Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Extrémisti volajú po stiahnutí Özila z MS. Riešia jeho stretnutie s Erdoganom

Protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AFD) chce, aby tréner nemeckej futbalovej reprezentácie Joachim Löw z majstrovstiev sveta v Rusku "poslal domov" Mesuta Özila a Ilkaya Gundogana.

19.06.2018 14:56
Mesut Özil Foto: ,
Mesut Özil na MS v Rusku.
debata (5)

Na ich miesto by podľa AFD mali prísť hráči, ktorých skutočne teší reprezentovať Nemecko. Ani viac ako po mesiaci tak neutícha aféra, ktorú spôsobilo srdečné stretnutie Özila a Gundogana s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Dvojica nemeckých reprezentantov s tureckými koreňmi sa s Erdoganom stretla v polovici mája. Na záberoch zo schôdzky je vidieť, ako si s tureckým prezidentom trasú ruky a s úsmevom mu odovzdávajú svoje dresy. Gündogan na neho dokonca napísal, že ho venuje „svojmu prezidentovi“.

V Nemecku vyvolalo správanie dvojice futbalistov vlnu pobúrenia na verejnosti i medzi politikmi. Obaja reprezentanti schôdzkou podľa kritikov podporili predvolebnú kampaň zahraničného autokrata. Odborník AFD na šport Jörn König dnes aféru znova pripomenul.

„V nemeckom tíme s Özilom a Gundoganom nefunguje tímový duch, pretože ten, kto do toho nedáva celé srdce, nemôže mať potrebnú bojovnosť,“ vyhlásil poslanec.

„Sú reprezentanti, ktorí sú hrdí na našu zem. Özil a Gündogan by mali uvoľniť miesta v národnom tíme hráčom, ktorí nevzdávajú väčšiu úctu tureckému prezidentovi než nemeckej vlasti,“ poznamenal tiež.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mesut Özil #MS 2018 vo futbale #Alternatíva pre Nemecko #nemeckí futbalisti