Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pamätné zápasy MS: finálová dráma či španielsky kolaps

Brazílsky prepadák, dramatické finále či prekvapujúci hrdina vo štvrťfinále medzi Holandskom a Kostarikou. Na svetový šampionát v roku 2014 budú fanúšikovia spomínať vďaka mnohým zápasom. Ponúkame vám desať najpamätnejších z nich.

15.07.2014 16:56
Luis Suárez Foto: ,
Luis Suárez krátko po tom, čo pohrýzol Giorgia Chielliniho.
debata

Brazília – Nemecko 1:7, semifinále, 8. júl

Najväčšia katastrofa či najtemnejšia kapitola v dejinách brazílskeho futbalu. Storočná prehra a potupa. Na hlavy brazílskych futbalistov sa po semifinále s Nemcami zosypala zo všetkých strán vlna tvrdej kritiky. Domáci výber, ktorému chýbal Neymar i kapitán Thiago Silva, nemal v súboji s neskoršími majstrami sveta šancu. Už po polčase prehrával hanebne 0:5 a fanúšikovia i hráči sa neubránili slzám. „Celý náš ľud musel trpieť. Ospravedlňujem sa im za celý tím,“ vravel s plačom stopér David Luiz.

Hystéria v Brazílii nemá konca kraja Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Mládež v Sao Paulo niesla prehru ťažko.

Holandsko – Španielsko 5:1, B-skupina, 13. jún

Skaza obhajcov titulu sa začala už v ich prvom zápase – v repríze finále z roku 2010. Spočiatku jej nič nenasvedčovalo. Španieli sa ujali vedenia a mali obrovskú šancu na zvýšenie náskoku. Nevyužili ju a Holanďania kruto trestali. Pred prestávkou vyrovnal lietajúci Van Persie a po nej nasúkali Van Gaalovi zverenci favoritovi ďalšie štyri góly. Z tvrdej facky sa Španieli nespamätali a s Brazíliou sa lúčili po súbojoch v skupine. „Vedeli sme, že prehra niekedy musí prísť,“ skonštatoval sucho tréner Del Bosque.

Iker Casillas sa v zápase proti Holandsku trápil Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
V tomto prípade Casillasa zachránilo brvno.

Nemecko – Argentína 1:0 pp, finále, 13. júl

Obaja súperi prešli turnajom bez prehry a vo finále majstrovstiev sveta sa stretli po tretí raz. Otázkou bolo, kto si pripíše druhé víťazstvo. Bližšie k nemu mali počas celého zápasu Juhoameričania. Higuaín, Palacio i Messi trestuhodne zlyhali a tak o novom šampiónovi rozhodol v predĺžení striedajúci Götze. Ako už býva zvykom, slzy zavládli po záverečnom hvizde na oboch stranách – nemeckej radosti a argentínskeho smútku. „Na tomto úspechu sme pracovali desať rokov,“ jasal jeho strojca Joachim Löw.

Finále Nemecko - Argentína v obrazoch Fotogaléria - 34 fotiek Všetky fotky
Nemec Christoph Kramer po tvrdom súboji s...

Holandsko – Kostarika 0:0, 4:3 na 11 m, štvrťfinále, 5. júl

Súboj jednoznačného favorita s najväčším prekvapením šampionátu mal napokon dramatické rozuzlenie, na ktorého konci oslavovali Holanďania dvoch hrdinov. Trénera Louisa van Gaala a náhradného brankára Tima Krula. Gólmana Newcastlu poslal holandský kouč na ihrisko až v poslednej minúte predĺženia s jasnou úlohou: podrž nás v jedenástkovom rozstrele. Krul nezaváhal a vďaka dvom skvelým zákrokom posunul svoj tím do semifinále. „Len tak si sedíte na lavičke a zrazu zachránite mužstvo. To je sen,“ vravel Krul.

Nemecko – Alžírsko 2:1 pp, osemfinále, 30. jún

Nebyť brankára Manuela Neuera, mohli sa Nemci lúčiť so šampionátom už po osemfinálových bojoch. Alžírčania postúpili do vyraďovacej fázy po prvý raz v histórii a rozhodne sa v nej nestratili. Nemcov vytrápili a veľké prekvapenie odvrátili výborné zákroky Neuera. „Po zápase, ako je tento, musí nasledovať hlboký výdych,“ vyhlásil Joachim Löw. „Sme sklamaní, cítili sme, že nie sme bez šance,“ zhodnotil alžírsky brankár Rais M'Bolhi.

Osemfinále Nemecko - Alžírsko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Brankár Nemecka Manuel Neuer likviduje šancu...

Nemecko – Ghana 2:2, G-skupina, 21. jún

Mnohí experti a fanúšikovia označili tento zápas za jeden z najlepších na turnaji. Hra mala vysoké tempo, ofenzíva na oboch stranách prevýšila obranu. Nemci sa síce ujali vedenia, ale po zmene strán Afričania stav otočili. Bod pre favorita zachránil dvadsať minút pred koncom Klose, pre ktorého to bol pätnásty gól na záverečných turnajoch MS a dotiahol sa v historickej tabuľke na líderskú pozíciu Ronalda. „Vitaj v klube, viem si predstaviť, aký si šťastný,“ gratuloval Klosemu Brazílčan.

Francúzsko – Švajčiarsko 5:2, E-skupina, 20. jún

Viac gólov videli diváci len v semifinále medzi Brazíliou a Nemeckom. Tak, ako pri brazílskej potupe, aj stretnutie medzi Francúzmi a Švajčiarmi malo jednoznačný priebeh. Favorit viedol už 5:0 a súperovi povolil znížiť až v poslednej desaťminútovke.

Uruguaj – Anglicko 2:1, D-skupina, 19. jún

Obaja veľkí šampióni nastupovali na zápas s nožom na krku. Angličania i Uruguajčania svoje úvodné zápasy prehrali. Hrdinom veľkej bitky sa stal zázračne vyliečený Luis Suárez – strelec oboch uruguajských gólov. „V minulosti sa mi mnoho ľudí v Anglicku posmievalo, som zvedavý, čo si o mne myslia teraz,“ odkázal Suárez.

Taliansko – Kostarika 0:1, D-skupina, 20. jún

Po šokujúcom víťazstve nad Uruguajom prekvapil outsider aj ďalšieho veľkého favorita. Hrdinom Kostaričanov sa stal Ruiz, ktorého gól znamenal pre Stredoameričanov prvý postup do osemfinále od šampionátu v roku 1990. V základnej skupine obsadili prvé miesto a nechali za sebou trojicu majstrov sveta – Uruguaj, Taliansko i Anglicko. „Dosiahli sme historické víťazstvo, celá krajina je na nás hrdá,“ tvrdil tréner Jorge Pinto.

Holandsko – Mexiko 2:1, osemfinále, 29. jún

V osemfinále, ktoré nemalo výraznejšieho favorita, sa dlho tešili Mexičania. Vďaka Dos Santosovi viedlo až do 88. minúty 1:0. Potom však vyrovnal Sneijder a do kolien zrazil stredoamerického zástupcu kontroverzný pokutový kop po údajnom faule na Robbena. Striedajúci žolík Huntelaar ho s prehľadom premenil a rozhodol o víťazstve Holandska. „Rozhodca nás potopil, mal by ísť s nami domov,“ sťažoval sa tréner Miguel Herrera.

Fanúšikovský duel Holandsko - Mexiko vo Fortaleze Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Mexický fanúšik pred osemfinálovým zápasom na...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale