Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazílsky diár: Päť minút skazy

Aj obrovitej soche Krista Spasiteľa nad Riom, ktorá má inak srdce z kameňa, určite tiež vypadla nejaká slzička.

09.07.2014 22:43
Brazília, fanúšikovia Foto: ,
Sklamanie, či hnev? Asi oboje.
debata (5)

V Brazílii, kde žije vyše dvesto miliónov ľudí, čo je bezmála tri razy viac ako v Nemecku, tiekli potoky sĺz. Za to, čo táto futbalová krajina spravila pre tento šampionát a najpopulárnejšiu hru planéty, si taký krutý koniec určite nezaslúžila.

Sentiment bokom. Futbalová Brazília je zničená, zrovnaná so zemou, prepadla sa do hlbín ako Atlantída. Z bájnej futbalovej krajiny zostali trosky. Aj to, čo sa dialo v Belo Horizonte, bola priam prírodná katastrofa.

Aspoň si teraz človek vie predstaviť, čo sa stalo pred 64 rokmi, keď Brazílčania na novej Maracane pred 200-tisíc fanúšikmi podľahli vo finále Uruguaju. V utorok večer to bol možno ešte ťažší úder.

Zo životného zápasu sa za päť minút stala životná potupa. Bolo to päť minút futbalovej skazy a hrôzy, v ktorých inkasovali štyri góly. Nestačí ani ošúchané klišé, že vo futbale sa môže stať všetko. Každý Brazílčan potvrdí: toto sa stať jednoducho nemalo.

Ukázalo sa, že bez Neymara (ale tiež kapitána Thiaga Silvu) tvoria Brazílčania len tuctový tím, ktorý nemá tvár. Po prvom góle sa zosypal ako hrad z piesku. Nemci dokonale rozobrali súpera a vyzliekli ho aj z posledných trenírok.

Tento príbeh budú raz Nemci ponúkať doma deťom ako rozprávku na dobrú noc. Nič podobné sa vo futbale v uplynulých sto rokoch nestalo. A najbližších sto sa zasa nestane.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Brazílsky diár