Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iránsky Messi aj srbský seržant. Neznámi mladíci chcú zahviezdiť

Pred 60 rokmi na majstrovstvách sveta vo Švédsku zažiaril šiestimi gólmi vtedy ešte málo známy 17-ročný Brazílčan Pelé. A zvyšok jeho príbehu je už história, ktorá má vo futbalových kronikách neodškriepiteľné miesto.

12.06.2018 22:17
Sergej Milinkovič-Savič Foto: ,
Sergej Milinkovič-Savič (23) na tréningu Srbska.
debata

Podobný husársky kúsok chce zopakovať aj štvorica talentov, ktorá chce zaujať na blížiacom sa svetovom šampionáte v Rusku. Podarí sa jej to?

Vytiahol Rostov do Ligy majstrov

Prvý polčas piateho zápasu základnej D-skupiny Ligy majstrov sa pomaly chýlil ku koncu. Rostov doháňal proti Bayernu Mníchov jednogólové manko. Favorit však urobil chybu a tvrdo pykal.

Zlú rozohrávku zakončil parádnym spôsobom Sardar Azmoun. Najskôr posadil Jéroma Boatenga na zadok a potom nedal šancu gólmanovi Svenovi Ulreichovi.

Iránsky Messi urobil dobre, keď sa v puberte rozhodol pre futbal. Od najrozšírenejšieho športu ho neodradila ani pozvánka do volejbalovej reprezentácie do 15 rokov. V historickom meste Gonbad urobil prvé futbalové kroky.

V 17 rokoch sa stal najmladším iránskym legionárom histórie. Hoci sa v nabitom kádri Kazane nedokázal naplno presadiť, záujem o šikovného strelca prejavili na jar 2014 Arsenal, AC Miláno, Juventus, Liverpool či Barcelona.

Dvadsaťtriročný útočník najskôr putoval na krátke hosťovanie do Rostova, ktorému pomohol zachrániť sa. Klub z mesta na Done si chcel šikovného Azmouna ponechať, preto sa s Rubinom dohodol na predĺžení hosťovania. Kým Kazaň bojovala o záchranu, Rostov sa naťahoval o titul s CSKA Moskva. Hoci trofej nezískal, mohol sa tešiť na predkolo Ligy majstrov.

Talentovaní mladíci na MS v Rusku Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Sardar Azmoun (23) v iránskom drese.

V lanskej sezóne už naplno zarezával v Kazani, hoci sa o neho zaujímali Stoke City či Everton. Symbolicky si obliekal dres s číslom 69, ktoré je typické na evidenčných číslach vozidiel v Gonbade. Podľa iránskych novinárov si Azmoun musí dať pozor, aby nepremárnil jednu z posledných šancí na prestup do veľkej súťaže.

„Myslím si, že mu prirovnanie k Messimu uškodilo. Tlak na neho sa zvýšil a nezvláda ho najlepšie. Keby sa dostal do niektorého z priemerných klubov jednej z top líg sveta, trochu by to z neho opadlo,“ myslí si Toke Theilade z Russian Football News. „Prišiel čas, aby zažiaril na šampionáte v domácom prostredí, zbalil si kufre a vydal sa na cestu do veľkého mužstva,“ pridal sa Alireza Ashraf.

Azmounovi sa z Kazane príliš nechce. Ako však priznal, rád by si splnil sen o anglickej Premier League.

„Je to liga, kde mnoho neznámych a málo skúsených mladíkov zažiari a naštartuje svetlú budúcnosť. Je normálne, že hráč má veľké ambície. Rád by som si splnil aj tie najväčšie. Zahrať si Premier League a zdvihnúť nad hlavu pohár pre víťaza Ligy majstrov,“ vyhlásil Azmoun.

Oslavuje ako Jágr

Ponuka, ktorú prezident Lazia Rím nebude môcť odmietnuť.

Týmito slovami okomentoval taliansky denník Il Messaggero snahu Realu Madrid získať jednu z najväčších hviezd Rimanov. Sergej Milinkovič-Savič má pre najslávnejší futbalový klub hodnotu astronomických 170 miliónov eur. Španielsky gigant tak rázne odpovedal na záujem ďalšieho veľkoklubu – Manchestru United.

Srbský futbalista Sergej Milinkovič-Savič... Foto: Reuters, HEINZ-PETER BADER
Sergej Milinkovič-Savič Srbský futbalista Sergej Milinkovič-Savič (vpravo) v prípravnom zápase proti Čile.

„Stačilo mi desať minút zápasu mládežníckeho výberu Vojvodiny Nový Sad, aby som videl, že ten chlapec má v sebe tony talentu,“ spomína na podpis zmluvy so svojím novým klientom agent Mateja Kežman – bývalý útočník PSV Eindhoven, Chelsea či Paríža Saint-Germain.

Nemýlil sa. O niekoľko týždňov sa dostal do seniorského tímu Vojvodiny. Po siedmich mesiacoch sa ako osemnásťročný tínedžer vybral na skusy do belgického Genku. Syn bývalého juhoslovanského reprezentanta Nikolu Milinkoviča a basketbalistky Milany Savičovej vydržal v Jupiler League rok. Genk ho predal za 18-násobok miliónovej nákupnej ceny.

