Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SERIÁL: Soviet, Rus i Ukrajinec. Päťgólový bohatier mal dve Zlaté kopačky

Streliť gól za svoju krajinu na svetovom šampionáte je snom každého futbalistu. Ak sa niekomu podarí na tomto fóre hetrik, je z neho hrdina. Štyri góly v jednom zápase na MS dokázali streliť len deviati hráči. Avšak iba jeden jediný v histórii skóroval v jednom súboji na mundiale päťkrát.

28.05.2018 05:00
debata (1)
Oleg Salenko prekonáva kamerunského brankára... Foto: Profimedia
Salenko Oleg Salenko prekonáva kamerunského brankára Jacquesa Songo'a a strieľa svoj piaty gól v zápase.

V USA ani nemal byť

Oleg Salenko to dokázal na MS 1994 v USA v zápase proti Kamerunu, v ktorom Rusi triumfovali vysoko 6:1. Nič im to však nebolo platné. V silnej skupine predtým prehrali s Brazíliou, potom aj so Švédskom a s turnajom sa rozlúčili po troch zápasoch.

„Raz za život sa takéto niečo stane,“ usmieval sa po zápase vtedy 24-ročný útočník, ktorého gólová explózia zostala jedným z pamätných momentov celého šampionátu. Rovnako ako pozitívny dopingový test Diega Maradonu alebo šokujúce víťazstvo domácich Američanov nad silnou Kolumbiou.

Päťgólová kanonáda mala bizarnú predohru i dohru. Salenko sa dostal na šampionát po tom, ako v ruskom tíme prebehol neúspešný puč.

Ostrý konflikt medzi trénerom Pavlom Sadyrinom a skupinou rebelujúcich hráčov sa do začiatku šampionátu nepodarilo vyriešiť a vedeniu ruského futbalu došli nervy.

Seriál: Z histórie MS

Už onedlho si planétu znovu podmaní futbal. Pravda.sk vám pri príležitosti blížiacich sa MS prináša seriál z histórie šampionátov. Spoznajte s nami príbehy slávnych i menej známych hrdinov. Všetky diely nájdete TU

ms rusko 2018

Trénerovi nakázali, aby vzdorujúcich hráčov nechal doma a povolal náhradníkov. Do USA tak necestovali opory ako Andrej Kančelskis, Sergej Kiriakov, Igor Šalimov či Igor Kolivanov. V snahe posilniť oslabenú ofenzívu Sadyrin povolal aj Salenka.

Mladý útočník ukázal svoj talent na svetovom šampionáte dvadsiatok v roku 1989, kde sa stal v drese ZSSR s piatimi gólmi najlepším strelcom turnaja. „To bola moja prvá Zlatá kopačka,“ spomína Salenko.

Afričania bez taktiky

O tri roky neskôr nastúpil za Ukrajinu v jej historicky prvom oficiálnom zápase po získaní nezávislosti. Keď sa však ozvali z Ruska s ponukou štartovať na MS, neváhal.

Zborná mala skutočne ťažkú skupinu. Proti neskoršiemu šampiónovi Brazílii nastúpil Salenko až v závere a nestihol mať výraznejší vplyv na zápas. Favorit triumfoval 2:0.

V ďalšom stretnutí – proti Švédsku, ktoré napokon získalo bronz – už hral v základnej zostave, z ktorej vytlačil hviezdneho Sergeja Jurana. Rusov síce poslal do vedenia premenenou penaltou, ale Severania duel v druhom polčase otočili a vyhral 3:1.

Hráči so štyrmi gólmi v jednom zápase MS

  • Gustav Wetterström (Švédsko – Kuba, 1938)
  • Leonidas da Silva (Brazília – Poľsko, 1938)
  • Ernest Willimowski (Poľsko – Brazília, 1938)
  • Ademir (Brazília – Švédsko, 1950)
  • Juan Schiaffino (Uruguaj – Bolívia, 1950)
  • Sándor Kocsis (Maďarsko – Západné Nemecko, 1954)
  • Just Fontaine (Francúzsko – Západné Nemecko, 1958)
  • Eusébio (Portugalsko – KĽDR, 1966)
  • Emilio Butragueño (Španielsko – Dánsko, 1986)

Zborná tak nastupovala na zápas proti Kamerunu už len s teoretickou šancou na play off. Salenko vybavil päť gólov za tri štvrtiny zápasu a podieľal sa aj na záverečnom zásahu Dmitrija Radčenka.

