Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tarkovič: Dnes je ťažké vyhrať zápas. Aj pre favorita

Aj slovenský futbal ma svoje malé zastúpenie na finálovom turnaji majstrovstiev sveta v Rusku. Všetky zápasy pozorne sleduje dvojica Kozákovho realizačného tímu, videotechnik Michal Slyško a asistent trénera Štefan Tarkovič, ktorý sa podelil o svoje poznatky.

19.06.2018 23:36
Štefan Tarkovič Foto: ,
Asistent trénera reprezentácie Štefan Tarkovič.
debata

V turnaji sa už predstavili všetky mužstvá. Čo vás najviac upútalo?

Zatiaľ ma nič výrazne neprekvapilo.

Ani zaváhania favoritov?

Naozaj som neočakával najmä v prvých zápasoch veľké rozdiely, ani jasnú dominanciu jedného mužstva nad druhým. Možno až na Anglicko a Belgicko mali všetci favoriti problémy.

Majú papierovo slabší ešte dosť síl a motivácie, aby im vzdorovali?

O motivácii by som nehovoril. Nemyslím si, že na tomto turnaji je hráč alebo dokonca mužstvo, ktoré by nemalo motiváciu. Dnes je však veľmi ťažké vyhrať zápas. Len málo z nich sa skončilo rozdielom triedy, čo bude skôr výnimka ako trend. Výsledky budú tesné. Aj keď má favorit prevahu, je kvalitnejší, neznamená to, že jasne zvíťazí. Všetky mužstvá sú dobre organizované a fyzicky dobre pripravené. Takže aj slabší sú schopní eliminovať silné stránky favoritov. Platí, že je vždy ľahšie brániť. Ak však dokáže tím urobiť aj nadstavbu, potom má šancu uhrať aj dobrý výsledok.

Čo Nemci? Dajú sa dokopy po úvodnej prehre?

Nemci sú turnajové mužstvo a budú hrať lepšie. Aj na tlak sú zvyknutí. Nechcem povedať, že zápas podcenili, to si v ich prípade neviem predstaviť. Ale každopádne ich Mexičania prekvapili. Najmä v prvom polčase podráždene reagovali na rozhodcu, všetko komentovali. Mexičania hrozili z každého kolmého útoku, v maximálnej rýchlosti robili súperovi problémy. Nemci v závere riskovali, nespomínam si, že by som ich niekedy videl hrať s takým rizikom. Zápas nevyšiel ani Argentíne. V jej prípade musí byť vyššia ochota hráčov ísť do súbojov až na hrane. Bez toho, aby taký prístup ukázali v každom zápase na sto percent, budú stretnutia ťažko zvládať.

Ktorý tím vás najviac upútal?

Hovoril som to už pred turnajom a stále to platí, že mojím koňom je Francúzsko. Nie je síce top favorit, ale patrí do širšej skupiny silných a mohlo by turnaj možno aj vyhrať.

Slováci sa v kvalifikácii stretli s Anglickom a naposledy v príprave s Marokom. Ako hodnotíte vstup týchto mužstiev?

Momentálne máme obe dobre zmapované, môžeme porovnať. Maroko síce v prvom zápase prehralo, dalo si vlastný gól, ale urobilo na mňa dobrý dojem. Svoju silu ešte potvrdí a mám pocit, že by mohlo postúpiť zo skupiny. Možno aj na úkor Portugalska. Dobre hralo aj Anglicko, hoci napokon zachraňovalo výhru v nadstavenom čase. Do prestávky bolo dominantné a vypracovalo si päť-šesť vyložených šancí. Z Angličanov som cítil veľkú energiu a chuť hrať. Ukázali zaujímavé rozostavenie i spôsob hry.

Štefan Tarkovič. Foto: SITA, Peter Maďar
Štefan Tarkovič Štefan Tarkovič.

Prvý raz sa objavil na šampionáte videorozhodca. Ovplyvňuje nový systém zápasy?

Domnievam sa, že dosť výrazne. Máme už aj prvé negatívne ohlasy. Sťažovala sa Brazília, že systém neodhalil ani pokutový kop, ktorý mali podľa nich zahrávať, ani faul pred gólom, ktorý dostali. Keby Angličania nezvládli zápas s Tuniskom, asi by tiež namietali, lebo zákrok na Kana nebol v poriadku, žiadali by penaltu. Jedni budú spokojní a druhí nie. Ľudský faktor vždy vo futbale zostane a nikdy zápas nebude absolútne spravodlivý. Nie všetko sa dá stopercentne posúdiť.

Vnímate ho teda pozitívne alebo nie?

Na taký záver je ešte priskoro. Zdá sa mi však, že padá viac gólov po štandardných situáciách. A nemyslím len na pokutové kopy, hoci po rozhodnutiach videorozhodcu už takto padli možno tri – štyri góly. Vo všeobecnosti platí, že pri vyrovnanosti mužstiev môžu byť štandardky jazýčkom na váhach.

Sledujete špeciálne niektoré mužstvá?

Nie, nehrajú tu ani najbližší naši súperi v Lige národov – Česko a Ukrajina. Zaujímajú ma najmä trendy, ako sa futbal vyvíja. Pozorujem, že mnohé mužstvá v poslednom období hrajú s troma obrancami. Som zvedavý, či to budú uplatňovať aj na šampionáte. Mimoriadne dôležitý je priestor v šestnástke, v obrannej i útočnej fáze. Všetko, čo sa v nej deje a ako sa to deje, je veľmi dôležité.

Trúfate si po prvých skúsenostiach natipovať finálovú dvojicu?

To je zatiaľ ťažké, lebo je to v mnohom závislé, ako mužstvá skončia v skupine a na koho potom narazia. Nemci prehrali prvý zápas a môžu obsadiť druhé miesto a teoreticky naraziť už v osemfinále na Brazíliu. Ďaleko sa dostanú mužstvá, ktoré majú individuálne silných hráčov. Tradiční favoriti majú stále šancu. Zaujímavý je aj Uruguaj, z Európanov Francúzsko a Belgicko.

Ako budete posúvať ďalej poznatky, ktoré získate?

Je dobré, že máme možnosť sledovať stretnutia na vlastné oči. V televízii vidíte mnohé veci, ktoré na štadióne nepostrehnete a naopak. Robíme si priebežné analýzy a výsledky budeme prezentovať na trénerskej konferencii.

Ako sa vám pozdáva organizácia turnaja?

Mal som trochu obavy, ale som milo prekvapený, ako sa Rusi pripravili, pre mňa je to top organizácia. Zvládajú to zatiaľ výborne. Napríklad skvele vyriešili logistiku, príchod fanúšikov na zápas a najmä odchod zo štadióna. Z Lužník, kde bolo 80-tisíc ľudí, sme boli v pomerne vzdialenom hoteli za necelú polhodinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #Štefan Tarkovič
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO