Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepší Nemec platil za chybu vo finále

Jediný doterajší súboj na majstrovstvách sveta medzi dvoma futbalovými veľmocami Brazíliou a Nemeckom nevyšiel podľa predstáv veľkej opore nemeckého tímu. Utorňajší súperi sa stretli v japonskej Jokohame vo finále MS 2002.

08.07.2014 11:00
Oliver Kahn Foto: ,
Oliver Kahn.
debata

Brankár Oliver Kahn sa výraznou mierou pričinil, že jeho tím postúpil do finále šampionátu. „Oliver nás zachránil svojimi bravúrnymi zákrokmi niekoľkokrát. Vedeli sme aj pred turnajom, že ak chceme niečo dosiahnuť, musí nás podržať Kahn,“ komentoval vtedy nemecký kouč Rudi Völler.

Nemecký gólman v šiestich zápasoch inkasoval jediný gól, od Íra Robbieho Keana v nadstavenom čase v súboji v skupine. Potom si 427 minút držal čisté konto. Paradoxne, práve vo finále si vybral slabšiu chvíľku. Bezgólový finálový zápas sa pomaly chýlil ku koncu. Zostávalo ešte niečo viac ako dvadsať minút, keď pomerne ľahkú Rivaldovu strelu neudržal nemecký brankár v rukách, vypadla mu a Ronaldo pohodlne otvoril skóre. Najlepší strelec turnaja potom ešte spečatil výhru svojich druhým gólom.

„Za jedinú chybu v turnaji som draho zaplatil,“ smútil po finále skúsený brankár, ktorý v priebehu šampionátu oslávil 33. narodeniny. „Samozrejme, podobné veci sa vo futbale stávajú, ale keď sa to prihodí vo finále majstrovstiev sveta, je to desaťkrát horšie.“

Je pozoruhodné, že dvaja aktéri tohto turnaja budú v hre aj v utorok. V brazílskom tíme síce iba tréner, ale strojca jeho posledného veľkého úspechu na svetovom šampionáte – Luiz Felipe Scolari. V nemeckom kádri si však na finále pred dvanástimi rokmi pamätá aj súčasný hráč Miroslav Klose.

Na MS 2002 sa strelec s poľskými koreňmi prvý raz výraznejšie zapísal na medzinárodnej scéne. Podobne ako Kahn oslavoval na šampionáte narodeniny – dvadsiateštvrté. V kvalifikácii patril ešte iba k náhradníkom, ale v turnaji zažiaril už v skupine – strelil v nej päť gólov. Hneď v úvodnom stretnutí mu dal tréner šancu v základnej zostave a v premiére na veľkom turnaji strelil hetrik – do siete Saudskej Arábie. Nemci potom tento zápas vyhrali 8:0.

„Je to najkrajšia vec, ktorá sa mi mohla stať,“ žiaril vtedy vcelku neznámy futbalista.

Na turnaji v Brazílii má na konte už 36-ročný veterán len jediný gól, ale celkovo ich strelil na šampionátoch pätnásť a je spolu s Brazílčanom Ronaldom na čele historického poradia MS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Brazília #MS 2014 vo futbale #Oliver Kahn