Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prirodzený talent splnil želanie. Z Uruguaja spravil lovca

Zbavil sa brániaceho hráča. Správne načasoval svoj výskok. Udrel do lopty veľkou silou. A ukončil veľkú nudu.

15.06.2018 18:39
José María Giménez Foto: ,
Uruguajský hrdina José María Giménez rozhoduje zápas proti Egyptu.
debata

Keď na predošlých majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii futbalisti Uruguaja nezvládli úvodný duel (prehrali s Kostarikou 1:3), tréner Óscar Tabárez bol nútený siahnuť do zostavy.

Zraneného stopéra Diega Lugana nahradil v ďalšom dueli vtedy ešte neznámy mladík. Zažil krst ohňom, ale nezľakol sa. Uruguajčania zdolali Anglicko (2:1) aj Taliansko (1:0), dostali sa do vyraďovacej fázy a chválili talentovaného obrancu.

Piatok na futbalových MS v Rusku Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Usmiaty Mohamed Salah (druhý zľava) so...

José María Giménez je po piatkovom úvodnom dueli druhého dňa šampionátu znovu stredobodom uruguajskej pozornosti. V nezáživnom dueli proti Egyptu, v ktorého drese nenastúpila do zápasu najväčšia hviezda Mohamed Salah, bol jediným strelcom.

Juhoameričania sa vďaka najtesnejšiemu víťazstvu 1:0 priblížili k postupu do vyraďovacej fázy. Najmä vďaka jeho presnej hlavičke sa v jeho rodnej krajine prepisovala história. Belasí, ako znie prezývka Uruguajčanov, vyhrali svoj úvodný zápas na svetovom šampionáte po 48 rokoch.

„Pred výkopom som hráčom prehovoril do duše. Povedal som im, že milióny Uruguajčanov túžia po tom, aby sme prvý zápas vyhrali, ale len vy môžete toto želanie splniť. Podarilo sa nám vyhrať vďaka individuálnej kvalite hráča, ktorý dokázal vyskočiť veľmi vysoko a využil skvelú prihrávku. Som rád, že to vyšlo, môžeme byť pokojnejší. Šampionát je krutý – buď sa stanete lovcom alebo korisťou. Silnejší postúpia, slabší idú domov,“ zamyslel sa Tabárez na pozápasovej tlačovej konferencii.

V lete 2013 prestúpil Giménez z uruguajského Danubia do Atlética Madrid za necelý milión eur. Dnes je jeho cena 50-násobná. Svojou robustnou postavou, kvalitnou rozohrávkou a tvrdou hrou upútal skautov už pred piatimi rokmi.

„Je to prirodzený talent. V obrane pripomína rýchlik, cez ktorý útočníci len ťažko prechádzajú. Aj keď je obranca, kvalitne pracuje s loptou. Stále si dáva pozor na svojho protihráča a nedovolí mu ujsť. Veríme, že bude našou oporou niekoľko rokov,“ chválil novú posilu v roku 2013 športový riaditeľ Madridčanov José Luis Caminero.

Hoci je Giménez žiadaným tovarom na prestupovom trhu, pred niekoľkými dňami záujemcom rázne odpovedal. Podpisom zmluvy s Atléticom do roku 2023. „Teraz sa chcem sústrediť na šampionát,“ dodal po podpise 23-ročný bek.

Všetko nasvedčuje tomu, že sa mu to darí.

debata chyba
Viac na túto tému: #egyptskí futbalisti #uruguajskí futbalisti #José María Giménez