Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Southgate by bol hrdý aj po remíze. Hráči mali hmyz v očiach i v ústach

Anglickí futbalisti zažili po dvanástich rokoch víťazný vstup do veľkého turnaja. "Albión" triumfoval v pondelňajšom dueli G-skupiny majstrovstiev sveta v Rusku nad Tuniskom 2:1, proti "orlom z Kartága" to však vo Volgograde nemal ľahké.

19.06.2018 08:25
Harry Kane, Gareth Southgate Foto: ,
Dvojgólový kapitán Anglicka Harry Kane v objatí s trénerom Garethom Southgatom.
debata

Kapitán Angličanov Harry Kane v 11. min zaznamenal úvodný zásah v stretnutí, avšak Tunisania v 35. min odpovedali po premenenej jedenástke Ferjaniho Sassiho. Na hru zverencov trénera Garetha Southgata sa dalo pozerať, až na jeden nedostatok – využívanie gólových príležitostí.

Angličania mali šancí aj na dva zápasy a nebyť presnej hlavičky Harryho Kana z 91. min, najmä zahodené možnosti Jesseho Lingarda ich mohli mrzieť.

„Veľmi ma potešil výkon chlapcov, aj keď čas pribúdal a stav bol stále nerozhodný. Zostali sme trpezliví, nezbavovali sme sa lopty jej nahadzovaním do pokutového územia. Víťazstvo sme si zaslúžili. Utvorili sme si veľké množstvo šancí, najmä v prvom polčase. V druhom sme hru kontrolovali a aj keby sme remizovali, bol by som hrdý na výkon chlapcov,“ skonštatoval anglický kouč podľa oficiálnej stránke Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Kanonier Tottenhamu Hotspur Kane dosiahol svoje premiérové zásahy na vrcholnom podujatí. Na ME 2016 vyšiel strelecky naprázdno, a tak nečudo, že z gólov do siete tuniských brankárov mal veľkú radosť.

Pondelok na MS v Rusku Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Kapitán Anglicka Harry Kane strieľa víťazný gól...

Mimochodom, Kane napodobnil Uruguajčana Diega Forlána, ktorý na MS 2010 v JAR skóroval v jednom zápase proti dvom rozličným gólmanom. Kane v pondelok najprv prekonal Moueza Hassena a neskôr aj jeho náhradníka Farouka Bena Mustaphu.

„Je to krása. Som na tento tím hrdý, pretože získať tri body v tomto súboji bolo ťažké. V prvom polčase sme hrali veľmi dobre a mohli streliť hneď niekoľko gólov. Sme na MS a musíme bojovať úplne do konca, dnes sa nám to oplatilo. Počas tréningov sme sa svedomito pripravovali a teraz sme to zužitkovali na hracej ploche. Počas duelu som cítil aj nervozitu, no najmä vzrušenie,“ skonštatoval hrdina zápasu Kane.

Na anglickej strane si mohli fanúšikovia užívať skvelý výkon aj iného Harryho – stopéra Maguira. Southgate uprednostnil 25-ročného hráča Leicestru City vedľa Johna Stonesa pred skúsenejším Garym Cahillom z londýnskej Chelsea.

Ba čo viac, Maguire bol dôležitou postavou Angličanov pri štandardkách, veď pomaly každá nakopnutá lopta hľadala v šestnástke hlavu tohto hráča. Víťaznej „trefe“ Kana napokon predchádzala hlavička spomenutého Maguira.

„Jeho potenciál je obrovský. Nemá skúsenosti z pohárových finále ani duelov Ligy majstrov, udržiava si však veľkú vyrovnanosť výkonov a na ihrisku pôsobí pokojne. Dúfam, že tento zápas posilní jeho sebavedomie,“ skonštatoval Southgate.

Anglický obranca Harry Maguire hlavičkuje pred... Foto: Reuters, SERGIO PEREZ
Harry Maguire Anglický obranca Harry Maguire hlavičkuje pred Tunisanom Syamom Ben Youssefom.

Tuniský kouč Nabil Maaloul po stretnutí smútil, že jeho mužstvu unikol bod v „hodine dvanástej“. Uznal však kvalitu protivníka.

„Bol to veľmi náročný duel po každej stránke až do úplného konca. Hralo sa veľmi rýchlo, Angličania boli veľmi nebezpeční, kvalita bola na ich strane. Ak by sme dnes získali bod, bol by to pre nás excelentný výsledok. Verím, že výkon z duelu proti Angličanom nás posunie nahor pred ďalšími súbojmi,“ povedal 56-ročný rodák z Tunisu.

Početný roj im znepríjemnil život

Aktérov pondelňajšieho stretnutia poriadne zamestnával aj nepríjemný hmyz. Štadión vo Volgograde sa nachádza neďaleko najväčšej európskej rieky Volgy a milióny múch, komárov či chrobákov nie sú vzhľadom na zmenu ročného obdobia nezvyčajné. Aj keď je tento hmyz neškodný, početný roj dokáže človeku poriadne znepríjemniť život.

Dele Alli bojuje s dotieravým hmyzom počas... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Dele Alli Dele Alli bojuje s dotieravým hmyzom počas anglickej hymny.

„Vedeli sme, že tam bude dosť múch, ale keď sme vybiehali na predzápasovú rozcvičku, bolo ich omnoho viac, než sme si mysleli,“ povedal Kane.

„Okolo nás liezlo strašne veľa chrobákov, lietajúci hmyz sme mali dokonca v očiach, niekedy aj v ústach, no myslím si, že sme to zvládli dobre,“ doplnil kapitán.

Bolo to dosť nepríjemné, ale bolo to rovnaké pre oba tímy," podotkol Ashley Young. Naopak, tuniský kouč Nabil Maaloul povedal, že hmyz nevnímal, pretože sa sústredil iba na zápas a hru svojho mužstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gareth Southgate #anglickí futbalisti #tuniskí futbalisti