Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazílčanky milujú futbal. Odpustia svojim aj prehru

Početné zastúpenie majú pred veľkoplošnými obrazovkami a pred televízormi v baroch a reštauráciách na slávnej pláži Copacabana aj ženy.

08.07.2014 10:00
debata
zväčšiť Brazílčanka Carol a jej víťazné gesto. Foto: Zuzana Peternostro
Carol Brazílčanka Carol a jej víťazné gesto.

Povzbudzujú a často ešte emotívnejšie a spontánnejšie prežívajú každé stretnutie ako muži. Držia palce nielen domácej Brazílii, ale aj iným obľúbeným tímom.

Carol, nahodená v šatách s brazílskym futbalovým logom, pricestovala do Ria so svojím partnerom z vnútrozemia. Pochádzajú zo štátu Bahia, ktorého hlavným mestom je Salvador. „Prišli sme si užiť futbal, chceli sme vidieť nejaký zápas na Maracane,“ prezradila Carol, ktorá sledovala v hľadisku štvrťfinálový európsky šláger Francúzsko – Nemecko.

S partnerom nie sú typickí fanúšikovia, ktorí ťažko prežívajú každý zápas i prípadný neúspech. Carol miluje futbal, drží palce Brazílii, patrí k jej najvernejším priaznivcom. Prehru neberie ako národnú tragédiu. „Odpustíme im, aj keď nebudú majstri sveta,“ vraví s úsmevom.

Futbal si chcú užiť, ako aj výlet do Ria de Janeira. Nemajú síce najdrahšie vstupenky, nezamierili na Maracane do lóže, ale sú radi, že si mohli kúpiť lístky a vidieť stretnutie priamo na štadióne. „Šetrili sme si na to celý rok,“ dodala Carol.

V kaderníctve o mundiale

Adriana Oliveira to mala jednoduchšie. Nemusela nikam cestovať, na Maracanu to má na skok. Býva v chudobnejšej štvrti Vila Joao, ktorá na rozdiel od favely nie je na kopci. Pracuje v jednom kaderníctve neďaleko Copacabany. V Riu je zrejme popri bankomatoch a lekárňach asi najviac kaderníctiev, ktoré sú v meste mimoriadne obľúbené a navštevované nielen ženami, ale aj mužmi. Reč sa v nich vedie v týchto dňoch – ako inak – o futbale a mundiale.

zväčšiť Adriana pred kaderníctvom na Copacabane. Foto: Zuzana Peternostro
Adriana Adriana pred kaderníctvom na Copacabane.

„Šampionát pozorne sledujem,“ vraví Adriana a vzápätí vidieť, že nehovorí do vetra, o svojom tíme vie skoro všetko, má dobrý prehľad. Je fanúšičkou druhého najväčšieho klubu v meste – Vasco da Gama.

„Ale teraz držím palce najmä brazílskej reprezentácii. Verím jej, dúfam, že dosiahneme úspech, ale teším sa aj z toho, že majstrovstvá sveta sú úspešné, fanúšikom z celého sveta sa u nás páči,“ sype zo seba Adriana.

Vie to posúdiť, lebo do ich kaderníctva v Rua Bolivar často zablúdia aj cudzinci, ktorí pricestovali do Ria na svetový šampionát. Práce majú v týchto dňoch ešte viac ako inokedy.

„Dúfam, že každý z nich bude spokojný nielen s tým, aký futbal u nás uvidí, ale, samozrejme, aj s našou prácou a frizúrou, ktorú mu urobíme,“ rozlúčila sa so smiechom sympatická kaderníčka, ktorú už v kresle čakala ďalšia zákazníčka.

Nemci už tiahnu na Maracanu

Rio je už plné nemeckých fanúšikov. Na Maracane si vychutnali víťazstvo svojich farieb nad Francúzskom vo štvrťfinále a nepochybujú o tom, že ich tím sa už čoskoro na slávny štadión vráti – na finálový zápas.

„Dnes zdoláme Brazíliu 2:1 a ideme do finále,“ optimisticky tvrdí 47-ročný Andreas Scheib z Drážďan, ktorý sa prechádzal medzi stánkami suvenírov na pláži Copacabana. Ten jeden gól do nemeckej siete pripustil len zo zdvorilosti k hostiteľom. Dodáva, že doma drží palce Dynamu Drážďany a v bundeslige VfB Stuttgart.

V Riu je už niekoľko dní. „Cítim sa tu výborne, nestretol som sa s nijakými problémami,“ pokračuje nemecký fanúšik a so smiechom ešte dodáva: „Nik ma neprepadol a nik ani na mňa nestrieľal, hoci ma pred tým všetkým varovali, keď som sa chystal na cestu do Brazílie. U nás toho boli plné médiá…“

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale