Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Big Phil sa prerátal. Sľuboval titul

Big Phil, ako ho volajú, vedel presne, čo sa od neho čaká. Na začiatku decembra 2012, krátko po tom, ako ho vymenovali do funkcie trénera brazílskej futbalovej reprezentácie, sa v rozhovore pre Pravdu vyjadril jednoznačne.

21.07.2014 12:00
Luiz Felipe Scolari Foto: ,
Zaskočený tréner Brazílie Luiz Felipe Scolari.
debata

„Nejaké druhé či tretie miesta nás Brazílčanov nikdy nezaujímajú, nemajú žiadnu cenu. Takto je to správne. Len šampióni sú nesmrteľní a ja som pripravený našej krajine opäť prinavrátiť titul majstrov sveta. Preto som späť. Viem, do čoho idem,“ vravel sebavedomo Luiz Felipe Scolari.

Hneď po nástupe si zavaril, keď vyhlásil, že „hráči musia byť pod tlakom… ak niekomu tlak prekáža, mal by ísť pracovať do Brazílskej banky alebo si sadnúť do kancelárie a nerobiť nič“. Okamžite sa zdvihla vlna protestov. Jeho porovnanie vytočilo bankových úradníkov a kouč sa musel ospravedlniť. „Nechcel som nikoho uraziť, len som sa zle vyjadril,“ žehlil situáciu kontroverzný tréner.

„Felipe ukázal, že vôbec nevie, o čom naša práca je,“ hnevali sa odborári. „Dúfame, že o futbale má väčší prehľad než o bankovníctve.“ Hoci jeho trénerský životopis je mimoriadny, teraz o jeho schopnostiach pochybuje celý národ. Fakty sú však na jeho strane. Na brazílskom šampionáte siahal dokonca na historický rekord, ale opäť sa ukázalo, aká krátka cesta vedie vo futbale z neba do pekla.

Po štvrťfinálovom triumfe nad Kolumbiou si pripísal štrnástu výhru na MS. Víťazstvá nazbieral na troch MS. Chýbali mu dva posledné kroky… Ak by doviedol minulý týždeň Brazílčanov k titulu svetových šampiónov, mohol vyrovnať absolútny rekord Nemca Helmuta Schöna (16 víťazstiev). Čo sa prihodilo jemu i tímu v závere turnaja v Brazílii asi netreba obzvlášť pripomínať – prišli dva debakle (s Nemeckom 1:7, s Holandskom 0:3).

Pritom po piatom titule majstrov sveta v roku 2002 priviedol o dva roky Portugalsko do finále ME a o ďalšie dva roky hralo pod jeho taktovkou o bronz na MS. Táto skvostná bilancia mu otvorila vzápätí dvere do londýnskej Chelsea.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Scolari podpísal s anglickým veľkoklubom zmluvu, ktorá mu vyniesla bezmála šesť miliónov eur ročne. „Hlavným dôvodom, prečo idem do Chelsea, sú peniaze,“ šokoval a potom vysvetľoval, že nechce trénovať do sedemdesiatky a potrebuje sa na staré kolená zabezpečiť. Majiteľovi Chelsea Romanovi Abramovičovi zakázal vstup do hráčskej šatne. Bola to podmienka jeho príchodu a ruský miliardár ju akceptoval.

V Londýne sa uviedol výborne. V polovici novembra 2008, týždeň po oslavách šesťdesiatky, prekonal 48 rokov starý rekord anglickej ligy. Na ihrisku súpera vyhral jeho tím desiaty zápas za sebou. Chelsea sa usadila na čele tabuľky. Na začiatku roku 2009 však nastal obrat. Tím padol na štvrté miesto a na vedúci Manchester United strácal sedem bodov. Abramovič mu rýchlo všetko spočítal.

Pred príchodom na brazílsku lavičku skúšal šťastie v brazílskom Palmeirase. Ešte v roku 1999 s ním triumfoval v Pohári osloboditeľov (juhoamerická obdoba Ligy majstrov). Po návrate vydržal v klube vyše dva roky a so štvornásobnými majstrami krajiny vybojoval po trinásťročnom čakaní Brazílsky pohár. V lige sa však mužstvu príliš nedarilo a Scolari sa dohodol s vedením klubu na ukončení zmluvy.

Od roku 2002, keď sa rozlúčil s národným výberom, ho brazílsky zväz neustále lámal a dával mu ponuky, aby sa vrátil. Desať rokov odolával. Mnohí ho odrádzali aj na sklonku roku 2012, keď osemnásť mesiacov pred štartom finálového turnaja MS na brazílskej pôde podpísal zmluvu. Všeobecne sa hovorilo o jeho najriskantnejšom rozhodnutí v živote. Ak ho neodvolajú ešte skôr, ako sa začne prvý zápas šampionátu, môže byť úspešný len v jedinom prípade – ak s mužstvom získa titul.

Všetky úskalia si plne uvedomoval, o čom svedčí i ďalšie vyjadrenie, ktoré sa od toho v aktuálnom rozhovore prakticky v ničom nelíši. „Najnebezpečnejší a zároveň najdôležitejší je faktor neopísateľného tlaku celého národa na selecao, aby doma vybojovalo šiesty titul majstrov sveta. Vlastne nikto si ani len nepripúšťa možnosť zlyhania a podobnú katastrofu, akú sme zažili po prehre s Uruguayom vo finále MS 1950 na Maracane. Toto sú veľmi vážne veci a otázkou je, ako sa s danou situáciou dokáže vyrovnať náš mladý tím po psychickej stránke,“ tvrdil v decembri 2012.

Phil je vždy Big. Napriek všetkému sľúbil národu titul ešte skôr, kým odkoučoval prvý zápas po návrate. „Rešpektujeme silu každého súpera a budeme na nich kvalitne pripravení po každej stránke. Bude to náš šampionát a majstrom sveta sa stane Brazília!“ Aj majster tesár sa utne. Scolari sa tentoraz absolútne prerátal. O takom fiasku sa mu nesnívalo ani v najhorších snoch…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brazílska futbalová reprezentácia #Luiz Felipe Scolari