, aby sa cítili ako doma. Požiadali sme miestne deti a deti zamestnancov, aby nakreslili nejaké obrázky s tématikou Brazílie a tie sme im dali do spoločných priestorov a na izby, keď sa vrátili z Rostova. Veľmi oceňujú tento osobný prístup.

Mali hráči špeciálne požiadavky? Má Neymar nejaké privilégiá?

Nie, nemal nijaké požiadavky. Býva v rovnakej izbe ako všetci ostatní. Každý má sám izbu.

Koľko stojí vo vašom hoteli izba na jednu noc?

Záleží na tom, aké je ročné obdobie. Teraz už beží sezóna, takže základná cena izby je 410 eur na noc. Vyššie kategórie sú drahšie.

Tomáš Gregor víta výpravu brazílskej... Foto: archív TG
privitanie 1 Tomáš Gregor víta výpravu brazílskej reprezentácie.

Bolo náročné zabezpečiť pre brazílske mužstvo stravovanie?

Priviezli si so sebou kuchára, poslali nám menu presne rozdelené na každý deň. Nevyskytlo sa nič, čo by sme nezvládli, alebo čo by sme nezohnali v Rusku, nemuseli si voziť nijaké suroviny. Zohnali sme v potrebnom množstve aj avokádo, ktoré je v Brazílii ako u nás jablká, ale v Európe patrí medzi exotickejšie i drahšie ovocie.

Dostávate teraz veľa žiadostí, aby ste zohnali fotografiu, vlajku, podpis…

Samozrejme, veľa. My však zachovávame diskrétnosť a s týmto hráčov neobťažujeme. Ale dohodli sme sa s nimi na nejakých veciach, ktoré pre nás urobia v rámci pobytu. Bola to však len ich dobrá vôľa.

Dokedy Brazílčania zostanú u vás?

Asi si v turnaji trúfajú, zarezervovali si hotel na takmer celý čas trvania šampionátu. Až v závere, ak postúpia do semifinále, sa presťahujú do Moskvy alebo Petrohradu, podľa toho, kde by hrali stretnutie.

Gregor pôsobí v komplexe od začiatku

Swissôtel Resort Sochi Kamelia.
hotel Swissôtel Resort Sochi Kamelia.

Luxusný Swissôtel Resort Sochi Kamelia postavili pred piatimi rokmi a jeho chod rozbiehal od prvých mesiacov aj slovenský odborník Tomáš Gregor.

Začal naplno fungovať pred zimnými olympijskými hrami 2014, ktoré sa uskutočnili v Soči. V hoteli boli ubytovaní predstavitelia jedného zo sponzorov ZOH.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči #brazílski futbalisti #Z Ruska píše Michal Zeman #Tomáš Gregor
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO