Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin sľúbil, že pripraví nezabudnuteľné MS. Za astronomické peniaze

Futbalové majstrovstvá sveta v Brazílii sa sotva skončili a ruský prezident Vladimír Putin už pozval svet na turnaj v roku 2018, ktorý usporiada práve Rusko.

15.07.2014 06:34
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin počas finále MS vo futbale.
debata (99)

Putin sľúbil, že šampionát bude „nezabudnuteľný“. Pomôcť tomu majú aj investície vo výške 20 miliárd dolárov, čo je o šesť miliárd viac, než bol doterajší rekord Brazílie.

Rusko už minulo 50 miliárd dolárov na usporiadanie tohtoročných zimných olympijských hier v Soči a teraz sa chce plne sústrediť na ďalší veľký športový projekt, ktorý bude svojím rozsahom najväčší od pádu Sovietskeho zväzu.

„Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme pripravili turnaj najvyššej úrovne. Úspešne sme zvládli olympiádu a tieto skúsenosti využijeme, aby sme pripravili nezabudnuteľné majstrovstvá,“ vyhlásil Putin v Riu de Janeiro, kde sledoval nedeľné finále medzi Nemeckom a Argentínou.

V roku 2010 pri podávaní kandidatúry počítalo Rusko s nákladmi osem miliárd dolárov, momentálne sa však odhady vyšplhali podľa ministra športu Vitalija Mutka už na 20 miliárd. Polovicu tejto sumy by mali poskytnúť súkromní investori. Väčšinu nákladov zhltnú rekonštrukcie štadiónov.

Hrať sa bude v Moskve, Petrohrade, Soči, Kazani, Jekaterinburgu, Kaliningrade, Nižnom Novgorode, Samare, Saransku, Rostove a Volgograde. Moskovský štadión v Lužnikách má byť prestavaný na modernú arénu s kapacitou 81-tisíc miest.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Celkom má byť postavených osem nových štadiónov vrátane Zenit Areny v Petrohrade pre 70-tisíc divákov, ktorá má byť otvorená v máji 2016. Aréna v Moskve pre miestny Spartak by mala byť dokončená už tento rok na jeseň.

Najväčší problém tak má teraz Rusko so športovou stránkou. Zborná pod vedením skúseného trénera Fabia Capella na turnaji v Brazílii sklamala, uhrala remízy s Kóreou a Alžírskom a prehrala s Belgickom. Predovšetkým v ofenzíve toho Rusi veľa nepredviedli.

„Našou prioritou je, aby sme za štyri roky hrali lepšie ako teraz v Brazílii. To bolo pod naše možnosti. Musíme pripraviť reformu a zamerať sa na rozvoj mládeže,“ povedal Mutko. Jednou z variant je aj sprísnenie pravidiel pre angažovanie cudzincov v ruskej lige.

Ruskí organizátori sa tiež musia vyrovnávať so súčasnou vojnovou krízou medzi Ruskom a Ukrajinou, podľa Mutka to však šampionát za štyri roky nijako neovplyvní, hoci sa bude hrať okrem iného v Rostove ležiacom len 160 kilometrov od Ukrajiny.

Soči zasa delí od Krymu len Čierne more. „Rozhodne to neovplyvní naše prípravy. Tento konflikt sa nás netýka,“ povedal Mutko.

Medzi ďalšie veľké výzvy patrí vytvorenie infraštruktúry na čele s ubytovaním mimo veľkomesta. Rovnako je potrebné vyriešiť náročné cestovanie medzi jednotlivými mestami, pričom Jekaterinburg a Kaliningrad od seba delí 2 500 kilometrov. V pláne je vylepšenie železnice aj letísk a organizátori počítajú s tým, že so vstupenkami sa budú môcť fanúšikovia prepravovať vlakmi a autobusmi medzi mestami zadarmo.

Rusko dostalo pri usporiadateľstve prednosť pred spoločnými projektmi Portugalska a Španielska a Belgicka s Holandskom. Neuspelo ani Anglicko. Vôbec prvýkrát sa šampionát odohrá vo východnej Európe.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #MS 2014 vo futbale