Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rafael Marquez - kapitán piatich MS. Obdivovaný i obžalovaný

Dvadsať minút pred koncom zápasu s Nemeckom sa tréner Mexičanov Juan Carlos Osorio obrátil k lavičke a kývol na Rafaela Marqueza. Veterán v mexickej reprezentácii na tento moment čakal najmenej rok.

19.06.2018 17:44
Rafael Marquez Foto: ,
Rafael Marquez v zápase proti Nemecku.
debata

„Chcel by som sa zúčastniť na majstrovstvách sveta a potom skončiť,“ vravel vlani v lete.

Na trávniku moskovského štadióna v Lužnikách striedal Andrésa Guardada, ktorý mu odovzdal kapitánsku pásku. Bol to okamih, ktorý sa zapísal do histórie svetových šampionátov. Nastúpil na piatom turnaji po sebe a na všetkých mal na rukáve kapitánsku pásku. To sa nepodarilo nikomu inému na svete.

A nechýbalo veľa, nepodarilo by sa to ani jemu. V USA ho vlani obvinili so spolupráce s pašerákmi drog a uvalili na neho sankcie. Znamenajú, že podozrivým zmrazia všetok majetok v USA a Američania dostanú zákaz s takýmito osobami udržiavať obchodné kontakty. Marquez obvinenia rázne odmietol.

Po zápase s Nemeckom bol v siedmom nebi. Ale nie kvôli rekordu. Tvrdil, že ten mu na chvíľu úplne vyfučal z hlavy. Mexičania v emotívnom zápase bojovali o historickú výhru nad majstrami sveta. „Absolútne som sa koncentroval len na môj výkon v závere stretnutia,“ dodal.

Jeho futbalové curriculum vitae je výnimočné. Skvelého obrancu zdobila spoľahlivosť a elegancia na zemi i vo vzduchu, schopnosť presne a rýchlo zakladať protiútoky. Reprezentačný krst za El Tri, ako znie prezývka mexickej reprezentácie, si vychutnal pred vyše dvadsiatimi rokmi a v Lužnikách mal na sebe národný dres 156. raz.

Predtým sa zúčastnil na šampionáte v rokoch 2002, 2006, 2010 a 2014. Zahral si na ňom doteraz v sedemnástich stretnutiach. Viac ich má na konte len Lothar Matthäus, lenže Mexičania sa so šampionátom lúčili vždy skôr. Konečnou bolo štvrťfinále.

Rafael Márquez. Foto: Reuters, HENRY ROMERO
Rafael Márquez Rafael Márquez.

Bývalý tréner Mexičanov Miguel Herrera hľadal kapitána a vysvetľoval, prečo vybral práve jeho. „Je to jasný líder, ktorý velí a odovzdáva moje pokyny na ploche. Iného kandidáta som ani nemal.“

Viac ako desať rokov strávil v európskych kluboch. Najskôr v Monaku, kde získal titul, ale v roku 2003 prišlo zlaté obdobie jeho kariéry v Barcelone. Stal sa prvým Mexičanom, ktorý vyhral Ligu majstrov a tento úspech si zopakoval.

Keď sa v roku 2010 na Nou Campe rozlúčil, zahral si ešte vo viacerých tímoch (New York Red Bulls, León i Hellas Verona), až sa vrátil tam, kde začínal. V Atlase Guadalajara na jar končil kariéru a do Ruska už cestoval v podstate ako hráč bez klubovej príslušnosti.

Má tridsaťdeväť rokov a na ihrisku ho udržala túžba zahrať si aj piaty raz na šampionáte. Mal pocit, že mužstvu môže ešte pomôcť. V kvalifikácii patril medzi opory. „Hrať opäť na MS je môj cieľ, ale ešte väčšiu radosť by som mal, keby dobrý výsledok vybojovalo mužstvo,“ tvrdil.

Marquez je v Mexiku známou osobnosťou aj mimo futbalového ihriska. Jeho manželkou bola herečka z mexických telenoviel Adriana Lavatová, s ktorou má dve deti, ale už len tie ich spájajú.

Neskôr nadviazal vzťah s modelkou Jaydy Michelovou a po rozvode s Adrianou sa s ňou aj oženil. Stal sa jednou z hviezd, ktoré sa objavili v klipe Shakirinho hitu Waka Waka, ikonickej piesne majstrovstiev sveta 2010 v Afrike. Zahrali si v ňom aj iné esá svetového futbalu, vrátane jeho vtedajšieho barcelonského spoluhráča Lionela Messiho.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #Rafael Márquez #mexickí futbalisti