Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bojkot. Europoslanci apelujú na vlády, aby necestovali na MS do Ruska

Šesťdesiat poslancov zo 751-členného Európskeho parlamentu vyzvalo na diplomatické bojkotovanie futbalových majstrovstiev sveta v Rusku.

20.04.2018 14:32
európsky parlament, Foto:
Ilustračné foto
debata (31)

Dôvodom tejto výzvy je podľa europoslancov vyjadriť protest proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý znevažuje hodnoty EÚ.

Výzvu nepodpísal nikto z 13 slovenských europoslancov. Polovica signatárov pochádza z politickej skupiny európskych ľudovcov (EPP) a prevažujú medzi nimi najmä poľskí europoslanci. Iniciátorkou petície je nemecká europoslankyňa z frakcie Zelení/Slobodná európska aliancia (EFA) Rebecca Harmsová, ktorú podporili mnohí členovia z tejto skupiny. Zastúpení sú aj poslanci z frakcie liberálov a demokratov (ALDE), konzervatívcov a reformistov (ECR) a socialistov a demokratov (S&D).

„Pre všetky vlády v Európskej únii, z funkcie členov Európskeho parlamentu, vás vyzývame, vás ako zástupcov občanov EÚ, aby ste postupovali rovnako ako vlády na Islande a v Spojenom kráľovstve,“ uvádza sa v dokumente podpísanom 60 poslancami.

Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti pripomenula slová britskej premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorej žiaden minister ani člen britskej kráľovskej rodiny nepodporí svojou prítomnosťou futbalové MS v Rusku.

Postoj Británie je reakciou na otrávenie nervovo-paralytickým plynom bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije v anglickom meste Salisbury. Londýn z tohto útoku obviňuje Ruskú federáciu. Rovnaký postoj zaujala aj vláda Islandu, podľa ktorej diplomatický bojkot MS je vyjadrením podpory Londýnu.

„Útok zo Salisbury je zatiaľ posledným príkladom spôsobov, ktorými Putin znevažuje naše európske hodnoty,“ zdôrazňuje sa v spoločnom liste skupiny europoslancov.

V liste sa tiež uvádza, že náhodné bombardovanie škôl, nemocníc a civilných štvrtí v mestách Sýrie, brutálna vojenská intervencia na Ukrajine, systematické kybernetické útoky, dezinformačné kampane a zasahovanie do volieb vedú k oslabeniu a rozdeľovaniu EÚ. „To všetko nezodpovedá dobrému hostiteľovi majstrovstiev sveta,“ uvádza sa v liste.

Majstrovstvá sveta vo futbale sa uskutočnia od 14. júna do 15. júla 2018 v dvanástich mestách Ruskej federácie.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Európsky parlament #MS 2018 vo futbale