Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý raz na východe. Nemci budú v Rusku naháňať Brazíliu

Tridsaťdva dní, tridsaťdva mužstiev, šesťdesiatštyri zápasov. To je výnimočná futbalová porcia, ktorú začnú od štvrtka podávať v jedenástich mestách po celom Rusku. Začína sa najväčší sviatok najpopulárnejšej hry planéty.

13.06.2018 22:00
ms futbal rusko zabivaka Foto: ,
Oficiálnym maskotom MS 2018 je vlk Zabivaka.
debata (1)

V moskovských Lužnikách otvoria zápasom domácich reprezentantov so Saudskou Arábiou finálový turnaj majstrovstiev sveta 2018. Hlavným aktérom predzápasovej slávnosti bude britská popová hviezda Robbie Williams.

Prvý raz na východe, po 12 rokoch v Európe

Futbalový svet sa nasťahoval prvý raz na východ Európy. Nikdy doteraz nehostila toto podujatie krajina bývalého východného bloku. Starý kontinent, kde sa najčastejšie konali šampionáty, sa ho teraz dočkal po dvanástich rokoch.

Po dlhom čase nevládne pred štartom taká organizačná nervozita ako pred štyrmi rokmi v Brazílii či predtým v Juhoafrickej republike, kde sa už schádzali tímy a ešte stále sa dobudovávali štadióny a infraštruktúra, ktorá so šampionátom súvisela.

Rusi majú nachystaných dvanásť štadiónov, ktoré patria medzi najmodernejšie a najpohodlnejšie na svete. Všetky sa nachádzajú v európskej časti kvôli lepšej dostupnosti, len Jekaterinburg leží už v podhorí Uralu a je bránou do Ázie.

Podobne ako pred predchádzajúcimi turnajmi sa ani Rusko nevyhlo napätiu, ktoré však nevyplývalo z finančného a organizačného zabezpečenia. Spôsobovala ho najmä aféra, ktorá súvisela s rozsiahlym dopingovým škandálom v ruskom športe a aj zákazom štartu jeho reprezentantov na tohtoročných zimných olympijských hrách v Pjongčangu.

Anyone else feeling that #WorldCup fever?

Príspevok, ktorý zdieľa FIFA World Cup (@fifaworldcup),

Šéf FIFA: Som úplne uvoľnený

Problémy vyvoláva aj zložitá geopolitická situácia a výzvy viacerých krajín na bojkot šampionátu v súvislosti s politikou Kremľa. Ozvali sa aj hlasy, aby šampionát Rusku odobrali a viaceré krajiny na čele s Veľkou Britániou už avizovali, že ich vládni a politickí predstavitelia na šampionát nepricestujú.

Rusi však tlaku odolali a mohli sa spoľahnúť aj na podporu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Jej šéf, Švajčiar Gianni Infantino tvrdí, že sa na šampionát teší. Nepochybuje, že hostitelia svoju úlohu stopercentne zvládnu.

„Málokedy som bol taký uvoľnený ako teraz,“ vyhlásil na tlačovej besede pred odchodom do Moskvy. Nevníma šampionát v Rusku ako kontroverzný. „Teším sa. Rusko má čo ponúknuť. Históriu, kultúru i skúsenosti z organizácie rôznych veľkých turnajov.“

Prvý muž svetového futbalu vyzdvihol, čo Rusko urobilo pre fanúšikov: zrušilo vízovú povinnosť a v deň zápasu zabezpečilo bezplatnú prepravu.

Rusi už zdolali veľmoci

V boji o právo hostiť svetovú futbalovú smotánku Rusko zdolalo mimoriadne silných súperov. Jeho protikandidátmi boli dvojice Španielsko – Portugalsko a Holandsko – Belgicko a sólo kandidatúru podalo Anglicko, ktoré však vypadlo už v prvom kole hlasovania.

Kým Rusi týchto súperov, ktorí patria medzi futbalové veľmoci, na diplomatickom poli zdolali, na ihrisku to budú mať podstatne ťažšie. Výkonnosť domáceho mužstva nie je oslnivá, nemá za sebou ťažké kvalifikačné zápasy a v príprave nebolo výsledkovo úspešné.

„Mali by ste nám veriť a nie šíriť pesimistickú náladu,“ odkázal ruským médiám domáci kouč Stanislav Čerčesov.

Jeho tím zďaleka nepatrí k favoritom turnaja, ale mužstiev, ktoré by mali útočiť na titul, je veľa. Odborníci sa zhodujú, že hlavnými favoritmi sú Brazília, Nemecko a Argentína. A tiež Španielsko, hoci bude zaujímavé sledovať, aký dopad bude mať na mužstvo šokujúca zmena na trénerskom poste deň pred štartom turnaja.

#WorldCup #Messi #Argentina #Russia

Príspevok, ktorý zdieľa FIFA World Cup (@fifaworldcup),

Brazília rok neprehrala

Titul obhajujú Nemci, ktorí ho vybojovali pred štyrmi rokmi na horúcej futbalovej pôde Brazílie. Bol v poradí už štvrtý a už iba jeden im chýba k tomu, aby dostihli v ich počte najúspešnejšiu futbalovú krajinu sveta. Pokúsia sa o to v Rusku.

„Chceme obhájiť naše pozície, chceme byť zasa majstri sveta,“ netají sa nemecký kouč Joachim Löw.

Rovnaký cieľ má aj Brazília, ktorá má opäť silné mužstvo, možno silnejšie ako pred štyrmi rokmi doma. Neprehrala už viac ako rok, ťahá šnúru jedenástich zápasov, v ktorých nenašla premožiteľov.

Aj jej aktuálna forma má vysoké parametre. Tento rok odohrali kanárici štyri zápasy, všetky vyhrali a ani raz neinkasovali! To, Nemci, naopak, vyhrali tento rok v príprave len jeden zápas…

Za top favoritmi je silná skupina ďalších tímov, ktoré sa môžu takisto 15. júla predstaviť vo finále a nik to nebude považovať za prekvapenie. Na šancu striehnu aktuálni majstri Európy Portugalčania na čele podľa ankiet s najlepším futbalistom sveta Ronaldom. Silní sú aj Francúzi, čiernym koňom by sa mohli stať Belgičania.

Ten, kto zdvihne najcennejšiu športovú trofej nad hlavu, musí zvládnúť sedem náročných zápasov, psychický i fyzický tlak a udržať si vysokú výkonnosť viac ako mesiac. A to je úloha naozaj len pre najlepšieho. Majstra sveta.

Majster sveta berie 38 miliónov dolárov

FIFA na ruskom šampionáte rozdelí na odmenách 400 miliónov amerických dolárov, čo predstavuje viac ako 339 miliónov eur. Je to o 42 miliónov dolárov viac ako pred štyrmi rokmi na MS v Brazílii. Majster sveta zinkasuje 38 miliónov dolárov, zdolaný finalista 28 miliónov, tretí 24 miliónov, štvrtý 22 miliónov. Aj tí účastníci, ktorí nepostúpia zo základných skupín, si prídu na svoje – každý zo 16 vypadávajúcich tímov zinkasuje osem miliónov dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #MS 2018 vo futbale
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO