Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drobček Romero zatienil hviezdy vďaka poznámkam. Vytiahol ich z trenírok

Keď futbaloví experti hľadali pred svetovým šampionátom najväčšiu slabinu argentínskej reprezentácie, viacerí z nich sa zhodli: je v bránke.

10.07.2014 17:40
debata
zväčšiť Výskok brankára Argentíny Sergia Romera. Foto: SITA/AP, Natacha Pisarenko
Sergio Romero Výskok brankára Argentíny Sergia Romera.

K jednoznačnému záveru prišli logickou cestou. Sergio Romero, argentínska jednotka, ani zďaleka nepatrí k hviezdam medzi tromi žrďami. Navyše, uplynulú sezónu presedel na lavičke náhradníkov. V Monacu, kde hosťoval zo Sampdorie Janov, nevedel vytlačiť z bránky Chorváta Danijela Subašiča. Na ihrisko sa 27-ročný rodák z Bernarda de Irigoyen dostal len v troch zápasoch.

Na brazílskych trávnikoch však Romero žiari. Aspoň podľa štatistík. V štyroch zo šiestich duelov neinkasoval. Navyše, na semifinálovom víťazstve nad Holandskom má obrovský podiel. V jedenástkovom rozstrele predviedol dva skvelé zákroky a nepovolil gólovú radosť Vlaarovi so Sneijderom. Romerov recept na úspech odhalil britský denník Daily Mail, podľa ktorého mu pomohla výborná príprava pred zápasom.

Pozrite si, ako Romero vyťahoval počas rozstrelu z trenírok poznámky

Predtým, ako sa holandský strelec odhodlal ku strele, vytiahol si Romero z trenírok malý zoznam. Vďaka poznámkam vedel, kam Holanďania obvykle umiestňujú svoje pokusy. „Dokonale si splnil domácu úlohu,“ napísal autor článku. „Jedenástky sú o šťastí. Ja som si však pred nimi veril a ono to vyšlo. Som nesmierne šťastný,“ vravel po zápase argentínsky hrdina, pre ktorého mal súboj s Holandskom o čosi výnimočnejší náboj.

Za jeho prestupom do Európy v roku 2007 totiž stojí Louis van Gaal – vtedajší tréner Alkmaaru. Spoločne sa dokonca tešili z ligového titulu. „Bol som to ja, kto ho naučil chytať jedenástky,“ vyhlásil s dávkou humoru na tlačovej besede Van Gaal.

Možno aj vďaka nemu zatienil Romero všetky útočné esá Argentíny na čele s Messim, Higuaínom či Agüerom. Zatiaľ čo trojica streleckých superhviezd má trhovú hodnotu niekoľko desiatok miliónov eur, Romero patrí v argentínskom kádri k najlacnejším hráčom. Portál transfermarkt.de odhadol jeho hodnotu na 2 milióny eur. Spomedzi 23 členov tímu sa krčí na predposlednej priečke – o milión menej by záujemca zaplatil za služby gólmanskej trojky Augustína Orióna.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Zaujímavosťou je, že argentínsky futbal, v ktorom desaťročia vládnu vychýrení strelci, už raz mal brankárskeho hrdinu. Na majstrovstvách sveta 1990 zažiaril v semifinále Sergio Goycochea. V jedenástkovom rozstrele s Talianmi zneškodnil pokusy Donadoniho i Serenu a poslal Juhoameričanov do finále. V ňom však Argentínčania nestačili na Nemecko.

Romero, ktorý dostal už v detstve od dvoch starších bratov prezývku Drobček (meria pritom 192 cm), verí, že na Maracane svojich predchodcov so spoluhráčmi pomstí. „Chýba nám posledný krok a zapíšeme sa nezmazateľne do dejín,“ tvrdí majster sveta do 20 rokov a olympijský víťaz z Pekingu 2008.

debata chyba
Viac na túto tému: #argentínska futbalová reprezentácia #Sergio Romero