Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldo: Môj najlepší zápas na MS. Hierro bránil chybujúceho De Geu

Kapitán Cristiano Ronaldo portugalským futbalistom zariadil hetrikom remízu 3:3 so Španielskom a piatkový zápas označil za svoj najlepší na majstrovstvách sveta.

16.06.2018 09:12 , aktualizované: 09:54
David De Gea, Foto: ,
Španieli inkasujú po strele Cristiana Ronalda a chybe Davida De Geu.
debata (1)

Hviezdny útočník Realu Madrid ocenil výkon celého tímu, ktorý podľa neho v Soči držal krok s jedným z favoritov ruského turnaja.

Tridsaťtriročný Ronaldo ako štvrtý hráč histórie skóroval na štvrtých MS, ale na predchádzajúcich troch šampionátoch dal zakaždým len jeden gól.

V šlágri so Španielskom svoju predchádzajúcu bilanciu vyrovnal a ako prvý futbalista skóroval na ôsmich po sebe idúcich veľkých turnajoch.

„Som šťastný, bol to môj najlepší výkon na majstrovstvách sveta a prvý hetrik. Hlavne som veľmi rád za celý tím, pretože sme hrali veľmi dobre,“ povedal Ronaldo novinárom.

„Kvôli tomuto som mnoho rokov tvrdo pracoval. Vždy som v seba veril,“ doplnil najlepší strelec portugalskej reprezentácie, ktorý si polepšil na 84 zásahov vo 151 stretnutiach.

Bývalý hráč Sportingu Lisabon a Manchestru United otvoril skóre už vo štvrtej minúte z penalty, na konci prvého polčasu z hranice šestnástky nachytal chybujúceho brankára Davida de Geu a v 88. minúte vyrovnal na konečných 3:3 precíznym priamym kopom.

Pre Ronalda to bol už 51. hetrik v kariére. Navyše sa tak stal najstarším hráčom v histórii MS, ktorý dal v jednom zápase tri góly.

Portugalci si veria

Remízu vzhľadom na dramatický vývoj pyrenejského derby bral. „Hrali sme proti jednému z favoritov majstrovstiev sveta. Dvakrát sme viedli a nakoniec uhrali remízu, čo je podľa mňa spravodlivý výsledok. Španielsko malo šance, ale my tiež. Veľa sme v zápase obetovali, ale verili sme až do konca,“ vyhlásil Ronaldo.

Úradujúcich európskych šampiónov v stredajšom druhom zápase na turnaji čaká Maroko, základnú fázu uzavrú Portugalci proti Iránu, ktorý po úvodnom kole vedie B-skupinu s tromi bodmi.

Šou Ronalda v Soči Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Fanúšičky Cristiana Ronalda pred zápasom...

„Sme ešte len na začiatku. Náš cieľ je zvíťaziť v ďalšom zápase a postúpiť zo skupiny, potom uvidíme. Nie sme favoriti na zlato, ale máme dobrý tím a veríme si,“ podotkol päťnásobný držiteľ Zlatej lopty.

Ronalda po jednom z najlepších výkonov za národný tím vyzdvihol portugalský tréner Fernando Santos.

„Cristiano je neuveriteľne fyzicky, ale aj mentálne odolný, má technickú kvalitu a úžasnú myseľ. To z neho robí jedného z najlepších na svete. Bol to on, kto za stavu 2:3 zdvihol náš prápor. Hrá na najvyššej úrovni už dlho a zvláda takéto situácie,“ ocenil Santos.

Hierro: Máme vyspelý tím

Nový tréner španielskych futbalistov Fernando Hierro sa zastal brankára Davida de Geu, hoci mu svoju chybou trochu pokazil premiéru na lavičke. Gólman Manchestru United pustil strelu Cristiana Ronalda, ktorá mierila priamo na neho a dostal tri góly, čo sa mu stalo v národnom tíme ešte len druhýkrát.

„Sme jeden tím a vieme, že vždy má niekto lepší a niekto horší deň. Sme jedna rodina a neopúšťame jej členov. Vieme, že sa tieto veci stávajú,“ nechcel Hierro kritizovať De Geu.

Jeden z najlepších brankárov sveta chyboval v 44. minúte. Ronaldo vystrelil spoza šestnástky, lopta išla priamo na De Geu, ale neskrotil ju ho a zrazil do bránky. Portugalci sa tak ujali vedenia 2:1.

„Futbal také chyby prináša. Bola to ťažká loptu a ja som bol neskoro na kolenách. My brankári si nasadíme rukavice, ideme na ihrisko a vieme, aká ťažká úloha nás čaká. A občas sa stane toto. Ale podporili ma spoluhráči aj tréner a som rád, ako sme na to zareagovali,“ povedal De Gea.

Španieli v druhej polovici zápas otočili, no v 88. minúte Ronaldo presne zahraným priamym kopom zariadil remízu.

„Aj napriek tej chybe mám zo zápasu dobrý pocit a som pokojný, pretože sme odohrali dobrý zápas. Aj keď mám pocit, že sme si zaslúžili viac,“ uviedol De Gea. Podpora od Hierra ho potešila. „Kouč drží so mnou aj s celým tímom,“ ocenil.

Španielsky tréner Fernando Hierro po zápase s... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Fernando Hierro Španielsky tréner Fernando Hierro po zápase s Portugalskom.

Päťdesiatročný Hierro sa ujal tímu len dva dni pred zápasom, keď z pozície športového manažéra zväzu nahradil kouča Julena Lopeteguia. Toho odvolali po tom, ako nečakane podpísal zmluvu s Realom Madrid. A Hierro mal blízko k víťaznej premiére.

„Aj tak ale musíme byť pyšní na našich hráčov. Je naozaj potešenie viesť takých hráčov. Majú charakter i kvalitu. Ukázali to, keď sa zdvihli, hoci dvakrát prehrávali. To je dôležité,“ upozornil bývalý kapitán Realu.

„Všetci sme sa rýchlo adaptovali na novú situáciu. Mali sme veľmi málo času, ale musíme všetkým poďakovať za ich oddanosť a nasadenie. Nebolo to pre nás ľahké, ale máme tu extrémne dobrú partiu, všetci sú veľkí profesionáli a veľmi mi to uľahčili,“ dodal Hierro.

Reakcia dvojgólového strelca Španielska Diega... Foto: Reuters, MURAD SEZER
Diego Costa Reakcia dvojgólového strelca Španielska Diega Costu.

Nový kouč sa trochu prekvapivo rozhodol do základnej zostavy postaviť Diega Costu, ktorého jeho predchodca príliš nevyužíval. A Costa sa mu odmenil dvoma gólmi.

„Cítili sme, že je to zápas, v ktorom pre nás bude užitočný. A naše očakávania naplnil. Ale rovnako ako nebudem nikoho viniť, nebudem nikoho oslavovať. Všetkých 23 hráčov je tu dôležitých a všetci ideme za spoločným cieľom. Všetci sme jedna rodina,“ dodal Hierro.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #španielski futbalisti #portugalskí futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO