Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trápiace sa hviezdy. Pelé skončil s Československom

Brazílčanom sa nestalo prvý raz, že jej futbalový líder nemohol pokračovať v turnaji kvôli zraneniu. Pelé, ktorý ako jediný futbalista v histórii vybojoval na štyroch šampionátoch tri tituly majstra sveta, dva turnaje nedohral.

06.07.2014 15:26
Pelé Foto: ,
Pelé.
debata

Raz boli pri tom aj československí futbalisti. Na ich slávnych majstrovstvách sveta 1962 v Čile narazili na Brazíliu dva razy. Už v prvom zápase, ešte v základnej skupine vo Viňa del Mar, sa Pelé nezavinene zranil. V 27. minúte sa chystal vypáliť na Schrojfa a vtedy si natrhol stehenný sval.

Toto zranenie z neho spravilo v zápase len štatistu a v ďalšom priebehu turnaja diváka. V tom čase sa ešte nemohlo striedať, Pelé zostal na ihrisku až do konca, ale nemohol sa naplno zapájať do hry. Vtedy Josef Masopust zavelil: Neatakujte Pelého!

„Keď dostal loptu, každý z nás dva kroky pred ním zastavil. Brazílčan zasa neútočil, loptu hneď odovzdal spoluhráčovi. Táto neoficiálna džentlmenská dohoda vydržala až do konca stretnutia,“ popisoval nezvyčajnú situáciu legendárny slovenský útočník Jozef Adamec, ktorý bol na ihrisku. V ďalších zápasoch už Pelé nenastúpil, nahradil ho Amarildo.

Do Anglicka 1966 pricestovali Brazílčania ako obhajcovia titulu a poľovačka na Pelého pokračovala. Najprv sa ho pokúsil v súboji s Bulharskom zlikvidovať Žekov. Pelé musel jeden zápas vynechať, ale až potom ho definitívne dorazil surovým zákrokom Portugalčan Morais. Toto stretnutie Pelé dohral podobne ako pred štyrmi rokmi s Československom, na ihrisku už iba pokrivkával. V tomto prípade však jeho ďalšiu absenciu Brazília natoľko nepocítila. Kanárici nepostúpili na MS zo skupiny, čo sa im stalo posledný raz.

Aj Československu sa stalo, že musel oželieť na šampionáte svoju veľkú oporu. Na MS 1938 sa zranil skvelý brankár a kapitán tímu Plánička. V 2. kole si proti Brazílii päť minút pred koncom riadneho času zlomil ruku, ale napriek tomu dochytal zápas, hralo sa aj predĺženie, aj po ňom bolo 1:1. V opakovanom súboji sa už do bránky nepostavil, turnaj sa pre neho skončil a čoskoro ukončil aj kariéru.

Smoliarom bol aj Angličan Bryan Robson. Na MS 1986 i 1990 bol kapitánom tímu a ani jedny nedohral. Na prvých si poranil rameno, na druhých Achillovu šľachu. V Taliansku 1990 sa zranil už skupine v súboji s Holandskom a skončil, hoci mužstvo postúpilo až do semifinále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé