Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najviac sa mali nabaliť Španieli. Peniaze pustili k vode

Peniaze, peniaze a ešte raz peniaze... Aj futbalový svet sa okolo nich točí čoraz viac ako okolo futbalovej lopty. Majú všemocnú moc, hoci vždy to neplatí doslova.

14.07.2014 12:00
Španielsko, futbalisti, lietadlo Foto: ,
Španielski futbalisti mohli zarobiť najviac, ale skončili už v základnej skupine.
debata (2)

Najviac sa mohli nabaliť Španieli, ale ani rekordné prémie v dejinách futbalu im nepomohli. Turnaj nezvládli a peniaze pustili k vode.

Kapitán mužstva Iker Casillas a jeho zástupca Xavi sa pred odchodom do Brazílie dohodli s vedením španielskej federácie, že ak mužstvo získa titul majstra sveta, čo sa v tom okamihu zdalo celkom reálne, zinkasuje každý hráč 720-tisíc eur. Na porovnanie: pred štyrmi rokmi, keď mužstvo finálový turnaj vyhralo, bral každý po 550-tisíc eur.

Zo semifinalistov najviac Argentínčanom

Španieli by neboli sklamaní ani v prípade, ak by hrali o medaily. Denník El País infomoval, že za druhé miesto by dostali hráči po 360-tisíc a za účasť v semifinále po 180-tisíc eur. Podobne ako pred štyrmi rokmi aj teraz vyvolali tieto informácie búrlivú odozvu v Španielsku, ktoré sa zmieta v ekonomických problémoch a ničí ho vysoká nezamestnanosť.

Ďalší veľkí favoriti šampionátu boli v porovnaní s nimi len „chudobnými príbuznými“. Druhú najvyššiu sumu si dohodli podľa španielskeho denníka Marca Argentínčania, za zlato im sľúbili po 510-tisíc eur na hlavu. Podľa denníka Daily Mail by hráč anglickej reprezentácie bral 430-tisíc eur. A mastné odmeny by neminuli ani Portugalčanov – dostali by po 400-tisíc eur.

Zo semifinalistov by na tom boli okrem Argentínčanov najlepšie Brazílčania, mali garantovaných 330-tisíc eur, Nemecko 300-tisíc eur a Holanďania 270-tisíc.

Aj ďalšie mužstvá mali prisľúbené závratné čiastky, pravda, v ich prípade pravdepodobnosť, že ich funkcionári budú musieť aj reálne vyplatiť, bola menšia. V prípade Uruguajčanov a Čiľanov by však išlo až o 534-tisíc eur.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Najbúrlivejšie debaty o prémiách sa vedú takmer vždy v Afrike. Nigérijčania, majstri čierneho kontinentu, dokonca hrozili bojkotom turnaja, pretože neboli spokojní s tým, čo mali zarobiť. Kapitán Joseph Yobo a hráč londýnskej Chelsea John Obi Mikel vybavili u funkcionárov po 10-tisíc dolárov pre každého hráča za víťazstvo v základnej skupine.

Napätie vládlo v kamerunskom tábore. Futbalisti na čele so Samuelom Eto'om žiadali bonus za postup na MS vo výške 182-tisíc eur, pôvodný návrh vlády – 68-tisíc eur – zmietli zo stola. Odmietli odletieť do Brazílie a napokon dorazili do dejiska neskôr. Hráči sa uspokojili s kompromisným návrhom – každý dostal navyše po 10-tisíc eur. Kamerunská federácia na to nemala peniaze, ale si ich požičala. Splatí ich po tom, čo dostane svoj podiel od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Najlukratívnejšie MS v histórii

Národné zväzy si mohli dovoliť sľubovať vysoké čiastky aj preto, lebo MS neboli nikdy lukratívnejšie a FIFA bude opäť štedrejšia. Rozdelí balík v celkovej sume 422 miliónov eur, o dva milióny viac ako pred štyrmi rokmi v Juhoafrickej republike.

Majstrovi sveta sa ujde 25,7 milióna eur, zdolanému finalistovi 18,3 milióna. Tretie miesto na turnaji ocenili na sumu 16,1 milióna eur a štvrtú priečku na 14,6 milióna eur. O tom, ako prudko rastú prémie, svedčí aj fakt, že na MS 1986 dostal víťaz 3,4 milióna švajčiarskych frankov a celková suma, ktorá sa rozdeľovala, bola len 50 miliónov.

Peniaze však nedostanú len najlepší. Každá z 32 účastníckych krajín si prilepší z balíka viac ako miliardy eur, sú to peniaze na prípravu jednotlivých mužstiev. A podobnú sumu si rozdelia kluby, ktorých hráči na šampionáte nastúpili. Nejaké omrvinky sa ujdú všetkým členským krajinám FIFA. Každá bude bohatšia o necelý štvrť milióna.

FIFA má z čoho rozdávať. Z brazílskeho šampionátu vyryžuje, jej zisk sa odhaduje na 4,5 miliardy dolárov, to je vyše 3,3 mliardy eur. Po odpočítaní nákladov ráta so ziskom 1,6 miliardy eur. Na brazílsky účet FIFA pošle minimálne 100 miliónov eur.

Otázkou je, aký bude konečný účet brazílskych organizátorov. Investovali sumu, ktorá sa blíži až k 10 miliardám eur. Išli najmä do rekonštrukcie a modernizácie štadiónov.

Šampionát bol po ekonomickej stránke úspešný, takmer všetky zápasy vypredané, je však otázne, aká suma sa im vráti. Množstvo peňazí vynaložili na investície do infraštruktúry, budovania ciest, letísk, čo by malo krajine priniesť dlhodobejší efekt. Pred štartom turnaja brazílske úrady odhadovali, že krajinu navštívia bezmála štyri milióny hostí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #MS vo futbale 2014 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA