Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodcom na MS pomôže video. Infantino: Vieme napraviť veľké chyby

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oficiálne schválila využitie videoasistencie (Video Assistant Referees - VAR), ktorá bude aj súčasťou tohtoročných majstrovstiev sveta v Rusku. FIFA ešte musí formálne potvrdiť využitie VAR na svetovom šampionáte, urobiť by tak mala 16. marca na zasadnutí v Bogote.

03.03.2018 14:22 , aktualizované: 15:23
Videoasistent, VAR, rozhodca Foto: ,
Rozhodcovia sa na MS budú môcť opriet aj o videoasistenta.
debata

Rozhodcovia budú môcť vidieť opakované zábery sporných situácií prvýkrát v histórii svetových šampionátov. Zavedenie tejto novinky do pravidiel futbalu potvrdili na sobotňajšom zasadnutí Rady Medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) vo švajčiarskom Zürichu.

„Toto rozhodnutie predstavuje novú éru vo futbale s videoasistenciou pre rozhodcov, ktorá pomôže zvýšiť integritu a spravodlivosť hry,“ napísala Rada v oficiálnom stanovisku. Sobotňajšie rozhodnutie patrí k najzásadnejším zmenám vo futbale od kodifikácie jeho základných pravidiel pred 155 rokmi.

Na MS 2014 v Brazílii arbitrom pomáhala technológia, ktorá skúmala, či lopta prešla celým objemom za bránkovú čiaru.

Šéf FIFA Gianni Infantino už dlho presadzoval, aby rozhodcom na MS pomáhali nové technológie. „VAR na MS určite pomôže mať spravodlivejśí turnaj. Ak sa stane veľká chyba, vieme ju napraviť,“ vyhlásil Infantino na tlačovej konferencii. Video podľa neho môže zvrátiť „jednoznačné a zrejmé chyby a rozhodcami nezachytené udalosti.“

Týkať sa môžu gólov, pokutových kopov, červených kariet a omyloch pri určení identity vinníka. „Aj keď súćasný systém VAR nie je dokonalý, musíme mať ambíciu dostať sa čo najbližšie k dokonalosti,“ dodal Infantino.

Skúšobné zavedenie videorozhodcov v Nemecku, Taliansku a Anglicku prinieslo aj sporné verdikty a malo zmiešané ohlasy. Aj preto Európska futbalová únia UEFA odmietla systém VAR využívať v budúcom ročníku Ligy majstrov

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #videorozhodca