Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dlhonohý Mandela sa nebál ani Fergusona

Je mladý, drzý a má pred sebou veľký cieľ: stať sa najlepším futbalistom planéty.

16.07.2014 16:38
Paul Pogba Foto: ,
Paul Pogba.
debata

Paula Pogbu, najlepšieho mladého futbalistu majstrovstiev sveta, charakterizuje predovšetkým odvaha. Na ihrisku i mimo neho. Keď vkročí na trávnik, vzbudzuje u súperov veľký rešpekt. Vďaka vysokej postave i nebojácnemu hernému štýlu. V strede poľa pôsobí opora Juventusu Turín ako nepriechodná stena. Lopty odoberá s úžasnou ľahkosťou, vo vzdušných súbojoch takmer nemá konkurenciu. K takmer dokonalej defenzíve pridáva aj obdivuhodný prehľad v hre, tvrdú strelu i vtipnú rozohrávku. To všetko napriek mladému veku – 21 rokov.

„Je to obrovský talent. Už teraz po ňom túžia všetky slávne veľkokluby. Je taký dobrý, že raz by mohol vyhrať Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu sveta,“ vyhlásil o Francúzovi jeho slávny krajan Zinedine Zidane.

Práve najcennejšia individuálna trofej je Pogbovým veľkým snom. „Túžim po nej. Zároveň si však uvedomujem, že ešte mám dostatok času na to, aby som dozrel,“ tvrdí hráč, ktorého pre dlhé nohy prezývajú Chobotnica. Sám však vie, že už teraz sa pýši mimoriadnymi kvalitami. Futbalový kumšt a skúsenosti nazbieral aj vďaka tomu, že si prešiel takmer všetkými mládežníckymi výbermi francúzskej reprezentácie.

Jej dres si oblieka od pätnástich rokov. Najväčší úspech na medzinárodnej úrovni dosiahol vlani, keď francúzsku dvadsiatku priviedol s kapitánskou páskou na ruke k titulu majstra sveta. Navyše, vyhlásili ho za najlepšieho hráča turnaja. Rovnaké ocenenie v minulosti získala aj trojica argentínskych superhviezd Messi, Agüero či Maradona.

O kvalitách Pogbu svedčí aj fakt, že v Juventuse mu v uplynulej sezóne prejavili veľkú dôveru. Viackrát vytlačil zo základnej zostavy legendárneho špílmachra Andreu Pirla a pomohol klubu k úspešnej obhajobe majstrovského titulu. Upozornil však na seba aj predvlani – okrem futbalových predností aj v negatívnom svetle. V závere sezóny opľul protihráča a vyslúžil si trojzápasový dištanc.

Syn Guinejčana a Konžanky má s prchkou povahou problémy. Navyše, nerád rešpektuje uznávané autority. Pocítil to aj slávny Alex Ferguson, ktorý viedol Pogbu pred tromi rokmi v Manchestri United. Zatiaľ čo aj najväčšie opory hltali slová škótskej legendy so zatajeným dychom, mladučký Francúz si názor nenechal nikdy len pre seba. „Spoluhráči ma prezývali Nelson Mandela. Napokon, svoj postoj by som povedal do očí trebárs aj Barackovi Obamovi,“ vyjadril sa Pogba.

Mimochodom, jeho príchod na Old Trafford je dodnes poprepletaný podozreniami. Le Havre totiž tvrdil, že United im Pogbu ukradli. „Hráč a jeho rodičia sa dohodli s Manchestrom za naším chrbtom. Dôvod? Vidina veľkých peňazí,“ napísal vo svojom stanovisku francúzsky klub. V tíme 20-násobného anglického majstra si však Pogba veľa nezahral. Po tom, ako mu klub odmietol zvýšiť plat na 40-tisíc libier týždenne, odišiel do Juventusu – za 3,5 milióna eur. V súčasnosti je jeho cena viac ako desaťnásobná (45 miliónov eur).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Pogba