Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lewandowski má hlad po góloch. Chce vytvoriť krásnu spomienku

Taký tím Poliaci ešte nemali. Šanca na úspech je veľká. Teraz alebo nikdy.

19.06.2018 08:00
debata (1)
Robert Lewandowski na tréningu pred zápasom so... Foto: Reuters, HANNAH MCKAY
Lewandowski futbal ms Robert Lewandowski na tréningu pred zápasom so Senegalom.

Zvykol si na tlak

Myšlienky bývalého poľského futbalového reprezentanta Tomasza Hajta dávajú zmysel. Krajina, ktorej futbalový dres si obliekol 62-krát, je členom najvyrovnanejšej skupiny majstrovstiev sveta. Poliaci sa spoločne so Senegalom, Kolumbiou a Japonskom pobijú o šancu zahrať si vyraďovaciu časť.

V H-skupine niet favorita. Menoslov hráčov však hovorí v prospech zverencov Adama Nawalku. V 23-člennom kádri má množstvo osobností v ideálnom futbalovom veku.

Lukasz Piszczek z Dortmundu, krídelník Wolfsburgu Jakub Blaszczykowski, brankár Juventusu Wojciech Szczesny, dirigent obrany Monaka Kamil Glik, defenzívny štít West Bromwichu Grzegorz Krychowiak a najmä – útočník Bayernu Robert Lewandowski musia zdvihnúť poľskú vlajku.

„Prichádza jeden z najdôležitejších momentov v našich kariérach. Musíme si vzájomne pomáhať. Chcem, aby sme hrali dobrý futbal a mužstvu som pomohol tak ako viem. Budem sa snažiť strieľať góly. Od toho útočníci sú,“ vravel poľským médiám Lewandowski.

So smiechom priznal, že už ani nevie, čo je to tlak. Naučil sa s ním žiť. Nečudo. Viackrát sa už stalo, že v klube či dokonca celej súťaži nebolo lepšieho strelca. Je zvyknutý, že mužstvo sa spolieha na jeho strelecké inštinkty.

„Očakávania sú v Poľsku veľmi veľké. Nielen odo mňa, ale aj od ostatných spoluhráčov. Sme národ, ktorý stále verí. Drží nám palce za každých okolností. Nezabúda však na to, že nie sme na výlete. Ak vidí slabosť, dá vám to pocítiť. Tlak? Ten tu bude už navždy. Treba ho len dať nabok a neriešiť ho,“ prezrádza recept na úspech.

Poliaci dnes podvečer vstúpia do turnaja duelom proti Senegalu. Proti africkému zástupcovi sú miernym favoritom, ale najlepší strelec európskej kvalifikácie so 16 gólmi zdvíha varovný prst.

„Čo je to favorit? Futbal sa vyrovnáva. Už sme videli niekoľko prekvapení. Nesmiete dať súperovi šancu. Ak uvidí, že máte slabinu, bude ju využívať vo svoj prospech. Senegal je skvelý v protiútokoch. Keď má loptu, nemárni čas. Musíme byť pozorní a hrať svoju hru,“ konštatuje Lewandowski.

Fight! ✊

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Lewandowski (@_rl9),

O krok pred obrancami

Dvadsaťdeväťročný zakončovateľ je vo fantastickej forme. Médiá i experti mu už neraz pripomenuli jeho krajana Grzegorza Lata – najlepšieho strelca svetového šampionátu 1974.

„Dať na majstrovstvách sveta sedem gólov je šialené číslo a jednoznačná vstupenka k nesmrteľnosti. Vyrovnať to je v dnešnej dobe nereálne. Obrancovia si na mňa dávajú špeciálny pozor. Sledujú každý môj krok. Ja sa snažím, aby som bol minimálne o tej jeden pred nimi.“

Najmä vďaka Latovi obsadil outsider skvelé tretie miesto. V boji o pomyselný bronz zdolal Brazíliu najtesnejším rozdielom. Lewandowski a jeho spoluhráči by radi zanechali podobnú stopu v dejinách poľského futbalu.

„História je história. Je pekné sa za ňou obzrieť a pripomenúť si ju. My však chceme našu krásnu spomienku na šampionát. Máme dostatok kvality na to, aby sa nám to mohlo podariť. Ani im nikto neveril a vidíte – domnienky nič neznamenajú. Rozhodne sa na ihrisku. Tam, kde sa s hocikým začína od nula nula,“ burcuje Lewandowski.

We are ready!

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Lewandowski (@_rl9),

Popri príprave na futbalový sviatok rieši aj svoju budúcnosť. V Mníchove nie je spokojný a ozývajú sa mu ďalšie popredné kluby. Túži po Reale Madrid, ale ten sa zatiaľ neozval. Kam sa rodák z Varšavy nakoniec vyberie, povedať nechcel.

„Momentálne to neriešim, sú majstrovstvá sveta. Dosahujem svoj výkonnostný vrchol. Som vo svojej životnej forme. Odohral som menej zápasov a som oddýchnutý. Viem, čo chcem a mám dostatok skúseností. Myslím si, že môžem hrať na najvyššej úrovni minimálne do 35 rokov. Môj hlad po góloch neutícha. Naopak, je ešte silnejší než doteraz,“ nechal sa počuť odchovanec Legie Varšava.

Ak ho ukáže, môže sa Poľsko dostať ďaleko. Ak nie, s veľkou pravdepodobnosťou čaká silnú a starnúcu generáciu hráčov rýchly koniec.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Lewandowski #MS 2018 vo futbale #poľskí futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO