Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldinho o neúčasti na MS: Cítim krivdu, diali sa čudné veci

Po Neymarovi je momentálne druhý najpopulárnejší futbalista Brazílie. Ronaldo de Assis Moreira známy pod futbalovým menom Ronaldinho má síce 34 rokov, ale prežíva po návrate z Európy vo svojom brazílskom tíme Atlético Mineiro skvelé obdobie.

17.07.2014 10:00
Ronaldinho Foto:
Ronaldinho v drese brazílskej reprezentácie.
debata

Keď dvojnásobného najlepšieho futbalistu sveta (2004, 2005) a držiteľa Zlatej lopty (2005), ktorý si zahral v najväčších európskych tímoch Paríž St. Germain, FC Barcelona a AC Miláno, tréner Luiz Felipe Scolari nenominoval do tímu na majstrovstvá sveta, fanúšikovia vyšli do ulíc a protestovali. Opora brazílskeho selecaa, ktoré získalo zatiaľ posledný titul majstrov sveta (2002), poskytol Pravde exkluzívny rozhovor. Okrem iného sa vyjadril aj k skutočnosti, že sa nezmestil do reprezentácie svojej krajiny na šampionáte.

Vaše nezaradenie do tímu na majstrovstvá sveta ste doteraz príliš nekomentovali. Prezradíte, či ste ešte stále sklamaný, že ste si nezahrali v tomto veľkom turnaji?
Cítim stále veľkú krivdu, do poslednej chvíle som veril, že si doma na mundiale zahrám. Nečudujte sa, že som nahnevaný, veď okolo nominácie sa odohrávali rôzne čudné veci.

Ako tomu máme rozumieť? Myslíte si, že boli rôzne tlaky, aby v nej niektorí hráči neboli a iní zasa áno?
Tlaky sú vždy, keď ide o veľké peniaze, každý presadzuje svojho hráča, aby z toho profitoval.

Skúste byť trochu konkrétnejší…
A čo mám byť konkrétnejší…? (smiech) Veď je to jasné každému. Futbal ovládajú a zároveň ničia obrovské peniaze a rôzne záujmy vplyvných ľudí a skupín. My futbalisti sme sa stali už len bábkami. To nehovorím len o tomto prípade. Celý svet je skazený a skorumpovaný. Takí sú úradníci, politici, policajti, sudcovia, no všetci. Všetko a každý je na predaj. Myslíte si, že práve futbal je čistý? To nie je jednoducho možné. Nejakému manažérovi alebo klubu stačí predať dvoch – troch talentovaných hráčov a sú boháči, možno do konca života nemusia robiť a klub má zasa pokoj na dlhšie obdobie.

Máte pocit, že brazílska reprezentácia by bola s vami silnejšia a úspešnejšia?
Kto je aký hráč, to sa vždy rozhodne až na ihrisku. Buď na to máte a ste dobrý, alebo nie, lebo ste slabý. Pravda, najprv musíte dostať šancu a na ihrisko sa vôbec dostať. Som presvedčený, že nášmu mužstvu som mal čo dať, ponúknuť mu viac ako väčšina z tých, čo sa dostali do nominácie. Darilo sa mi v brazílskej lige. Jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa vrátil z Európy do Brazílie, bola možnosť hrať na mundiale. Využil som šancu pôsobiť v silnom domácom mužstve.

Kto vám v reprezentačnom výbere ešte chýbal?
Bolo to viac hráčov. Povedzte sám, je normálne, že v mužstve v tejto situácii chýbali takí hráči ako Ganso, Kaká, Robinho… Ale aj iní zostali mimo. Je dosť hráčov aj v brazílskej lige, ktorí sa môžu cítiť ukrivdení. Teraz by sme sa síce mohli škodoradostne smiať, ale tak to nie je.

Sledovali ste všetky zápasy?
Videl som ich a od prvej chvíle som cítil, že som mal byť na ihrisku, aj spolu s niektorými ďalšími hráčmi. Opakujem, mohli sme mužstvu pomôcť.

Ako ste prežívali semifinálový zápas s Nemeckom?
Bola to poprava brazílskeho futbalu pred celým svetom. Veľmi rýchla a ponižujúca. Zápas o bronz s Holandskom už nič nemohol zmeniť na tomto fakte. Aj Holanďania si s nami napokon robili, čo chceli a zaslúžene hladko vyhrali.

