Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SERIÁL: Bol za tým strach či peniaze? Keď si fašistické chápadlá omotali rozhodcov

Úradujúci majstri sveta z Uruguaja boli stále urazení a odmietli na ďalší šampionát cestovať – mala to byť odveta za slabú účasť Európanov na ich domácej pôde v roku 1930.

18.05.2018 05:00
debata (5)
Talianska radosť po výhre nad Československom... Foto: SITA/AP
MS 1934 Talianska radosť po výhre nad Československom vo finále MS 1934.

Aj druhý finalista prišiel iba s "béčkom“ – Argentínčania radšej nechali hviezdy s talianskymi koreňmi doma, aby predišli urážkam, či prípadnému násiliu. V poradí druhý futbalový sviatok, MS v roku 1934, poznačilo niekoľko škandálov. S nálepkou fašistu Benita Mussoliniho…

Zatiaľ čo na prvý šampionát museli národné tímy presviedčať, do Talianska sa už bolo treba kvalifikovať. Záujem totiž prejavilo 36 tímov, miest však bolo iba 16 – dvanásť pre Európu, tri pre Američanov a jedno dostala Afrika. Do Ríma tak odcestovali i futbalisti Československa, ale aj Egypta, či Spojených Štátov, ktorí odohrali baráž proti Mexiku iba tri dni pred začiatkom turnaja.

Argentínski Taliani

Ale späť k Mussolinimu. On bol totiž hlavnou postavou domácich majstrovstiev. Organizáciu turnaja mal síce od začiatku pevne vo svojich rukách, dianie na ihrisku až tak veľmi nie. A tak si na ňom našiel predĺženú ruku – mužov v čiernom. Talianov doviedli k titulu majstrov sveta skorumpovaní, alebo vystrašení rozhodcovia a ich intrigy.

Šampionát sa ešte ani nezačal a pochybnosti o domácich už boli na svete. Podľa vtedajších pravidiel FIFA totiž mohli futbalisti hrať za druhý národný tím jedine v prípade, ak v krajine pobývali posledné tri roky. A v prípade Argentínčanov Luisa Montiho, Atilia Demariu, Enriquea Guaitaa, či Brazílčana Anfilogina “Fila” Guarisiho sa tak nestalo. Talianov mali podľa tohto pravidla diskvalifikovať.

Seriál: Z histórie MS

Už onedlho si planétu znovu podmaní futbal. Pravda.sk vám pri príležitosti blížiacich sa MS prináša seriál z histórie šampionátov. Spoznajte s nami príbehy slávnych i menej známych hrdinov. Všetky diely nájdete TU

ms rusko 2018

Fraška, ktorú nezastavili za zeleným stolom, potom pokračovala na zelenom trávniku. Štvrťfinálový zápas Talianska proti Španielsku nebol ničím iným.

Štvrťfinále Taliansko – Španielsko

- prebieha 5. minúta zápasu, keď Španiel Bosch preniká z ľavej strany do pokutového územia domácich, Talian Monzeglio ho pritom brutálne fauluje. Penalta? Ale kdeže. Švajčiarsky rozhodca René Mercet sa ani neobzrie. Boscha ošetrujú za postrannou čiarou ďalších 20 minút, zvyšok zápasu už iba odkríva. Španieli tak hrajú 85 minút v oslabení.

- v 11. minúte – po rohovom kope Talianov – Meazza celkom jednoznačne rukami odsotí brankára Noguésa a následne hlavou skóruje. Mercet nereaguje, gól uzná aj napriek tomu, že prekvapení zostávajú aj domáci futbalisti.

- aj v 37. minúte nenechá arbiter nikoho na pochybách, že v tomto zápase nie je nestranný. Domáci Monzeglio vo vlastnej šestnástke neférovo atakuje Camparala, po súboji obaja hráči vstanú a tvárou v tvár si vysvetľujú situáciu. V tom Monzeglio chytí súpera za bradu a odstrčí jeho hlavu smerom k rozhodcovi. Z pohľadu futbalových pravidiel celkom jednoznačná situácia – nie však pre Merceta. Jeho píšťalka mlčí akoby sa nič nestalo.

