Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vypil čaj z koky, dostal dištanc. Kapitán Peru u šéfa FIFA neuspel a príde o MS

Kapitán Peru Paolo Guerrero napriek všetkým snahám príde o majstrovstvá sveta v Rusku.

22.05.2018 07:51
Guerrero peru futbal Foto: ,
Paolo Guerrero v drese Peru.
debata (11)

Tridsaťštyriročný útočník neuspel u prezidenta FIFA s prosbou, aby mohol napriek trestu za doping štartovať na šampionáte. Gianni Infantino mal síce pre futbalistu pochopenie, ale zároveň uviedol, že s výrokom Športového arbitrážneho súdu nemôže nič urobiť.

Peru postúpilo na prvý svetový šampionát od roku 1982 a Guerrero ťažko niesol, že by na ňom mal chýbať. Kľúčového útočníka svojej krajiny pozitívne testovali na kokaín po októbrovom kvalifikačnom zápase s Argentínou.

Športový arbitrážny súd (CAS) Guerrerovi zastavil činnosť na 14 mesiacov a dal za pravdu svetovej antidopingovej organizácii WADA, ktorá požadovala sprísnenie pôvodného trestu.

FIFA pôvodne Guerrerovi zastavila činnosť na rok, v odvolacej komisii si vymohol skrátenie trestu na polovicu. V CAS žiadal o jeho úplné zrušenie. Vo veci sa pred pár dňami angažoval aj peruánsky prezident Martin Vizcarra.

„Účasť na majstrovstvách sveta bol môj veľký sen a vždy som robil maximum pre to, aby sa stal skutočnosťou,“ uviedol Guerrero, ktorému sa kokaín dostal do tela bez jeho vedomia z čaju.

Kapitán Peru sa preto obrátil na Infantina, ktorý sa kvôli tomu v utorok zišiel so šéfom peruánskeho zväzu Edwinom Oviedom. „Predseda FIFA vyjadril hlboké pochopenie pre Guerrerovovo sklamanie, no taktiež zdôraznil, že trest arbitráž vyniesla na základe odvolania proti verdiktu nezávislej komisie FIFA,“ uviedla FIFA vo vyhlásení.

Nepomohlo ani to, že za bývalého hráča Bayernu Mníchov či Hamburgu sa nezvyčajne postavili aj súperi Peru v skupine. Kapitán Austrálie Mile Jedinak spolu s lídrami Dánska Simonom Kjaerom a Francúzska Hugom Llorisom zaslali na FIFA list, v ktorom žiadajú o prerušenie Guerrerovho trestu.

„Prosíme o súcit a spravodlivé riešenie, ktoré umožní Guerreovi dosiahnuť vrchol jeho kariéry,“ uviedli okrem iného súperovi kapitáni.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #peruánski futbalisti #Paolo Guerrero