Čo hovoríte na turnaj, jeho úroveň?
Čo môžem ešte k nemu povedať…? A čo môže povedať brazílsky fanúšik? To, že sme prežili najväčšiu hanbu v histórii? Ale hnev fanúšikov nie je možno až taký, ako sa čakalo. Museli sme totiž prijať krutú realitu. Nič iné nám neostáva.

Ktorí hráči a mužstvá vás najviac zaujali?
Viac mi imponovali niektorí nefavoriti a ich hra – napríklad Mexiko, Kostarika, Čile, USA… Bolo mi sympatické, že tieto tímy chceli hrať futbal za každých okolností, zbytočne nezdržovali hru. Väčšina favoritov bola nevýrazná, s veľkými výkonnostnými výkyvmi. Z hráčov bol najlepší, najfutbalovejší až do zranenia Neymar. Páčil sa mi aj Campbell z kostarického výberu. A najmä Robben, na toho nesmiem zabudnúť. Je to výborný futbalista, podľa mňa bol dokonca najlepší hráč na šampionáte.

Na sklonku kariéry pôsobíte v Brazílii. Ste teraz spokojný?
Úplne. Som zdravý, moja rodina je zdravá, som doma, darí sa mi, hrám za špičkový tím. Dokonca si myslím, že som sa mal vrátiť z Európy už skôr. V Brazílii sa totiž cítim lepšie ako v Európe.

Do rodnej krajiny ste sa vrátili v roku 2011, zamierili ste do Flamenga. Fanúšikovia vám pripravili kráľovské privítanie, Rio vám ležalo pri nohách. V krátkom čase ste sa však dostali do konfliktu s popredným trénerom Vanderleiom Luxemburgom a museli ste odísť…
Je to pravda, musel som kvôli nemu odísť, ale už sa nechcem k tomu vracať. Flamengo i Luxemburgo sú pre mňa históriou. Musím však povedať, že môj prestup do Flamenga bol veľkým biznisom pre klub. Určite neprerobil.

Prečo ste sa hneď nevrátili do rodného Porto Alegre, do jeho tímu Grémio, ako ste pôvodne plánovali?
Do môjho materského klubu Grémio som sa nemohol nakoniec vrátiť, lebo si ma nemohol dovoliť finančne. Flamengo bolo jediným klubom v Brazílii, ktoré na to malo. Dalo dokopy dosť peňazí, aby ma mohlo kúpiť z AC Miláno.

Vo vašom súčasnom klube Atlético Mineiro ste podávali výborné výkony a mnohí fanúšikovia automaticky očakávali aj nomináciu na šampionát…
To si veľmi vážim. Fanúšikovia sú pre mňa vždy najdôležitejší. Rozumiem im a oni rozumejú mne. A Atléticu som po tom, čo sa dialo vo Flamengu, veľmi vďačný za šancu, ktorú som dostal. V tomto tíme som sa znovu futbalovo narodil a mám z futbalu radosť ako kedysi. Minulý rok sa nám dokonca podarilo získať najprestížnejší klubový pohár Copa Libertadores. Tento rok sa ho pokúsime obhájiť, motiváciu mám teda stále obrovskú.

Ako hodnotíte súčasnú brazílsku ligu?
Hrajú v nej výborní hráči, aj keď pre Európu sú mnohí ešte neznámi. Som presvedčený, že keby sme postavili na mundial selecao z futbalistov z brazílskej ligy a vystužili ho Neymarom plus troma – štyrmi hráčmi zo zahraničia, tak by sme obstáli v turnaji so cťou. Podľa mňa má brazílska liga výbornú kvalitu.

Uvidíme vás ešte niekedy v brazílskom reprezentačnom drese?
No, najprv musím počkať, kto bude nový tréner (smiech). Národný dres znamenal pre mňa vždy najviac na svete. Každý brazílsky chlapec sa narodí s loptou a od tej chvíle sníva, že bude strieľať góly za selecao na Maracane. Niet väčšej pocty pre brazílskeho futbalistu. Nie som výnimka. Ak ma oslovia, rád prídem a pomôžem mojej Brazílii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ronaldinho