- už o pár sekúnd je Švajčiar opäť hlavnou postavou duelu, keď na provokácie domácich obrancov voči útočníkovi súpera zareaguje presne opačne. V tej chvíli sa zranený španielsky brankár Zamora chytá za postrannou čiarou za hlavu a novinári, ktorých pricestovalo na MS presne 277, si píšu do poznámkového bloku slovo: „ŠKANDÁL!“

- ani to však ešte nie je koniec, rozhodca korunuje svoj hanebný výkon v 62. minúte, keď Camparal doráža odrazenú loptu za chrbát talianskeho brankára. A Mercet čo? Zapíska ofsajd! Situáciu v nasledujúcich dňoch komentujú aj švajčiarske noviny. Basler Nationalzeitung píše: "Mercet pomáhal Talianom tým najzahanbujúcejším spôsobom.“

#تذاكر_الافتتاح نواصل عرض تذاكر المباريات الافتتاحية لبطولات كاس العالم . وسنتحدث هنا عن تذكرة مباراة الافتتاح في مونديال ايطاليا 1934 المباراة جمعت المنتخب الايطالي المستضيف ونظيره الامريكي وانتهت لصالح الطليان بنتيجة 7 / 1 وهي اكبر نتيجة في تاريخ مباريات افتتاح كاس العالم وقد اقيمت المباراة في روما بتاريخ 27 مايو مع ملاحظة ان التذكرة ليست من مقتنياتي وانما صورة عنها وهي مخصصة للإعلاميين #worldcup1934 #worldcup2022 #Qatar

Príspevok, ktorý zdieľa WC Tickets تذاكر المونديال (@wc_tickets),

- tesne pred koncom zaplachtí kožená lopta aj do talianskej bránky. Ako inak – gól neplatí! Dôvod? Tesne predtým vraj domáci hráč fauloval Španiela. Mercet zabúda, že v taktom prípade hra pokračuje ďalej… Nemecký magazín “Fussball” situáciu okomentoval takto: "Dvojitá nespravodlivosť. Toto bol extrémny príklad toho, ako môže rozhodca zvýhodniť faulujúci tím.“

Doživotie pre rozhodcu

Bolo po zápase. Taliani postúpili a európska tlač písala o veľkom škandále a švajčiarskom rozhodcovi, ktorý sa zviezol na lacnej propagande domáceho publika. Duel mal ešte jednu dohru. Švajčiarska národná futbalová federácia sa za Mercetov výkon hanbila natoľko, že mu doživotne zakázala účasť na medzinárodných podujatiach.

Turnaj pokračal ďalej, „Mussoliniho zverenci“ v semifinále vyradili rakúsky "Wunderteam“ – opäť s prispením rozhodcu. Meazza tesne pred dosiahnutím gólu fauloval brankára Platzera. Švédsky rozhodca Ivan Henning Hjalmar Eklind však nič nevidel. V knihe Športové škandály sa dokonca uvádza, že v jednej chvíli hlavou nahral loptu talianskemu hráčovi.

Na ten zápas sa však medzičasom zabudlo, z mysle futbalových fanúšikov ho vytesnili neprávosti z následného finále.

Deň pred jeho úvodným hvizdom sa Il Duce pristavil pri tíme. Žiadny krik, stačilo gesto a všetci zmeraveli. Mussolini zaprial všetkým veľa šťastia a povedal: „vyhrajte, alebo…“ – ukazovákom prešiel po svojom hrdle. V tíme nastala obrovská nervozita, hráči mysleli na čokoľvek iné, iba nie na futbal.

#worldcup1934 #azzurri #autographs

Príspevok, ktorý zdieľa Max (The Joker) (@worldcuphunter),

Aj finále proti Československu sa nakoniec nieslo pod taktovkou už „prečítaného“ Švéda Eklinda. A priebeh bol asi takýto:

Finále Taliansko – Československo

- v 15. minúte si Guaita brutálne vyšliapne na Krčila, ktorý skončí s pomliaždeným členkom. Zápas síce dokončí, ale na ihrisku je už iba do počtu.

- tesne pred polčasovou prestávkou úraduje opäť brutálny futbal v podaní Talianov. Monti obomi nohami skočí na ležiaceho Svobodu. Pravidlá už aj v tom čase hovorili jasne: červená! Eklind má však svoje vlastné. Situáciu vybaví priamym kopom pre Československo.

- počas prestávky opäť vletí do talianskej kabíny Mussolini. Tréner Vittorio Pozzo si vypočuje tieto slová: „Nech vám Boh pomáha, ak prehráte.“

- v 55. minúte sa Antonín Puč prebije cez obranu domácich až pred brankára, keď ho v rozpore s pravidlami zastaví dlhá noha Monzeglia. Pre všetkých penalta, pre Eklinda nič.