V aktuálnom ročníku nastúpil v drese Lazia na 48 duelov, strelil 14 gólov a na 9 prihral. Po dvoch sezónach v Ríme stúpla jeho cena podľa transfermarkt.de na 90 miliónov eur. Boj popredných klubov zdatnému stredopoliarovi so schopnosťou tvoriť hru a diktovať jej tempo lichotí.

„Snažím sa zostať koncentrovaný. Každý deň sa dočítam o sebe niečo nové. Samozrejme, že cítim tlak. Budem sa s tým musieť počas šampionátu popasovať. Chcem si ho užiť a verím, že sa dostaneme čo najďalej,“ vyhlásila jedna zo srbských opôr, ktorej v Laziu prischla prezývka – Seržant. Vznikla kvôli typickej oslave gólu – Milinkovič-Savič vždy zasalutuje ako hokejista Jaromír Jágr.

Klenot akadémie Realu

Dnes už bývalého kouča Realu Madrid veľmi upútal. Rýchlosťou, vytrvalosťou i čítaním hry. Nebolo poznať, že je ešte iba tínedžerom. Šance sa na Santiago Bernabéu nezľakol. A Zinedine Zidane konal. Po dvoch rokoch predal pravého obrancu Danila do Manchestru City, aby dal viac šancí Maročanovi Achrafovi Hakimimu.

Maročan Achraf Hakimi (19) sa snaží prejsť cez... Foto: Reuters, DENIS BALIBOUSE
Achraf Hakimi Maročan Achraf Hakimi (19) sa snaží prejsť cez dvojicu Slovákov Milana Škriniara a Ľubomíra Šatku.

Devätnásťročný bek sa narodil v Madride a je odchovancom Realu. V jeho drese odohral v nedávno skončenej sezóne 17 zápasov a strelil dva góly. Je víťazom Ligy majstrov, majstrovstiev sveta klubov i španielskeho Supepohára.

„Bránil Harryho Kana či Christiana Eriksena z Tottenhamu. Nebolo na ňom vidieť strach ani nedostatok kvality a rýchlosti. Proti hviezdam súpera si počínal ako skúsený mazák,“ komentoval jeho vystúpenie v skupinovej fáze Ligy majstrov španielsky denník El País.

Všetko nasvedčuje tomu, že sa Hakimimu splní veľká túžba. O niekoľko dní mu v Reale končí zmluva, ale všetko nasvedčuje tomu, že si Madridčania svoj klenot z akadémiu udržia na ďalšie roky.

„Momentálne sa sústreďujem na majstrovstvá sveta. Chceme na nich potešiť marocký ľud. Nebude to ľahké, ale taký je náš cieľ. Je pravda, že v národnom tíme mám dôležitejšiu úlohu, ale je na mne, aby som si ju vybojoval aj v klube. Chcem sa učiť a zlepšovať sa,“ skonštatoval Hakimi.

Dal na otcovu radu

Už v trinástich rokoch mal pred sebou dôležité rozhodovanie. Prijať lukratívnu ponuku slávneho uruguajského klubu CA Peňarol alebo ísť na skúšku do argentínskej Bocy Juniors? Rodrigo Bentancur sa nevedel rozhodnúť. Nakoniec dal na radu otca. A neľutuje.

Žiaril už v mládežníckych výberoch Bocy, od 1. januára 2015 si ako 17-ročný mladík začal podmaňovať slávnu La Bomboneru. Súperom robil najväčšie problémy silou a dlhými nohami. Pripomína nimi pavúka, ktorý v poslednej chvíli vypichne loptu.

V hlavičkovom súboji majú protivníci proti jeho 187 centimetrom nevýhodu. Po dvoch úspešných sezónach si balil kufre a sťahoval sa do Turína. Juventus bol ochotný za jednu z najväčších hviezd argentínskej ligy zaplatiť viac ako 10 miliónov eur.

„V Juventuse hral veľmi dobre. Vie byť rozdielovým hráčom. Hrá ako skúsený mazák aj napriek tomu, že je stále ešte veľmi mladý. Jeho osobnosť je skvelá a priestor na zlepšenie obrovský. Má dostatok kvality na to, aby pravidelne hral za reprezentáciu i jeden z top klubov sveta,“ chválil pred šampionátom svojho mladého spoluhráča kapitán Uruguaja Diego Godín.

Ďalší talentovaní mladíci v Rusku
Breel Embolo 21 rokov útočník Švajčiarsko
Hirving Lozano 22 rokov krídelník Mexiko
Alexej Mirančuk 22 rokov stredopoliar Rusko
Ismaira Sarr 20 rokov útočník Senegal
Renato Tapia 22 rokov stredopoliar Peru

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sardar Azmoun #Sergej Milinkovič-Savič #Achraf Hakimi #Rodrigo Bentacur
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO