Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neymarov otec pre Pravdu: Sme patrioti, verili sme našim lekárom

Stojí na čele rodinného impéria. Majiteľ, prezident, direktor, manažér aj otec v jednej osobe: Neymar da Silva dos Santos alias Neymar senior, ako ho pozná celý svet.

21.03.2018 22:27
Neymar otec Foto:
Neymar jr. a jeho otec Neymar sr.
debata

Stál za prestupovým megaprojektom futbalovej histórie, ktorý z jeho syna Neymara juniora urobil najdrahšieho futbalistu planéty, keď z Barcelony prestúpil do PSG za gigantickú sumu 222 miliónov eur.

Zákulisné zdroje hovoria aj o tom, že Neymar Sr. si ukrojil pre seba ďalších 60 miliónov. Dohoda garantovala Neymarovi ročný plat 30 miliónov eur a ďalšie závratné sumy z reklám a marketingu zostali utajené.

Nedávno sa brazílsky loptový virtuóz vážne zranil v zápase francúzskej ligy a podrobil sa operácii. O tom, či stihne šampionát v Rusku, ktorý sa začína o 85 dní, hovoril Neymar senior v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu.

Ako sa cíti váš syn po komplikovanej operácii pravej nohy?

Junior sa zotavuje, po úspešnej operácii je v pohode. Jeho rehabilitácia pokračuje pod dohľadom odborného tímu lekárov a po vzájomnej dohode jeho klubu PSG a brazílskej futbalovej federácie, pretože našou prioritou je synov rýchly návrat a jeho účasť na majstrovstvách sveta v Rusku.

Lekár reprezentácie pán Lasmar však tvrdí, že odhadnúť čas jeho návratu bude možné až po šiestich týždňoch od operácie. A treba rátať s možnosťou, že úplné uzdravenie môže trvať aj tri mesiace…

Viem, na čo narážate… Majstrovstvá sú už za dverami. Všetci veríme v bezproblémový proces jeho uzdravenia. Všetko je podriadené tomu, aby junior mohol začať s tréningom v dostatočnom predstihu pred šampionátom a dohnal herný a tréningový vypadok.

Údajne ste práve vy odkladali termín jeho operácie, čím sa stratili drahocenné dni potrebné na čo najskoršie uzdravenie…

Reči budú stále… Nie je to pravda, veď by som šiel proti sebe aj synovi. Ale rozhodujúce slovo padlo až po odbornej konzultácii lekárov. Dôverovali sme im na sto percent.

Neymar (vľavo) v brazílskom drese. Foto: SITA/AP, Juan Karita
Brazília Neymar Neymar (vľavo) v brazílskom drese.

Mnohých prekvapilo, že syna napokon operovali na brazílskej klinike v Belo Horizonte. Aj napriek tomu, že sa vám núkali najrenomovanejšie kliniky sveta. Prečo táto voľba? Rozhodol aj tradičný brazílsky patriotizmus?

Jednoducho bola táto možnosť a my sme dôverovali našim lekárom. Svojho času sa rovnako rozhodol aj najslávnejší futbalista planéty Pelé. Tak prečo nie Neymar jr? (úsmev). Áno, my Brazílčania sme veľkí patrioti a preto právom očakávame aj pomoc od našej vlasti, keď je to potrebné. Napokon, každý štát by mal pomôcť svojmu občanovi, keď sa ocitne v núdzi doma či v zahraniči. Je to jeho povinnosť.

Ďalším prekvapením môže byť aj fakt, že junior sa nezotavuje na klinike, kde ho operovali, ale vo vašej luxusnej rodinnej rezidencii Mangaratiba neďaleko Ria. Prečo?

Aj v tomto prípade sme dali na radu lekárov. Podľa nich rodina a domáce prostredie oveľa lepšie vplývajú na psychiku človeka. Máme k dispozícii všetko potrebné – vrátane helikoptéry a odborného tímu lekárov. Už teraz vidíme, že to bola správna voľba.

Neymar junior je kľúčovým hráčom brazílskeho tímu. Ako vidíte šance selecaa na zisk titulu majstrov sveta v Rusku?

Celý brazílsky národ čaká na vytúžený šiesty titul. Dúfame, že v Rusku sa to stane realitou.

S vaším synom alebo bez neho?

Verím, že bude pri tom a prispeje k zlatu dobrými výkonmi.

Pred rokmi ste zariskovali a investovali všetko, čo rodina mala, do talentu mladého Neymara. Boli chvíle, keď sa rodinný rozpočet dostal do mínusu. Keď ešte naháňal loptu v Santose, na moju otázku, prečo práve v tomto klube, ste odpovedali, že ho raz vystrelí na vrchol svetového futbalu. Toto proroctvo sa do bodky potvrdilo…

(smiech) Jednoducho som veril vo výnimočný synov talent. Každý otec by mal veriť. Mali sme obrovské štastie, že Neymar junior sa ocitol v najlepšej mládežníckej akadémii na svete – v slávnom FC Santos, kde začínali aj legendy ako Pelé, Zito, Pepe, Edú, Clodoaldo a další. Bola to obrovská devíza i motivácia. Tu nám vo všetkom vychádzali v ústrety a bola nám naklonená aj štastena. Každý deň ďakujeme Bohu za priazeň osudu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Neymar #MS 2018 vo futbale