Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina Krul: vstal z lavičky, odohral 44 sekúnd a spasil Holandsko

V Arene Fonte Nova v Salvadore prebiehali záverečné sekundy nervydrásajúceho predĺženia posledného štvrťfinálového súboja MS 2014 a holandskí futbalisti napriek enormnému úsiliu nevedeli prekonať brankára Kostariky Keylora Navasa.

06.07.2014 09:36
Tim Krul Foto: ,
Tim Krul.
debata

Na lavičke európskeho favorita to muselo vrieť od nervozity, napriek tomu tréner Louis van Gaal s chladnou hlavou urobil jedno z najväčších rozhodnutí svojej dlhoročnej manažérskej kariéry. V nadstavenom čase predĺženia stiahol z ihriska brankára Jaspera Cillessena a nahradil ho Timom Krulom, ktorý dovtedy neodchytal na brazílskom Mundiale ani sekundu.

To nebolo potrebné ani teraz, Van Gaal dal 193 cm vysokému gólmanovi Newcastlu inú úlohu – vychytať Kostaričanov v penaltovom rozstrele. Podarilo sa. Krul si na loptu počas predĺženia siahol len dvakrát, ale v penaltovej lotérii dvaja z piatich kostarických strelcov proti nemu neuspeli.

Zuby si na ňom „vylámali“ Bryan Ruiz aj Michael Umaňa. Holanďania vyhrali rozstrel 4:3 a stále živia nádej na zisk prvého titulu majstra sveta. Šesťdesiatdvaročný Van Gaal po zápase právom prijímal gratulácie. Podľa holandských médií opäť preukázal záblesk trénerskej geniality. „Bola to zlatá výmena. Holandsko vďaka nej zostalo v hre o titul,“ napísal De Telegraaf na titulke v oranžovej farbe.

Posledná jedenástka v zápase Holandsko - Kostarika.

„Všetci sme od začiatku vedeli, že Tim Krul je lepšia voľba do penaltového rozstrelu ako Jasper Cillessen. Čakali sme len na vhodnú chvíľu. Tá nadišla v zápase s Kostarikou. Vyskúšali sme to a zafungovalo to. Je to skvelý pocit, som hrdý,“ povedal Van Gaal na tlačovej konferencii po zápase.

Van Gaal sa počas stretnutia snažil zostať pokojný napriek tomu, že jeho hráči zahadzovali šancu za šancou a z kostarického brankára Keylora Navasa opäť vyrábali hrdinu. A keď už ani Navas nestačil, po strelách Sneijdera a Van Persieho mu až trikrát pomohla konštrukcia bránky. Holanďania prestrieľali Kostaričanov v pokusoch na bránku 15:3 a celkovo 20:6. Gól im však nedali.

„Ani neviem, aké vysoké sme mali percentuálne držanie lopty, koľkokrát sme nastrelili konštrukciu bránky a koľko šancí sme nevyužili. To nie je podstatné. Jediné, čo sa ráta, je skóre na konci zápasu. Penalty sme nepodcenili, v príprave sme ich poctivo nacvičovali. Tim Krul svoju úlohu splnil. V ďalšom zápase pôjde na začiatku do bránky opäť Cillessen, o tom niet pochýb. Krul dostal šancu v tom, v čom je lepší,“ vysvetlil Van Gaal.

„Nikdy som nič podobné nevidel. Holanďanom to však vyšlo,“ povedal k brankárskej rošáde súpera kostarický stredopoliar Celso Borges. „Samozrejme, že som chcel chytiť aspoň jeden holandský pokus. Oni však strieľali veľmi presne a ja som nemal nárok,“ vystihol kostarický brankár Navas, muž zápasu podľa FIFA.

Napriek tomu je vo svojej krajine novým futbalovým hrdinom. Počas piatich zápasov na MS 2014 dostal iba dva góly z hry a po víťazstve v silnej D-skupine vychytal Kostaričanom postup aj v osemfinálových penaltách cez Grékov. „Predvádzali sme skvelé výkony, prakticky sme neprehrali ani jeden zápas. Odchádzame s hlavami hore,“ dodal Navas.

debata chyba
Viac na túto tému: #Louis van Gaal #Tim Krul