Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zico: Ak získame titul, potom mundial nemal chybu

Doma v Brazílii i vo svete ho volali Biely Pelé. Trikrát si zahral na majstrovstvách sveta, ale jeho generácia nedosiahla na šampionáte výraznejší úspech.

07.07.2014 09:00
Zico Foto: ,
Zico.
debata

Arthura Antunesa Coimbru pozná celý futbalový svet pod menom Zico (61). Vynikajúceho dribléra i strelca, ktorý v reprezentačnom drese v 71 zápasoch strelil 48 gólov, vyhlásili v roku 1983 za najlepšieho futbalistu sveta.

Po skončení kariéry sa stal popredným trénerom, ktorý viedol aj dve zahraničné reprezentácie – Japonska a Iraku. Vo Fortaleze pozorne sledoval štvrťfinálové stretnutie Brazílie s Kolumbiou. „Súper nám to dosť uľahčil,“ tvrdí rodák z Ria de Janeiro v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu.

Brazília je v semifinále, bude hrať o medaily. Ľahká cesta to však nebola, čo poviete?
Štvrťfinále sme prežili s božou pomocou. Na rovinu, naše selecao nepodalo výkon, ktorý od neho stále čakáme. Chýba nám náš vlastný herný štýl, ktorý vždy zdobil Brazíliu. Podľa mňa je súčasná hra tímu založená často na náhode, to je málo.

Nečakali ste aj od Kolumbie viac?
Áno, Kolumbia nám zápas uľahčila. Nebola ani zďaleka taká nebezpečná, ako sme si pred zápasom mysleli.

Zvládne mužstvo ďalšie stretnutie už bez Neymara?
To je problém. Toto mužstvo stojí a padá na jeho futbalovej genialite. Po likvidačnom zákroku na neho, ale aj bez Thiaga Silvu, sme výrazne oslabení. Situácia sa pred zápasom so silným súperom dramaticky zmenila v náš neprospech.

Znamená to, že mužstvu v semifinále s Nemeckom už neveríte?
Nemecko je vlastne prvé absolútne topmužstvo, na ktoré narazíme v tomto turnaji. Má inú, vyššiu kvalitu ako naši predchádzajúci súperi. Bude to zápas pravdy, ktorý ukáže, na čo vlastne máme. Ak vyhráme, môžeme sa stať majstrami sveta, ak nie, tak si titul jednoducho nezaslúžime.

Viedli ste zahraničné reprezentácie. Netúžite posadiť sa aj na brazílsku lavičku?
Japonsko i Irak boli veľké výzvy a získal som tam výnimočné skúsenosti. Trénovať Brazíliu by však bola pre mňa obrovská pocta. Brazília je svetová futbalová veľmoc, ktorá má najúspešnejšiu reprezentáciu. Ak by som dostal takú ponuku, určite by som ju prijal. Ani chvíľu by som o nej neuvažoval.

Myslíte, že Brazília má na MS svoje najsilnejšie mužstvo? Alebo by ste ako tréner urobili inú nomináciu?
Ak sa stane Brazília majstrom sveta, urobil Scolari najlepšiu nomináciu, ak nie, tak najhoršiu. To platí vždy. Určite by som urobil inú nomináciu ako on, ale nie preto, že som lepší tréner ako Felipe, ale preto, že niektoré veci vidím inak. Každý tréner má svoju filozofiu, taktiku, rovnako nerozmýšľa nik. Toto je všetko len v rovine teórie, prax býva často iná. Teoretikov nemám navyše rád, sú ako papagáje, opakujú stále rovnaké frázy a škodia futbalu.

Ako vnímate atmosféru šampionátu a doterajšiu úroveň turnaja?
Aj atmosféra, aj kvalita zápasov sa mi páčia. Zatiaľ som nezaregistroval nijaký vážnejší incident. Podujatie sa môže stať devízou najmä do budúcnosti. Pomôže biznisu, turistike, športu, celému národu. Keby sme sa stali šiesty raz majstrami sveta, mohli by sme zakričať do celého sveta, že náš mundial nemal nijakú chybu.

Vy ste tri razy štartovali na majstrovstvách sveta, ale titul ste nezískali. V čom vidíte príčinu?
Mrzí ma to. A veľmi. Nepriala nám doba, aj keď sme pre úspech urobili veľmi veľa, toľko, ako tí, ktorí sa stali majstrami. Ukázalo sa, že naša hra síce bola pekná, pre diváka príťažlivá, lenže v konečnom dôsledku neefektívna, nepriniesla úspech. Najmä na MS 1982, kde sme hrali výborne, nám tesne unikol.

Prischla vám prezývka Biely Pelé. Lichotilo vám to?
Samozrejme, aj keď skutočný Pelé je čierny. Komu by to nelichotilo, keby ho porovnávali s futbalovým kráľom? Navyše sme veľmi dobrí priatelia, dlhé roky spolu dobre vychádzame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zico