Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z bojovníka sa stal obetný baránok. Zachránila ho múmia

Čas pokročil a duel sa preklopil do záverečnej štvrťhodiny. Nádej futbalistov Peru na baráž majstrovstiev sveta 2018 v Rusku sa s pribúdajúcimi sekundami zmenšovala.

06.06.2018 12:00
Guerrero Foto: ,
Paolo Guerrero v drese Peru.
debata

Ako správny kapitán zavelil do útoku. Pred priamym kopom z asi 30 metrov si vzal loptu. Prekvapil brankára Kolumbie Ospinu.

Rozjasal 50-tisíc divákov na národnom štadióne v Lime. Zaistil postupový bod. Zariadil, aby viac ako 30-miliónový národ mohol po 36 rokoch snívať o účasti na svetovom šampionáte.

Paolo Guerrero sa 11. októbra 2017 stal národným hrdinom. Päť dní predtým však neprešiel rutinným antidopingovým testom po súboji s Argentínou (0:0).

Kým jeho spoluhráči úspešne prekonali poslednú prekážku pred MS a vyradili Nový Zéland, najlepší reprezentačný strelec tvrdo bojoval o svoju česť. Úspešne.

Pravda sa ukáže

Podpis zmluvy s Bayernom Mníchov v roku 2003 rozpútal v jeho krajine hotové šialenstvo. O rok sa objavoval v prvom tíme spoločne so slávnejším krajanom Claudiom Pizarrom. V bavorskom veľkoklube sa nepresadil a presunul sa do Hamburgu.

V národnom tíme sa postupne vypracoval na útočníka číslo jeden. V 87 dueloch strelil 34 gólov. V rokoch 2011 a 2015 doviedol Peru k tretiemu miestu zakaždým ako najlepší strelec Copa América. V kvalifikáciách na MS sa však Peru nedarilo. Až doteraz.

Nádherné postupové momenty oslavovali hráči hornatej juhoamerickej krajiny zo zmiešanými pocitmi a tričkami na podporu svojho kapitána. Guerrero od novembra lanského roku až do minulého týždňa bojoval o to, aby na šampionáte viedol spoluhráčov s kapitánskou páskou.

„Verím, že sa čoskoro ukáže pravda a ja sa budem môcť vrátiť na futbalové trávniky, aby som mohol dušou a srdcom brániť farby mojej krajiny,“ napísal v novembri na svoj oficiálny profil na facebooku.

A začal s tvrdou a dlhou obhajobou faktu, prečo sa v jeho tele objavila látka benzoylecgonín, ktorá sa nachádza v kokaíne.

Podporili ho aj súperi

Na rok 1987 nemá Guerrero najjasnejšie ani najpríjemnejšie spomienky. Krátko pred jeho štvrtými narodeninami otriasla futbalovým svetom tragédia futbalového klubu Alianza Lima. Jeho lietadlo sa zrútilo do Pacifického oceánu. Zahynulo 43 ľudí, vrátane Guerrerovho uja.

Odvtedy sa 34-ročný útočník bojí lietania. Kvôli obvineniam, ktoré ho nadobro mohli pripraviť o MS 2018, musel svoju fóbiu potlačiť. Chcel všetkým dokázať, že vysoko návykovú drogu neužil a zakázaná látka sa mu do tela dostala nedopatrením.

„Neberte mi môj sen. Vždy som urobil maximum pre to, aby som ho naplnil. Niekto mi do čaju podstrčil list koky a preto sa látka objavila v mojom tele. Je to nedorozumenie,“ hájil sa so slzami v očiach pred Športovým arbitrážnym súdom (CAS) či FIFA.

Najskôr mu trest skrátili na polovicu a vyzeralo to, že hráč brazílskeho Flamenga šampionát stihne. Zakrátko však zakročila Svetová antidopingová asociácia, ktorá navrhla zvýšiť trest zo šiestich na štrnásť mesiacov.

Proti sprísnenému trestu protestovala aj hráčska asociácia FIFPro. Otvoreným listom si vyžiadala okamžité stretnutie so zástupcami FIFA.

„Peru sa vracia na MS po 36 rokoch a myslíme si, že si Guerrero zaslúži osláviť pamätný moment kariéry. Dúfame v spravodlivosť a žiadame, aby FIFA pozastavila Paolovi trest a povolila mu štartovať na šampionáte v Rusku. Veríme, že je to správne riešenie,“ píše sa v liste.

Podpísali ho aj kapitáni troch krajín, ktorým bude Peru čeliť v základnej C-skupine – Mile Jedinak (Austrália), Hugo Lloris (Francúzsko) a Simon Kjaer (Dánsko).

„Stal sa obetným baránkom nefungujúceho dopingového systému, ktorý netrestá vinníkov a hádže polená pod nohy tým, ktorí nič nespravili,“ reagoval riaditeľ komunikácie FIFPro Andrew Orsatti.

Nezvyčajná obhajoba

Čas sa krátil a právnici robili, čo mohli, aby svojho klienta dostal spod podozrení. Rozhodli sa, že svoju obhajobu postavia na príbehu troch múmií známych ako Deti z Llullaillaco.

V 16. storočí ich Inkovia nechali zdrogované zamrznúť v Andách na hraniciach Argentíny a Čile. Stali sa obeťami pre Bohov. Ich telá objavené v roku 1999 už odpočívajú v múzeum v Salte. Pri bližšom archeologickom skúmaní sa zistilo, že Inkovia používali koku na rituály. Navyše, CT vyšetrenie odhalilo, že v tele jednej z múmií sa objavil aj benzoylecgonín, podobne ako u Guerrera.

„Pokiaľ sa táto látka našla v telách už pred stáročiami, nemá koka a ani čaj, ktorý náš klient vypil, nič spoločné s dopingom,“ uviedli advokáti.

Aj keď sa im nepodarilo úplne očistiť Guerrerovo meno, skúsený borec si už zbalil kufre. Štrnásťmesačný dištanc mu CAS nateraz odložil.

„Som vďačný súdu za toto rozhodnutie. Je spravodlivé, aj keď len čiastkové. Potvrdilo sa, že Peruánci sú prajný a družný národ. Verím, že to ukážeme aj na šampionáte. S vami je možné všetko. Som so spoluhráčmi pripravený potešiť našu krásnu krajinu,“ vyhlásil po nedeľňajšom návrate na trávnik dvojgólový strelec do siete Saudskej Arábie (3:0).

Guerrerova prezývka je bojovník. Ako si poradí s nástrahami na svojom premiérovom svetovom šampionáte?

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale #peruánski futbalisti #Paolo Guerrero