Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neymar má zlomený stavec, na šampionáte si už nezahrá

Brazílska futbalová reprezentácia sa vo zvyšných dvoch zápasoch na prebiehajúcich XX. majstrovstvách sveta bude musieť zaobísť bez útočníka Neymara.

05.07.2014 08:14 , aktualizované: 10:40
Neymar Foto: ,
Futbalový šampionát sa pre Neymara skončil. V zápase Brazílie proti Kolumbii si zlomil stavec.
debata (7)

Hráč FC Barcelona utrpel v závere piatkového štvrťfinálového stretnutia proti Kolumbii (2:1) zlomeninu tretieho stavca a so slzami v očiach opustil scénu šampionátu.

„Je to pre nás veľká strata. Musíme nájsť spôsob, ako zostať spolu a byť ešte silnejší po tom, ako sme stratili nášho najlepšieho hráča. Budeme sa snažiť vyhrať titul, ktorý potom venujeme práve jemu,“ vyhlásil stredopoliar Fernandinho, ktorého doplnil útočník Hulk: „Zakaždým je to takto. Poľujú naňho v každom zápase. Rozhodca mal urobiť viac, aby k tomu nedošlo.“

Zranenie 22-ročného hráča, ktoré mu spôsobil Kolumbijčan Zuňiga, si nevyžiada operačný zákrok. Neymar však bude potrebovať niekoľko týždňov, kým bude zdravotne v poriadku.

Zuňiga odmieta úmyselné zranenie Neymara

Kolumbijský futbalista Juan Zuňiga odmietol, že by v piatkovom štvrťfinále majstrovstiev sveta s Brazíliou (1:2) zranil úmyselne domácu hviezdu Neymara. V 87. min súboja trafil Kolumbijčan hráča FC Barcelona nešetrne zozadu do chrbta, zlomil mu bedrový stavec.

Neymara v zápase Brazílie proti Kolumbii... Foto: SITA/AP, Fabrizio Bensch
Neymar Neymara v zápase Brazílie proti Kolumbii odnášali na nosidlách z ihriska. Šampionát sa preň skončil.

„Nikdy nemyslím na zranenie súpera. Bolo to v súboji, snažil som sa odstaviť ho. Na ihrisku bojujem za farby svojej krajiny. Nečakal som, že mu zlomím stavec. Je to veľký talent, svetová hviezda,“ povedal dvadsaťosemročný Zuňiga.

Neymar potrebuje niekoľkodňový oddych, operácia však nie je nutná. Nasledovať bude viactýždňová liečba. Ofenzívny Brazílčan, ktorý na šampionáte strelil štyri góly, príde o semifinále i súboj o medaily na svetovom šampionáte. „Poďme sa modliť k Bohu, aby mu bolo čoskoro dobre,“ doplnil Zuňiga, ktorého zákrok hlavný rozhodca Carlos Velasco nepotrestal žltou kartou. Zuňiga teraz bude v Brazílii verejným nepriateľom číslo jeden.

Mnohí fanúšikovia sa vo Fortaleze zišli pred nemocnicou a volali na slávu Neymara. Zároveň nevedeli nájsť dobré slovo pre Zuňigu. „Spolu s celou Brazíliou verím v skoré uzdravenie nášho skvelého hráča,“ napísala na sociálnej sieti Twitter brazílska prezidentka Dilma Rousseffová.

Brazílčania oslavujú postup a nariekajú nad stratou Neymara

Brazília explodovala do kolektívnej radosti po záverečnom hvizde piatkového štvrťfinálového stretnutia vo Fortaleze proti Kolumbii. Oslavy postupu do semifinále šampionátu sa však prelínali s nárekom pre stratu najväčšej hviezdy tímu trénera Luiza Felipeho Scolariho. Neymar totiž v závere duelu utrpel zranenie, ktoré ho vyradí z ďalšieho priebehu MS.

„Myslím si, že po tomto zápase sú všetci Brazílčania už pokojnejší. Podľa mňa Brazília získa titul,“ vyhlásil tesne po zápase študent univerzity Luiz Almeida oslavujúci víťazstvo spolu s priateľmi na pláži Copacabana.

Potom však prišla správa, že líder brazílskeho tímu a najlepší strelec Neymar utrpel zlomeninu stavca po zásahu kolenom a už si na turnaji nezahrá. „Toto mali byť Neymarove majstrovstvá sveta,“ tvrdil Alberto Narcizo, 62-ročný obchodník, ktorý sa snažil nájsť aj nejaké pozitívum: „Môže nám to však aj pomôcť, lebo Brazília potrebuje hrať s väčším odhodlaním a túžbou.“

„Neymar je útočník, na ktorého si všetci dávali pozor a venovali mu zvýšenú pozornosť, čo otváralo viac priestoru ostatným. Bez neho to bude mať naše mužstvo oveľa náročnejšie,“ uvedomoval si dôsledky absencie brazílskej „desiatky“ čašník Platini Duarte.

Brazílčanom však okrem hviezdneho útočníka bude v utorkovom semifinále proti Nemcom chýbať aj stopér Thiago Silva pre trest za dve žlté karty. „Bude to veľmi náročné stretnutie. Ja ako Brazílčanka nedokážem seba presvedčiť, že naši futbalisti dokážu zvíťaziť nad tak silným nemeckým mužstvom,“ uviedla Leticia Sampaiová, ktorá sledovala počínanie „kanárikov“ tiež na Copacabane.

V Sao Paule sa približne 2000 ľudí zišlo v priestoroch školy samby, kde počas duelu vládla karnevalová atmosféra. „Bolo to veľa utrpenia, ale momentálne som veľmi šťastná, srdce mi ide vyskočiť,“ nadchýnala sa 61-ročná Regina Vergová, ku ktorej sa pridal ďalší fanúšik Edson Fernandes: „Je to skvelý pocit byť teraz Brazílčanom.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Neymar