Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guľa: Karty favoritov sú rozdané. Musia ísť do rizika

Podrobne sleduje vrchol sezóny a ako fanúšik dobrého futbalu si ho užíva. Tréner slovenskej reprezentácie do 21 rokov Adrián Guľa (42) má radosť, že na prebiehajúcom šampionáte v Rusku padá množstvo gólov.

20.06.2018 22:11
Adrián Guľa Foto: ,
Adrián Guľa.
debata

V prvom kole zápasov v základnej skupine ho najviac zaujali výkon Cristiana Ronalda, nepresvedčiví Francúzi i zaváhania viacerých favoritov. „Stratu teraz musia dohnať. O to zaujímavejšie to bude pre divákov,“ vraví bývalý kouč AS Trenčín a MŠK Žilina.

Čo vám ukázali úvodné zápasy majstrovstiev sveta?

Ukazuje sa, že na tomto fóre nemôžete dať dole nohu z plynu. Ak to urobíte – ako Argentína alebo Brazília – súperi majú s vami šancu uhrať dobrý výsledok a zabodovať. Niečo podobné sa stalo aj Nemcom, hoci Mexiko nemôžeme považovať za outsidera. Nezachytili úvod a do zápasu sa už nedostali. Výsledkovo ani výkonnostne. Zachytil som, že po prvý raz malo toľko favoritov problematický a nevíťazný vstup do svetového šampionátu.

Je to pre favoritov budíček v správny čas?

Netreba z prvých zápasov robiť vedu. Je to len začiatok a kvalita Brazílie, Argentíny, Nemecka či s Tuniskom sa trápiacich Angličanov sa postupne ukáže. V kádroch majú veľké osobnosti, ktoré časom vezmú opraty do rúk.

Bude pre futbalovo menšie krajiny teraz náročnejšie vziať im body?

Páčili sa mi Švajčiari. Hoci neboli proti Brazílii favoritom, zvolili odvážny spôsob hry, ktorý na favorizovaného súpera platil. To môže byť cesta aj pre ostatných. Nebáť sa. Na druhej strane bude zaujímavé sledovať ašpirantov na titul v ďalších dueloch.

Prečo?

Budú musieť hrať odvážnejšie a viac riskovať. Ich karty sú rozdané. Zaváhali v prvom kole. Musia stratu dohnať. Pôjdu ešte viac na víťazstvo a do rizika. O to zaujímavejšie to bude pre divákov.

Čo vás v úvode šampionátu najviac zaujalo?

Ofenzívne poňatie hry. Hráči zo seba po náročných sezónach vydávajú maximum a je to vidieť. Zgustol som si na zápase Portugalsko – Španielsko. Nielen z hľadiska geniality Cristiana Ronalda, ale aj kvôli emóciám. Striedanie vo vedení, hetrik v závere, vyrovnanie z priameho kopu. Uchvátilo ma, že futbalové klišé o nudných bezgólových remízach je preč. V otváracom zápase padlo veľa gólov a trend neutícha. Je to skvelé pre futbal ako taký.

Ronaldo má za sebou výborný štart do turnaja. Čo hovoríte na zvyšných dvoch najlepších futbalistov sveta – Lionela Messiho a Neymara?

Očakávania juhoamerických krajín sú enormné. Rozprával som sa s bývalými zverencami Davidom Depetrisom a Aldom Baézom a hovorili mi, že tlak na Messiho je brutálny. Uznávam všetkých troch. Je neskutočné, čo dokážu urobiť. Som presvedčený o tom, že Messi a Neymar privedú svoje krajiny ďaleko. A to aj napriek tomu, že im štart do turnaja nevyšiel.

Mali ste z niektorého z tímov pocit, že sklamal vaše očakávania?

S priateľom sme trochu polemizovali o Francúzoch. Tvrdí, že pôjdu ďaleko. Ja som však bol z ich výkonu proti Austrálii nepríjemne prekvapený. Na šampionát vzali veľké mená, niektoré nechali aj doma, ale hviezdy neboli rozdielové. Mená vám nezaistia výkon.

V pozícii čierneho koňa sú Belgičania. Môžu sa dostať ďaleko?

Už pred turnajom som hovoril: pozor na nich! V druhom polčase proti Paname ukázali, že ktorýkoľvek z ofenzívnych hráčov dokáže kedykoľvek udrieť. Majú za sebou zaujímavý príbeh, keď pred niekoľkými rokmi začali tvrdý reštart v reprezentačných výberoch. Efekt sa dostavil – majú skvelú generáciu hráčov v ideálnom futbalovom veku. Hrajú skvele, rád sa na nich pozerám. Majú kvalitu, ale tú majú aj ďalší.

Kapitán Belgicka Eden Hazard v akcii. Foto: Reuters, MAX ROSSI
futbal ms Belgicko Kapitán Belgicka Eden Hazard v akcii.

Ak by ste mali vybrať najvýraznejšie osobnosti doterajšieho priebehu, po kom by ste siahli?

Určite by tam nechýbal Ronaldo. Hetrikom famóznym Španielom ukázal, že je pripravený užívať si majstrovstvá sveta. Spomenul by som aj Harryho Kana, ktorý rozhodol v nadstavenom čase svojím druhým gólom o víťazstve Anglicka. Srbi potrebovali víťazstvo a vďaka kopacej technike kapitána Aleksandara Kolarova sa ho dočkali.

Zmenil sa váš výpočet favoritov na zisk titulu po viacerých prekvapeniach?

To, čo majú natrénované Španieli, sú schopní predviesť Argentínčania s Brazílčanmi a dlhodobo dokazujú Nemci. Napriek úvodným zaváhaniam ich to predurčuje k tomu, aby bojovali o titul majstrov sveta. Myslím si, že Angličania môžu zamiešať karty. Majú mladých hráčov a veľkú túžbu niečo dokázať. Nezabúdam ani na Belgičanov. Kandidátov je veľa, rozhodnú maličkosti.

Aké napríklad?

Tímová chémia alebo atmosféra v kabíne. Veľmi dôležité bude, komu zostalo najviac síl.

Po prvý raz sa na svetovom šampionáte objavil videorozhodca. Ako sa vám zatiaľ páči systém VAR?

Je dobré, že sa VAR dostal aj na najvyššie fórum. Treba ešte vychytať nejaké detaily, musíme sa s tým naučiť pracovať. Je to náročné pre hráčov. Musia si na takéto novinky zvykať. Pozitívnym prekvapením pre mňa je, že sa zatiaľ na žiadne rozhodnutie nečakalo dlho. Hra sa nenaťahuje a to je dobre. Pre hráčov aj fanúšikov. Gólová technológia, ktorá mala premiéru pred štyrmi rokmi v Brazílii, je dnes už dokonalá. Ešte potrvá, kým taký bude aj systém VAR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Adrián Guľa #belgickí futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO