Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bola to penalta či nie? Tréner Austrálie spochybnil verdikt videorozhodcu

V piatom zápase majstrovstiev sveta v Rusku prvýkrát v histórii šampionátov zmenilo video pôvodný verdikt rozhodcu.

16.06.2018 16:07
Andres Cunha, rozhodca, VAR Foto: ,
Rozhodca Andres Cunha nariaďuje penaltu po využití systému VAR, Austrálčania protestujú.
debata (5)

Uruguajský arbiter Andrés Cunha po zhliadnutí opakovaných záberov nariadil v zápase medzi Francúzskom a Austráliou penaltu za faul na útočníka Antoina Griezmanna, hoci najprv celú situáciu ako nedovolenú nevyhodnotil.

Griezmann v 55. minúte po zákroku Joshuu Risdona spadol v pokutovom území, Cunha ale najprv rozpažil a nechal v hre pokračovať. O pár desiatok sekúnd neskôr však arbiter od videorozhodcu Maura Vigliana z Argentíny dostal informáciu, že mohlo ísť o faul a celú situáciu šiel preskúmať na obrazovku vedľa ihriska.

Krátko nato Cunha svoj pôvodný verdikt prehodnotil, pretože opakovaný záber odhalil, že Risdon mal kontakt s nohami protihráča. Arbiter nariadil penaltu, z ktorej v 58. minúte poslal sám faulovaný Griezmann Francúzsko do vedenia 1:0. Za štyri minúty rovnako z pokutového kopu vyrovnal Mile Jedinak, ale o výhre galského kohúta 2:1 rozhodol v 81. minúte Paul Pogba.

„Myslím si, že to bola penalta. Stiahol mi ľavú nohu, dokonca tam mám malý šrám. Nesimuloval som. Je dobré mať tu video, je to rovnaké, ako keď v Brazílii pred štyrmi rokmi bola prvýkrát nasadená gólová technológia,“ povedal Griezmann.

Kouč Austrália Bert van Marwijk naopak penaltu spochybnil. „Risdonov zákrok nebol na obrazovke vidieť, takže som si myslel, že to správne penalta nie je. Aj reč tela rozhodcu ukázala, že si nie je veľmi istý,“ vyhlásil holandský tréner Austrálie.

„Počul som veľa názorov. Sedem z desiatich ľudí vám povie, že bola, traja že nie. Bolo veľmi ťažké pre rozhodcu, aby nejako rozhodol. Bol veľmi blízko celej akcii a v tej chvíli nezapískal. Rozhodca sú tiež ľudia a chybovať je ľudské. VAR (videorozhodca) je na začiatku a musíme sa ešte veľa učiť, ako tento systém používať,“ dodal Van Marwijk.

Tréner Austrálie Bert van Marwijk v debate s... Foto: Reuters, TORU HANAI
Bert van Marwijk Tréner Austrálie Bert van Marwijk v debate s rozhodcom, ktorý nariadil penaltu pre Francúzov po využití systému VAR.

Nová technológia má na svetovom šampionáte v Rusku premiéru. V každom zápase pomáhajú hlavnému rozhodcovi videorozhodca a jeho traja asistenti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #videorozhodca #videotechnológia vo futbale #francúzski futbalisti #austrálski futbalisti #Bert van Marwijk #Andrés Cunha