- hneď na to sa Meazza vyvŕši na už beztak nevládnom Krčilovi. Priamo pred zrakom rozhodcu. Športoví historici o tejto situácii píšu ako o momente, keď už všetkým bolo jasné, že Taliani si môžu dovoliť čokoľvek.

⚽ 1934 foi o ano da primeira copa realizada em continente europeu onde a final desta 2º copa do mundo ocorreu no Estádio Nacional do Partido Nacional Facista na cidade de Roma, Itália, onde o campeão foi a própria seleção italiana que ganhou da seleção tcheca por 2 x 1. O antigo Estádio Nacional do Partido Nacional Facista também conhecido como Velho Estádio Flamínio havia sido construído em 1927 e foi demolido em 1953 para dar lugar ao Estádio Flamínio, que foi inaugurado em 1959. Nesta edição da copa, a seleção campeã da copa anterior, o Uruguai, não participou pois em 1930 as seleções europeias não quiseram ir ao Uruguai. #roma #romaitalia #italia #capitalitaliana #capitaismundiais #italy #fatosecidades #copadomundo #copadomundo1934 #worldcup #worldcup1934 #soccer #instafollow #tagforlikes #followback #instalikes #instalike #followme #likeforlike #followforfollow #arroundthewordl #instatravel #exploretheworld #followmenow #follow4follow #follow #following #futebolitaliano

Príspevok, ktorý zdieľa Fatos e Cidades (@fatosecidades),

- o sedem minúť sa po dlhom ošetrovaní na ihrisko vráti Puč. Loptu na nohe má však iba pár sekúnd, keď si naňho počíha Luigi Allemandi. Eklindovi je trapné mlčať, pre Československo nariadi priamy kop. Ak by však dodržal literu futbalového zákona, verdikt mal opäť znieť: vylúčený!

- v 76. minúte Puč predsa len otvorí skóre stretnutia. Talianski diváci zostávajú zdesení, črtá sa veľká národná tragédia…

- deväť minút pred koncom Orsi vyrovnáva, opäť za podivuhodných okolností. Meazza si predsa pred gólom nedovolene pomáha faulom. Namiesto priameho kopu pre Československo sa však lopta ocitá v stredovom kruhu. Je 1:1 a zápas sa akoby začína odznova.

- v predĺžení unavení československí futbalisti neodolajú náporu domácich, rozhoduje Schiavio.

@fifaworldcup 1934. The 1934 FIFA World Cup was held in Italy. The Final was between the @azzurri and Czechoslovakia with the host winning it 2-1 in extra time to become only the second team to win the futbol World Cup. Czechoslovakia took the lead with 19 minutes remaining through Antonín Puč. They held the lead only for 10 minutes, as Italy drew level through striker Raimundo Orsi. With just five minutes played in extra time, Italy took the lead with a goal from Angelo Schiavio and they held on for the victory. #worldcup1934 #worldcup #fifaworldcup #fifa #football #futbol #italy #italia #rome #azzurri #czechoslovakia #worldchampion #goal #golazo #oldisgold #thebeautifulgame #blackandwhite #history #historic #1934 #loveforthegame #tackles #skills #strikers #midfielder #defenders #goalkeeper

Príspevok, ktorý zdieľa Football First (@f00tballfirst),

Futbal ako boj o život

Po zápase sa začalo šuškať o tom, že rozhodca Eklind pred výkopom strávil hodnú chvíľu v prítomnosti Mussoliniho – priamo na štadióne vo VIP boxe. Nahlas to síce nepovedal nik, ale bolo zrejmé, že šampionát v roku 1934 výrazne ovplyvnila predĺžená ruka fašistického diktátora.

Na bizarnosť rímskeho zápasu o titul poukázal aj naturalizovaný Talian Luis Monti, ktorý na MS v roku 1930 hral v neúspešnom finále za Argentínu. Po šialenom stretnutí proti Československu povedal: „Pred štyrmi rokmi ma v Montevideu chceli zabiť ak by som vyhral, v Taliansku to zasa bolo naopak. Smrťou sa mi vyhrážali za prípadnú prehru.“

V nasledujúcich rokoch odborná verejnosť dokonca nastolila otázku, či by Taliani predsa len nemali vrátiť svoje zlaté medaily. Legendárny brankár Československa, František Plánička, však neustále opakoval, naposledy začiatkom roka 1996, kedy zomrel, že by to nemalo žiadny význam. „Čomu by prospelo meniť po toľkých rokoch históriu,“ povedal rezolútne v tom čase už posledný žijúci hráč spomínaného duelu.

1934

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #História MS - seriál