Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlaté dieťa vystrieľalo Nemcom zlato

Osud mu doprial rovnaké pocity, aké pred štyrmi rokmi prežil Španiel Andrés Iniesta. V predĺžení finálového zápasu majstrovstiev sveta strelil najdôležitejší gól kariéry. Znamenal zisk vysnívaného titulu.

14.07.2014 17:53
Mario Götze Foto: ,
Mario Götze s trofejou.
debata (1)

Mario Götze bol miláčikom národa už pred majstrovstvami sveta. Fanúšikovia ho považovali za zlaté dieťa nemeckého futbalu, desiatky expertov obdivovali jeho výnimočné schopnosti. „Veľa podobných talentov sa pred Götzem v Nemecku nenarodilo,“ vravel o rodákovi z Memmingenu Matthias Sammer. A to sa môžu štvornásobní svetoví šampióni pýšiť Franzom Beckenbauerom, Gerdom Müllerom či Jürgenom Klinsmannom. So slovami niekdajšieho nemeckého reprezentanta napriek tomu súhlasí celá 80-miliónová krajina. Dvadsaťdvaročný stredopoliar je pre ňu hrdinom.

Götze pritom väčšinu finálového zápasu odsledoval z lavičky náhradníkov. Dve minúty pred koncom riadneho hracieho času však na neho tréner Joachim Löw ukázal a povedal: „Choď na ihrisko a predveď celému svetu, že si lepší ako Messi.“ Hviezda Bayernu Mníchov poslúchla. Zatiaľ čo Argentínčania na čele s barcelonským klenotom zahadzovali jednu šancu za druhou, Götze hneď pri prvom náznaku príležitosti nezaváhal. V 113. minúte si elegantne spracoval loptu na prsiach a ľavačkou prekonal brankára Romera.

„Bol to nesmierne silný okamih. Ani som si nevedel poriadne uvedomiť, čo sa vlastne stalo. Sen som premenil na skutočnosť,“ vravel po záverečnom hvizde hráč, za ktorého vyplatil Bayern pred rokom Borussii Dortmund 37 miliónov eur. Ďalších sedem posiela každoročne na účet svojej akvizície.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Nečudo, Götze je vzhľadom k svojmu veku pre bavorský veľkoklub prísľubom do ďalekej budúcnosti. „Barcelona má silný trojuholník v Messim, Iniestovi a Xavim. Dortmund má však najlepšie duo na svete – v Götzem a Reusovi,“ vyhlásil pred dvoma rokmi o nádejnom mladíkovi Beckenbauer, ktorý sa v roku 1974 tešil v úlohe kapitána nemeckej reprezentácie z titulu majstra sveta.

Veľkých osláv sa o štyri desaťročia neskôr dočkal aj Götze, z ktorého sa vykľul zlatý náhradník. Prvé zápasy Nemecka na šampionáte síce začal v základnej zostave, no vo vyraďovacej fáze z nej vypadol. V osemfinále s Alžírskom absolvoval polčas, vo štvrťfinále s Francúzskom odohral sedem minút a semifinále s Brazíliou odsledoval z lavičky.

„Nebol to pre mňa jednoduchý turnaj. Napokon sa však skončil rozprávkovo. Teraz je čas na veľkú párty, ktorá sa len tak skoro neskončí,“ vravel novinárom Götze, ktorého priateľkou je už dva roky staršia nemecká modelka Ann-Kathrin Brommelová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mario Götze #MS vo futbale 2014 #argentínska futbalová reprezentácia #nemecká futbalová reprezentácia