Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chyby rozhodcov, africká hanba. MS poznačili aj škandály

Futbalové majstrovstvá sveta priniesli fanúšikom počas 32 dní porciu 64 zápasov. Nebola v nich núdza o skvelé akcie, nádherné góly, ale ani o škandály, ktoré nezmazateľne poznačili najväčšiu športovú udalosť tohto roka.

15.07.2014 09:00
Taliansko - Uruguaj Foto: ,
Luis Suarez uhryzol Giorgia Chielliniho.
debata (1)

Ponúkame vám prehľad najkontroverznej­ších.

Hryzúci Suárez

Kanibal, Monštrum, Vampír. Takéto a mnohé ďalšie prezývky si vyslúžil uruguajský útočník Luis Suárez po zápase základnej skupiny s Talianskom (1:0). Najlepší strelec uplynulého ročníka Premier League desať minút pred koncom pohrýzol do ramena obrancu Giorgia Chielliniho.

Od rozhodcu sa síce nedočkal ani len žltej karty, no trest ho neminul od FIFA, ktorá mu spočítala všetky predošlé excesy (uhryznutia i rasistické prešľapy). Suspendovala ho na deväť reprezentačných zápasov a do novembra si nezahrá v akejkoľvek súťaži, ktorá podlieha FIFA. Finančný trest mu vymerala vo výške 100-tisíc švajčiarskych frankov. „Takéto súboje sú bežné. Narazil som zubami do Chielliniho ramena. Nič viac,“ bránil sa nepresvedčivo Suárez.

Neuznané góly

Jedným z najväčších (ak nie najväčším) sklamaní majstrovstiev sveta boli rozhodcovia. Dopustili sa mnohých závažných omylov. Či už išlo o kontroverzné jedenástky (v otváracom zápase Brazília – Chorvátsko naleteli Fredovi, v osemfinále medzi Holandskom a Mexikom zasa Robbenovi), alebo neuznané góly.

Najvýraznejšie poškodili Mexičana Giovaniho Dos Santosa. Mladý útočník dostal loptu za chrbát kamerunského brankára v skupinovej fáze dvakrát, proti pravidlám sa nijakým spôsobom neprevinil. Napriek tomu mu ani jeden gól neuznali – pre postavenie mimo hry, o ktorom však nemohlo byť ani reči. „Ukradli nám dva góly. Chvalabohu, že sme sa nenechali znechutiť,“ komentoval mexický tréner Miguel Herrera. Jeho zverenci napokon zvíťazili vďaka presnému zásahu Peraltu 1:0.

Dolámaný Neymar

Stačil jediný okamih a celá Brazília zostala v šoku. Štvrťfinálový zápas medzi domácim výberom a Kolumbiou (2:1) bol posledným pre jednu z najväčších hviezd šampionátu. Na brazílsky klenot Neymara naskočil tri minúty pred koncom obranca Zúňiga a zasiahol ho kolenom do chrbta tak nešťastne, že mu zlomil stavec. „Keď Neymara odnášali z ihriska, kričal od bolesti,“ vravel tréner Brazílie Luiz Felipe Scolari.

Rozhnevalo ho tiež, že Zúňiga sa vyhol akémukoľvek kartovému trestu. „Bol to normálny pohyb. Nikomu som nechcel ublížiť,“ bránil sa vinník. Jeho zákrok mu však budú brazílski fanúšikovia ešte dlho zazlievať. Brazília bola bez Neymara v ďalších dvoch zápasoch bezzubá. V semifinále jej pripravili Nemci potupný debakel 1:7, o bronz prehrala s Holandskom 0:3.

Ghanskí bitkári

Na šampionát prichádzali s ambíciami zaskočiť favoritov. Napokon však nevyhrali ani zápas. Navyše, pred celým svetom si urobili hanbu. Futbalisti Ghany sklamali svojich fanúšikov nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Na jednom z tréningov si skočili do vlasov Kevin-Prince Boateng s trénerom Kwasim Appiahom. Sulley Muntari mal zas podľa svedkov fyzicky napadnúť zväzového funkcionára Mosesa Armana Parkera.

Deň predtým odmietol africký tím dokonca opustiť svoj tréningový tábor v Maceiu a presunúť sa do Brasílie. Dôvod? Nevyplatené prémie. Spor napokon zažehnal prezident krajiny, ktorý futbalistom poslal lietadlo s miliónmi dolárov. Toho sa však už nedočkali Boateng s Muntarim, ktorých z mužstva vylúčili.

Podozriví Kamerunčania

Nelichotivý tieň podozrenia sa zniesol už počas turnaja na futbalistov Kamerunu. Siedmi z nich sú podozriví z ovplyvňovania výsledkov vlastných zápasov. Ide najmä o súboje s Chorvátskom (0:4) a Brazíliou (1:4). „Existuje podozrenie, že v našom tíme bolo sedem zhnitých jabĺk,“ napísal vo svojom vyhlásení Kamerunský futbalový zväz.

Tvrdenia o nekalých praktikách sa objavili po tom, ako šéf singapurskej stávkarskej mafie Perumai predpovedal v nemeckom denníku Der Spiegel presný výsledok i priebeh zápasu medzi Kamerunom a Chorvátskom. Uhádol dokonca aj to, že v prvom polčase uvidí niektorý z Kamerunčanov červenú kartu, čo sa po vylúčení Alexandra Songa v 40. minúte potvrdilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Luis Suaréz #MS vo futbale 2014 #Sulley Muntari