„Myslím, že kľúčové bolo, že sme hrali proti Kamerunu. Africké mužstvá vtedy hrali živelný futbal, veľa taktiky tam nebolo. Hnali sa za loptou a stále chceli útočiť. Keď dostali prvý gól, otvorili hru a nám to vyhovovalo. Cítil som sa v zápase výborne, spoluhráčom som v šatni hovoril, že bola škoda, že zápas sa nehral dlhšie,“ uviedol nedávno.

„Poviem k tomu len toľko, že ich útočník ukázal, že je veľmi kvalitný hráč,“ reagoval vtedy kouč Kamerunu Henri Michel.

Spolu so Stoičkovom

Rusov však zarezala Argentína. Tá vo svojom poslednom zápase v skupine (už mala dve víťazstvá) pustila zápas proti Bulharsku a to ich vyradilo z hry.

„Som presvedčený, že ak by sme mali viac šťastia a postúpili zo skupiny, dotiahli by sme to na šampionáte ďaleko. V mužstve boli hráči, ktorí na začiatku 90-tych rokov tvorili kostru výberu Sovietskeho zväzu. Mali sme tam Rusov, Ukrajincov, Gruzíncov. Bolo tam skutočne veľa kvality,“ spomína Salenko.

Šesť gólov v troch zápasoch mu napokon stačilo na to, aby sa – spoločne s Bulharom Christom Stoičkovom – stal najlepším kanonierom turnaja.

„Vtedy som už dostal skutočnú Zlatú kopačku. Bol to úžasný pocit. O niečom takom sa mi nikdy ani nesnívalo,“ reagoval vtedy. Stále je jediným futbalistom v histórii, ktorý získal Zlatú kopačku na juniorských i seniorských MS.

Plážový futbal, dlhy, kopačka šejkovi

Od toho momentu však Salenkova kariéra začala upadať. Už nikdy potom si neobliekol reprezentačný dres. Výkony na MS mu síce pomohli k angažmán vo Valencii, neskôr v Glasgowe Rangers, avšak ani v jednom klube sa výraznejšie nepresadil.

Aj kvôli tomu, že ho trápili zdravotné problémy. Klubovú kariéru ukončil ako hráč Pogonu Štetín v roku 2001. O dva roky neskôr skúšal šťastie ako tréner ukrajinskej reprezentácie v plážovom futbale, ale skončil hneď po jednom turnaji.

Nedarilo sa mu ani v podnikaní, pre dlhy musel dokonca predať „americkú“ Zlatú kopačku.

ĎALŠÍ DIEL SERIÁLU SI PREČÍTAJTE V STREDU 30. MÁJA
Osem minút historickej hanby. Kuvajťania zosmiešnili seba i Sovieta s píšťaľkou

„Dostal som ponuku, ktorá sa neodmieta. Jeden arabský šejk ju chce mať vystavenú vo svojom súkromnom múzeu. Najradšej by som bol, keby trofej zostala v Rusku alebo na Ukrajine, ale v tom prípade by som nedostal toľko peňazí. Nebankrotujem, ale biznis sa dostal do krízy a peniaze mi pomôžu,“ vravel v rozhovore pre magazín Blick.

Salenko aktuálne pracuje v štruktúrach Ukrajinskej futbalovej asociácie a priznáva, že len občas si niekto z okolia spomenie na jeho galašou spred 24 rokov.

„Možno to tak má byť. Históriu nezmeníte, nedá sa prepísať. Svet má teraz nových hrdinov, fanúšikovia vzhliadajú k iným hviezdam. Ja mám svoju chvíľu slávy už za sebou,“ vraví.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #História MS - seriál #Oleg Salenko