Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Revolúcia v Rusku. Veľký futbal zmení video

Pripravte sa na to, že góly, ktoré padnú, nebudú platiť. Že aj za faul, ktorý rozhodca nepostrehne, uvidí previnilec červenú kartu. A odpískaná penalta sa nikdy nebude kopať. Ale aj na to, že futbalové stretnutie môže trvať dve hodiny.

15.06.2018 14:58
Vysielace centrum v Moskve, videorozhodca Foto: ,
Medzinárodné vysielacie centrum v Moskve, v ktorom sídli skupina videorozhodcov.
debata

Už aj rozhodca uvidí, čo ostatní

Je tu Video assistant referee. Alebo len skratka VAR. Rusko zažije veľkú futbalovú revolúciu. Už aj na najvyššiu svetovú scénu prichádza videoasistent rozhodcu.

„Keď sa hrá o veľké peniaze, veľké chyby sú neakceptovateľné. To sú situácie, keď všetci vidia, že sa niečo stalo, len rozhodca nie,“ komentuje revolučnú novinku slovenský rozhodcovský expert Jozef Marko, ktorý pracoval vyše dvadsať rokov ako člen rozhodcovskej komisie Európskej futbalovej únie (UEFA).

Patril medzi tých, ktorí jej zavedenie avizovali už dlhšie ako nevyhnutnosť. „Vítam tento posun, je to správny krok. V televízii si mohli všetci pozrieť spornú situáciu. Všetci, okrem rozhodcu. Teraz aj on bude mať túto možnosť. Systém skúšali dva roky, predpokladám, že ho zdokonalili tak, že najmä tisícpercentné veci budú rýchlo jasné,“ zdôrazňuje Marko.

Verdikt by mal padnúť do minúty

Predovšetkým hrozba veľkých časových strát vyvoláva u mnohých obavy.

„V špeciálnom tíme na majstrovstvách sveta sú riadni rozhodcovia FIFA, ktorí bežne vedú stretnutia vo svojich krajinách. A absolvovali špeciálne školenia videorozhodcov. Tejto práci sa venovali tam, kde sa už systém VAR skúšal. Majú teda za sebou nejakú prax. Nie je to len náhodný výber. FIFA pracovala dva roky na tom, aby sa rozhodovací proces zrýchlil. Aby boli jasné pravidlá a ľudia boli vybavení najlepšou technikou a mohli rozhodnutie urobiť do jednej minúty,“ domnieva sa Marko.

Skúsenosti s ním majú vo viacerých ligách. V talianskej ale napríklad už aj v českej. Zavedenie VAR na svetovom šampionáte je však absolútne zlomové.

Video sa bude môcť použiť iba v konkrétnych prípadoch, ktoré sú z pohľadu zápasu významné. Rozhodcovia budú posudzovať len gólové a penaltové situácie, sporné vylúčenia a napomínania a záznam im pomôže pri identifikácii hráčov.

V Moskve sedí trinásť videorozhodcov

Marko vytiahol nedávny široko diskutovaný prípad, po ktorom sa v súboji s Ramosom z Realu zranil Salah z Liverpoolu vo finále Ligy majstrov. Odohral sa mimo pozornosti rozhodcu. „Bol to síce faul, ale nešlo o surovosť, skôr bežný súboj o loptu. Toto nebol podľa mňa zákrok, ktorý by mal byť predmetom skúmania videom. To by sa mohlo stať, že zápas sa neskončí ani za tri hodiny.“

Miestnosť videorozhodcov v Moskve. Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
Videorozhodca Miestnosť videorozhodcov v Moskve.

Ako to na šampionáte v Rusku funguje?

Skupina videorozhodcov má trinásť členov. Sídli v Moskve v Medzinárodnom vysielacom centre. Z tohto miesta budú mať videorozhodcovia spojenie so všetkými dvanástimi štadiónmi a budú konzultovať s hlavným arbitrom. Ale konečné rozhodnutie zostane vždy na ňom. Ak sa rozhodne využiť monitor vedľa hracej plochy, v prerušenej hre to naznačí gestom. Každý zápas budú monitorovať štyria videorozhodcovia a pripravovať okamžité videoanalýzy situácií.

Tesné ofsajdy asistent pustí

Bývalý rozhodca Massimo Busacca, ktorý sa vo FIFA venoval zavedeniu novinky, v Moskve zdôraznil, že rozhodcvia dostali pokyn, aby každú časovú stratu, ktorú prinesie konzultácia s videom, v oboch polčasoch zohľadnili. „Každú sekundu, každú minútu,“ pridupľoval. Na správny verdikt však musí byť toľko času, koľko si to situácia vyžiada.

Šéf komsie rozhodcov FIFA, Talian Pierluigi Collina očakáva, že všetky prípadné chyby video napraví. Proces musí byť rýchly a presný. Rozhodcovia tiež dostali pokyn, aby púšťali aj sporné alebo tesné ofsajdy.

„Ak by asistent zdvihol zástavku, zastaví akciu a tá sa už potom nedá zopakovať. V prípade, že padne potom gól, celá akcia sa dá posúdiť na videu,“ vysvetlil Collina. Inými slovami, potom môže hlavný rozhodca gól potvrdiť alebo aj zrušiť.

Európska futbalová únia (UEFA) na rozdiel od FIFA tento systém ešte na svojich najvyšších fórach neuplatnila a práve skúsenosti z Ruska ukážu, či sa videorozhodca uplatní aj na jej podujatiach. Doteraz uprednostňovala navýšenie počtu rozhodcov na šiestich a v niektorých stretnutiach využívala gólovú technológiu v prípade sporných situáciách na bránkovej čiare.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Z Ruska píše Michal Zeman
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO